Η Ρωσία, δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής της Ε.Ε. σε LNG

Η Ρωσία, δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής της Ε.Ε. σε LNG

Αντιπροσωπεύει το 16% των εισαγωγών υγροποιημένου αερίου το 2023

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά την επιτυχία της να μειώσει σημαντικά την ενεργειακή εξάρτησή της από τη Ρωσία, αντικαθιστώντας το ρωσικό φυσικό αέριο με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από πολλούς προμηθευτές, η Ευρώπη εξακολουθεί να χρειάζεται τον ενεργειακό πλούσιο γείτονά της. Της το υπενθυμίζει και της συνιστά σύνεση η Acer, ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Ε.Ε., και τονίζει πως η Ρωσία είναι δεύτερος προμηθευτής της Ε.Ε. σε LNG μετά τις ΗΠΑ.

Οπως τονίζει η Acer, η Ρωσία αντιπροσωπεύει το 16% των εισαγωγών της Ε.Ε. με στοιχεία του 2023, καθώς στη διάρκεια του περασμένου έτους η Ε.Ε. εισήγαγε 15,5 εκατ. τόνους του καυσίμου από τη Ρωσία, έναν όγκο σχεδόν 40% μεγαλύτερο από τις αντίστοιχες εισαγωγές του 2021. Ως εκ τούτου, η ρυθμιστική αρχή συνιστά προσεκτική προσέγγιση σε ό,τι αφορά τη σταδιακή μείωση των εισαγωγών LNG από τη Ρωσία, δεδομένου ότι στο τέλος του έτους θα εκλείψει πλήρως η παροχή ρωσικού αερίου μέσω αγωγών. Εν ολίγοις, χρειάζεται ακόμη τη Ρωσία και πρέπει να εισάγει το ρωσικό LNG προκειμένου να μην αντιμετωπίσει νέα και χειρότερη ενεργειακή κρίση. Η προειδοποίηση έρχεται σε μια στιγμή που οι σκανδιναβικές χώρες και οι χώρες της Βαλτικής ζητούν να απαγορευτούν πλήρως οι εισαγωγές του καυσίμου από τη Μόσχα, ενώ η Κομισιόν έχει προτείνει την πλήρη διακοπή τους από το 2027.

Η Acer, η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή ενέργειας, εκτιμά ότι η ζήτηση για LNG θα κορυφωθεί φέτος, για να αρχίσει να περιορίζεται στη συνέχεια.

Είναι γεγονός ότι η Ε.Ε. κατόρθωσε να αντικαταστήσει το ρωσικό αέριο με εισαγωγές LNG μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά η προσφορά στην παγκόσμια αγορά παραμένει περιορισμένη. Από την αρχή του έτους επικρατεί, άλλωστε, ένταση στις αγορές ενέργειας λόγω της ανησυχίας για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης και γενίκευσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή και η ανησυχία έχει ενταθεί εξαιτίας και της πρόσφατης εμπλοκής του Ιράν. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, τόσο οι τιμές του πετρελαίου όσο και οι τιμές του φυσικού αερίου δεν παρουσιάζουν αντίστοιχη άνοδο.

Παράλληλα, όμως, η Acer εκτιμά πως η Ε.Ε. επιταχύνει τη στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, γι’ αυτό και η ζήτηση για LNG θα κορυφωθεί φέτος για να αρχίσει να περιορίζεται στη συνέχεια. Οπως αναφέρει σε σχετική έκθεσή της, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, αν η Ε.Ε. «επιτύχει πλήρως τους στόχους που έχει θέσει, το 2030 θα έχει μειωθεί η ζήτηση για φυσικό αέριο κατά λίγο περισσότερο από 200 δισ. κυβικά μέτρα σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019. Ο όγκος αυτός αντιπροσωπεύει περίπου το 130% του φυσικού αερίου που εισήγαγε η Ε.Ε. από τη Ρωσία προτού αυτή εισβάλλει στην Ουκρανία. Παράλληλα τονίζει πως από το 2027 η Ε.Ε. θα έχει διασφαλίσει υπερεπάρκεια φυσικού αερίου μέσω των συμβολαίων που έχει κλείσει. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν, έτσι, πως αφού πρώτα έστειλε προ διετίας σε πρωτοφανή ύψη τις τιμές του φυσικού αερίου, η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης οδεύει προς το τέλος της, μολονότι η Γηραιά Ηπειρος εισάγει πλέον τον μεγαλύτερο όγκο LNG από κάθε άλλη χώρα ή γεωγραφική ζώνη. Εκτιμούν, επίσης, πως χάρη στην πρόοδο που σημειώνει σε ό,τι αφορά τη στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η κατάσταση για την Ευρώπη δεν πρόκειται να αλλάξει ουσιαστικά ούτε από την απόφαση που πήρε τις τελευταίες ημέρες η Ουάσιγκτον να «παγώσει» τα νέα σχέδια για εξαγωγές του υγροποιημένου καυσίμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή