Δεν αποκλείει μια συγχώνευση ο Αρμάνι

Δεν αποκλείει μια συγχώνευση ο Αρμάνι

Ποιοι έχουν προβάδισμα στην κούρσα διαδοχής στον οίκο μόδας του 90χρονου Ιταλού σχεδιαστή

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Τζόρτζιο Αρμάνι γίνεται 90 ετών σε τρεις μήνες και όπως φαίνεται, πολλά θα αλλάξουν στον οίκο μόδας που φέρει το όνομά του, όταν ο «πατριάρχης» της ιταλικής μόδας δεν θα κρατάει πια το τιμόνι.

Ο σχεδιαστής πάλεψε εδώ και χρόνια να κρατήσει την εταιρεία του ανεξάρτητη, σε μια περίοδο που οι δύο μεγάλοι όμιλοι της πολυτέλειας –η LVMH του Μπερνάρ Αρνό και η μητρική της Gucci, Kering– «κατάπιαν» αρκετά ιταλικά brands.

Για πρώτη φορά, ο Αρμάνι δεν αποκλείει ότι η εταιρεία του θα μπορούσε μια μέρα να συγχωνευθεί με κάποιο μεγαλύτερο ανταγωνιστή της ή να μπει στο χρηματιστήριο.

«Η ανεξαρτησία από τους μεγάλους ομίλους θα μπορούσε να συνεχίσει να αποτελεί βασική αξία της Armani Group στο μέλλον, αλλά δεν νιώθω ότι μπορώ να αποκλείσω κάτι», είπε ο Αρμάνι σε μια σπάνια συνέντευξή του στο Bloomberg. «Αυτό που πάντα χαρακτήριζε την επιτυχία της δουλειάς μου είναι μια ικανότητα να προσαρμόζομαι στις εποχές που αλλάζουν».

Ο ίδιος ο Αρμάνι, που ξεκίνησε φτιάχνοντας τις βιτρίνες καταστημάτων για να δημιουργήσει έναν από τους διασημότερους οίκους μόδας του κόσμου, απέφευγε έως τώρα να μιλήσει για τα σχέδια διαδοχής του, έστω και εάν αυτή αποτελεί μια συζήτηση που απασχολεί έντονα τη βιομηχανία του luxury εδώ και χρόνια. Τώρα, ο σχεδιαστής φαίνεται να είναι πολύ πιο ανοικτός σε νέες ιδέες για το μέλλον, αν και αναγνωρίζει ότι οι κληρονόμοι του θα είναι εκείνοι που θα τις κρίνουν.

Ο Αρμάνι, που δεν έχει παιδιά, εφαρμόζει στην εταιρεία του ένα πολύ ιδιαίτερο μοντέλο, καθώς είναι όχι μόνο ένας σχεδιαστής με ισχυρή ταυτότητα, αλλά και ένας επιχειρηματίας που έχει στην ιδιοκτησία του ένα πολύπλοκο χαρτοφυλάκιο από επιχειρηματικές δραστηριότητες και εργοστάσια. Οπως είπε στο Bloomberg, θα ήθελε να αφήσει την εταιρεία του στα χέρια μιας ομάδας έμπιστων ανθρώπων του. Μάλιστα, έκανε αναφορά στον Leo Dell’Orco, που αποτελεί το δεξί του χέρι στη διοίκηση του οίκου εδώ και χρόνια, στις ανιψιές του Silvana και Roberta Armani καθώς και στον ανιψιό του Andrea Camerana.

Την ίδια στιγμή, ο σχεδιαστής δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο εισαγωγής της εταιρείας στο χρηματιστήριο, αν και όπως είπε, κάτι τέτοιο δεν έχει πέσει στο τραπέζι.

Ο Τζόρτζιο Αρμάνι, με περιουσία 6,6 δισ. δολαρίων, είναι ένας από τους επιχειρηματίες που κρατούν τον έλεγχο των οίκων μόδας τους στην Ιταλία, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τις Salvatore Ferragamo, Prada, Moncler και Ermenegildo Zegna. Ομως, οι εταιρείες αυτές δεν έχουν τη δύναμη του μεγέθους που έχουν αποκτήσει οι γαλλικές ανταγωνίστριές τους LVMH και Kering.

Τα τελευταία 20 χρόνια, μια σειρά από ιταλικά brands επέλεξαν τον δρόμο της συγχώνευσης με τους Γάλλους, με τη LVMH του Αρνό να έχει αποκτήσει ένα χαρτοφυλάκιο 75 brands, μεταξύ των οποίων τα ιταλικά Fendi, Loro Piana και Bulgari. Η Kering, που κατέχει την Gucci, έχει επίσης ποσοστό 30% στη Maison Valentino και option για την πλήρη εξαγορά της.

Το Bloomberg υπολογίζει ότι στην περίπτωση εξαγοράς, η αξία της Giorgio Armani θα ήταν 8-10 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT