Σε επίπεδα–ρεκόρ πωλήθηκε οικόπεδο στην Κάτω Βούλα

Σε επίπεδα–ρεκόρ πωλήθηκε οικόπεδο στην Κάτω Βούλα

Το τίμημα για το ακίνητο των 1.119 τ.μ. στη Λ. Καραμανλή ανήλθε στα 6,8 εκατ. ευρώ

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ούτε η ίδια η Νάνσυ Φίλις Χόρτον δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί πως το ακίνητό της στην παραλιακή λεωφόρο της Βούλας θα απέφερε έσοδα της τάξεως των 6,8 εκατ. προκειμένου να στηρίξει την κληρονομιά της και τη φιλανθρωπική της δραστηριότητα. Ετσι όμως έγινε, και οι τιμές ακινήτων στην Αθηναϊκή Ριβιέρα προσεγγίζουν πλέον επίπεδα που συναντώνται στις ακριβότερες περιοχές του πλανήτη.

Πρόκειται για δύο εφαπτόμενα οικόπεδα συνολικής επιφάνειας 1.119 τετραγωνικών μέτρων που πωλήθηκαν έναντι τιμήματος 6,8 εκατ. ευρώ σε μια από τις ακριβότερες συναλλαγές αγοραπωλησίας γης, αναλογικά με την έκτασή της, στη χώρα. Ιδιοκτήτριά του ήταν η Νάνσυ Φίλις Χόρτον, διακεκριμένη ποιήτρια, ανθρωπίστρια και συγγραφέας, μεγάλη φιλάνθρωπος και ακαδημαϊκός, που έφυγε από τη ζωή το 2016. Για την εκποίηση του ακινήτου της κληρονομιάς της Νάνσυ Φίλις Χόρτον, την οποία διαχειρίζονται οι εκτελεστές της διαθήκης της, διενεργήθηκε πλειστηριασμός με ζητούμενη τιμή τα 2,92 εκατ. ευρώ.

Στον πλειστηριασμό συμμετείχαν 12 υποψήφιοι αγοραστές και επικράτησε τελικά με υπερδιπλάσιο τίμημα η Crest Point Investments. Μια εταιρεία που συστάθηκε τον Φεβρουάριο και στην οποία ως βασικοί διαχειριστές εμφανίζονται δύο άνδρες, ένας ελληνικής και ένας αραβικής καταγωγής. Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, οι αγοραστές, που φέρεται να εκπροσωπούν και άλλους επενδυτές, θα αναπτύξουν στην έκταση συγκρότημα πολυτελών κατοικιών.

Ωστόσο, κτηματομεσιτικές πηγές αλλά και developers που ασχολούνται με την περιοχή εκτιμούν πως το καταβληθέν τίμημα καθιστά μη βιώσιμο οποιοδήποτε επιχειρηματικό σχέδιο λόγω του συνολικού κόστους της όποιας οικιστικής ανάπτυξης, εκτός αν το τίμημα ανά τετραγωνικό των κατοικιών που θα αναπτυχθούν είναι σε διπλάσια από τα ισχύοντα σήμερα επίπεδα. Πόσο μάλλον που η περιοχή βρίσκεται στα όρια δικαιοδοσίας του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, ο δήμαρχος της οποίας πρωταγωνιστεί στις αντιδράσεις κατά του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού που δίνει δυνατότητες επιπλέον δόμησης σε επιφάνεια και ύψος, δυσχεραίνοντας την έκδοση μιας «γενναιόδωρης» οικοδομικής άδειας.

Οι τιμές ακινήτων στην Αθηναϊκή Ριβιέρα προσεγγίζουν πλέον επίπεδα που συναντώνται στις ακριβότερες περιοχές του πλανήτη.

Η έκταση βρίσκεται στην Κάτω Βούλα, επί της λεωφόρου Καραμανλή στον αριθμό 75, με πρόσωπο στην παραλιακή λεωφόρο και απέναντι από τον ναυταθλητικό όμιλο Βούλας. Δεν έχει δηλαδή κάποιο ιδιαίτερο προνομιακό στοιχείο σε σχέση με άλλες εκτάσεις στην περιοχή που να δικαιολογεί αυτό το τίμημα. Ωστόσο, η ισχυρή ζήτηση που εκδηλώνεται από Ελληνες και ξένους αγοραστές είτε για τις λιγοστές ελεύθερες εκτάσεις γης στην Αθηναϊκή Ριβιέρα είτε και για δομημένα διαμερίσματα έχει οδηγήσει τις τιμές σε πραγματικά δυσθεώρητα επίπεδα.

Το προϊόν από τον πλειστηριασμό θα ενισχύσει την κοινωφελή περιουσία της Νάνσυ Φίλις Χόρτον, κόρης του σπουδαίου φιλέλληνα Τζορτζ Χόρτον, ο οποίος χρημάτισε γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Σμύρνη κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Καταστροφής, διασώζοντας χιλιάδες Ελληνες. Η Χόρτον έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 104 ετών το 2016 και ως μία από τις πράξεις που προέβλεψε στη διαθήκη της ήταν δωρεά 1,25 εκατ. δολαρίων προς το φιλανθρωπικό ίδρυμα της ΑΧΕΠΑ και ετήσια χορηγία στο όνομά της σε υποστήριξη του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη.

Συναλλαγές με ιδιαίτερα υψηλές τιμές, που κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί μέχρι πριν από λίγα χρόνια, έχουν γίνει κι άλλες στην περιοχή, ενώ νέα projects, όπως στο Ελληνικό αλλά και στη Βούλα, ζητούν τιμές άνω των 10.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για νεόδμητα διαμερίσματα. Εξάλλου δεν έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που πωλήθηκε σε πλειστηριασμό διαμέρισμα του Γιώργου Πετζετάκι, σε προνομιακή τοποθεσία στο Καβούρι, αλλά χωρίς πρόσωπο επί της ακτογραμμής και κατασκευής της δεκαετίας του ’80, έναντι τιμήματος της τάξεως των 13.000 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή