Τρία κρίσιμα στοιχήματα για την ελληνική βιομηχανία στην τριετία

Τρία κρίσιμα στοιχήματα για την ελληνική βιομηχανία στην τριετία

Χρειάζονται επενδύσεις στη «βιομηχανική αριστεία», στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στη βιώσιμη ανάπτυξη

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ανθρώπινο δυναμικό αναδεικνύεται ως η σημαντικότερη πρόκληση για την εγχώρια βιομηχανία την επόμενη τριετία. Στην κοινή μελέτη των ΕΥ Ελλάδος και ΣΕΒ με τίτλο «Χτίζοντας το μέλλον για ακόμα πιο ισχυρή βιομηχανία», το 72% των εκπροσώπων 112 βιομηχανικών επιχειρήσεων που συμμετείχαν ανέδειξε το ανθρώπινο δυναμικό ως τη σημαντικότερη πρόκληση των επόμενων τριών ετών. Οι επιχειρήσεις ανησυχούν για τις προοπτικές εύρεσης εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού με συγκεκριμένη εμπειρία και γνώση (85%), αλλά και ανειδίκευτου ή entry-level ανθρώπινου δυναμικού με βασικές δεξιότητες και προσόντα (62%).

Το ανθρώπινο κεφάλαιο, σύμφωνα με τη μελέτη, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα τρία στοιχήματα που θα πρέπει να κερδίσει η ελληνική βιομηχανία για να μπορέσει να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Τα τρία αυτά στοιχήματα αφορούν επενδύσεις στη «βιομηχανική αριστεία», στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Στην πλειοψηφία τους οι συμμετέχοντες στην έρευνα δηλώνουν ότι οι επιχειρήσεις τους έχουν εφαρμόσει δράσεις βιομηχανικής αριστείας (81%), ψηφιακού μετασχηματισμού (87%) και πρωτοβουλίες βιώσιμου μετασχηματισμού (87%), στη βιομηχανική τους δραστηριότητα. Ωστόσο, και στις τρεις περιπτώσεις, προκύπτει πως οι περισσότερες επιχειρήσεις υλοποιούν δράσεις κατά περίπτωση και όπου κρίνουν ότι χρειάζεται, ή σε μικρή κλίμακα, ή σε συγκεκριμένες επιχειρησιακές μονάδες, και όχι στο πλαίσιο ενός δομημένου προγράμματος ή μιας ευρύτερης στρατηγικής.

Ως σημαντικότερες εξωτερικές προκλήσεις της τελευταίας τριετίας αναφέρονται το κόστος της ενέργειας και των καυσίμων (72%), τα ζητήματα του ανθρώπινου δυναμικού (65%), οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες (63%) και το κόστος των πρώτων υλών και υλικών παραγωγής (61%).

Η βιομηχανία στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη μελέτη, έχει δείξει ανθεκτικότητα στις κρίσεις και τα τελευταία χρόνια διευρύνει το οικονομικό της αποτύπωμα και τη συνεισφορά της στην ελληνική οικονομία.

Το 2022, η ευρύτερη βιομηχανία δημιούργησε το 14,4% του ΑΕΠ της Ελλάδας, προσφέρει σημαντικό αριθμό καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, είναι πηγή καινοτομίας και τεχνολογικής πρωτοπορίας, δημιουργεί το 90% των εξαγωγών αγαθών και έχει σχεδόν τριπλασιάσει τη συνεισφορά των βιομηχανικών εξαγωγών στο ΑΕΠ (23,6% έναντι 8%). Ταυτόχρονα, είναι βασικός επενδυτικός πυλώνας της εθνικής οικονομίας, που έχει συνολικές επενδύσεις από το 2010 που ξεπερνούν τα 38 δισ. ευρώ. Η μελέτη των EY Ελλάδος και ΣΕΒ καταλήγει σε μια δέσμη προτάσεων που κινούνται σε 13 άξονες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή