Η κλιματική κρίση φέρνει μεγάλες απώλειες στο παγκόσμιο εισόδημα

Η κλιματική κρίση φέρνει μεγάλες απώλειες στο παγκόσμιο εισόδημα

Θα μειωθεί κατά 19% έως το 2050 – Στα 38 τρισ. δολ. το κόστος των καταστροφών

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι καύσωνες, οι καταστροφικές καταιγίδες και πλημμύρες και οι εκτεταμένες πυρκαγιές που φέρνει μαζί της η κλιματική κρίση θα έχουν κολοσσιαίο αντίκτυπο στα εισοδήματα όχι μόνο των οικονομιών και των επιχειρήσεων αλλά και των ατόμων. Σύμφωνα με νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιεύθηκε χθες στο περιοδικό Nature, η ανθρωπότητα θα φτωχύνει στο σύνολό της, καθώς οι φυσικές αυτές καταστροφές θα μειώσουν το παγκόσμιο εισόδημα κατά περίπου 19% μέσα στα επόμενα 26 χρόνια. Και το χειρότερο είναι πως αυτό το τίμημα είναι ήδη αναπόφευκτο ακόμη κι αν οι κυβερνήσεις επισπεύσουν άμεσα τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Οπως υπογραμμίζει ο Νόα Ντίφενμπο, καθηγητής και ερευνητής περιβαλλοντικών θεμάτων στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, ο οικονομικός αντίκτυπος από την κλιματική κρίση θα ποικίλλει, με τα ακραία καιρικά φαινόμενα να καταστρέφουν περιουσίες και τις υψηλές θερμοκρασίες να πλήττουν την αγροτική παραγωγή και γενικότερα τη γεωργία, και να μειώνουν όχι μόνο την παραγωγικότητα της εργασίας αλλά ακόμη και τις γνωστικές δυνατότητες των ανθρώπων.

Η εν λόγω μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν είναι ακόμη πολύ αργά για να αποτρέψει η ανθρωπότητα τις μεγαλύτερες καταστροφές. Προσθέτει, ωστόσο, πως ήδη οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές ζημιές από την κλιματική αλλαγή υπερβαίνουν το κόστος των μέτρων για την αντιμετώπισή της. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, η συμμόρφωση με τις αποφάσεις της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα συνεπάγονται για την παγκόσμια οικονομία κόστος 6 τρισ. δολ. έως το 2050. Το κόστος των καταστροφών από την κλιματική αλλαγή, όμως, υπολογίζεται στα 38 τρισ. δολ. για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Οποιο παιδί γεννηθεί στις ΗΠΑ στη διάρκεια του τρέχοντος έτους θα επιβαρυνθεί από το κόστος της κλιματικής αλλαγής κατά 500.000 δολ. σε όλη τη ζωή του.

Και όπως συνήθως συμβαίνει, το κόστος δεν θα είναι ίδιο για όλες τις χώρες, αλλά θα πλήξει περισσότερο τις φτωχές και αναπτυσσόμενες. Η Βόρεια Αμερική και οι χώρες της Ευρώπης θα πληγούν λιγότερο αφού θα μειωθεί το εισόδημά τους κατά 11%, όταν στη νότια Ασία και στην Αφρική η αντίστοιχη μείωση θα φτάσει στο 22%. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την οικονομία της υπερδύναμης, που διαχρονικά φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τη μόλυνση, θα δεχθεί μικρότερο πλήγμα σε σύγκριση με διάφορες γειτονικές της χώρες. Αυτό δεν σημαίνει, πάντως, πως δεν θα υποστεί τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, και ειδικότερα οι νεότερες και επερχόμενες γενιές Αμερικανών. Από τα πορίσματα άλλης έρευνας που δημοσιεύθηκε μία ημέρα νωρίτερα σε έντυπο για τους καταναλωτές, εκτιμάται πως όποιο παιδί γεννηθεί στις ΗΠΑ στη διάρκεια του τρέχοντος έτους θα επιβαρυνθεί από το κόστος της κλιματικής αλλαγής κατά 500.000 δολάρια σε όλη τη ζωή του.

Το κόστος της στέγης, για παράδειγμα, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 125.000 δολ. στη διάρκεια ζωής ενός ανθρώπου που γεννιέται φέτος και ο λόγος θα είναι οι αυξημένες δαπάνες για συντήρηση και ασφάλιση των κατοικιών δεδομένων των κινδύνων από πλημμύρες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι τιμές των τροφίμων υπολογίζεται ότι θα είναι αυξημένες κατά 33.000 δολ. στη διάρκεια ζωής ενός παιδιού που γεννιέται φέτος εξαιτίας των προβλημάτων που θα παρουσιαστούν στη γεωργία και στις εφοδιαστικές αλυσίδες, και το ίδιο θεωρείται πως θα συμβεί με το κόστος της ενέργειας, των μεταφορών και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μια και αναμένεται να εκτοξευθούν στα ύψη τις επόμενες δεκαετίες.

Μιλώντας στο CNN σχετικά, οι Μαξιμίλιαν Κοτζ και Λεονί Γουέντζ, ερευνητές του Πανεπιστημίου Ερευνών του Κλίματος στο Πότσνταμ και συντάκτες της νέας έρευνας, τόνισαν πως οι ζημιές αυτές δεν μπορούν να αποφευχθούν, αλλά μπορούν να μετριαστούν. Το ίδιο υποστηρίζει και ο Μπερνάρντο Μαστιέν, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, που επισημαίνει ότι ορισμένες στρατηγικές προσαρμογής μπορούν να εξοικονομήσουν χρήματα σε έναν χρονικό ορίζοντα κάποιων ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή