Enterprise Greece: Επενδύσεις άνω των 150 εκατ. για προϊόντα νέας γενιάς

Enterprise Greece: Επενδύσεις άνω των 150 εκατ. για προϊόντα νέας γενιάς

Σχέδια για ρομπότ, ανακύκλωση ελαστικών, τροφές από πλαγκτόν, ανθρακονήματα

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νανοτεχνολογία, ρομποτική τεχνολογία, πυρόλυση ελαστικών. Πρόκειται για ορισμένους από τους κλάδους –άγνωστους, ενδεχομένως, σε πολλούς– όπου δρομολογούνται έργα εκατομμυρίων στην Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό, οι εταιρείες που σχεδιάζουν να τα υλοποιήσουν επιδιώκουν την υπαγωγή των σχεδίων τους, που υπακούουν στην κυκλική οικονομία και στις νέες τεχνολογίες, στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων μέσω του φορέα Enterprise Greece. Οι «νέας γενιάς» επενδύσεις περιλαμβάνουν:

– Tην ανάπτυξη εργοστασίου κατασκευής ρομποτικής τεχνολογίας και μονάδας έρευνας και ανάπτυξης. Το έργο 91 εκατ. ευρώ επιδιώκει να υλοποιήσει στο Καρτέρι του Δήμου Ηγουμενίτσας η εταιρεία Atlas Robotics, με διευθύνοντα σύμβουλο και συνιδρυτή τον επιχειρηματία Γκρεγκ Νουρτζιάν. Σε πρώτη φάση, η εταιρεία θα επιδιώξει να επικεντρωθεί στον τομέα της απεικονιστικής ρομποτικής διαγνωστικής, ενώ φαίνεται να υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για την υιοθέτηση της συγκεκριμένης τεχνολογίας από μεγάλους ιατρικούς ομίλους. Τα ρομποτικά συστήματα που επιδιώκει να αναπτύξει η εταιρεία έχουν ένα διαφοροποιημένο πεδίο, που περιλαμβάνει τον τομέα των δοκιμών, επιθεωρήσεων και πιστοποιήσεων (Testing, Inspection and Certification-TIC) βιομηχανικών προϊόντων, εξασφαλίζοντας ότι αυτά πληρούν τις κατάλληλες προδιαγραφές.

– Τη δημιουργία του πρώτου εργοστασίου στην Ελλάδα με αντικείμενο την πυρόλυση ελαστικών στο τέλος του κύκλου ζωής τους. Πρόκειται για επένδυση 44,5 εκατ. ευρώ, που επιδιώκει να υλοποιήσει μέσω της «Θερμόλυσης Α.Ε.» η γερμανική εταιρεία Pyrum Innovations, η οποία ανακυκλώνει φθαρμένα ελαστικά (στο τέλος του κύκλου της ζωής τους) με την τεχνολογία της πυρόλυσης, δηλαδή της θερμικής λύσης των χημικών δεσμών του άνθρακα, χωρίς οξυγόνο. Η Pyrum, που έχει μετόχους τη γερμανική βιομηχανία χημικών Basf και την κατασκευάστρια ελαστικών Continental και συνεργάζεται με κολοσσούς όπως η Michelin και η Pirelli, κατέχει ηγετική θέση στην ανακύκλωση ελαστικών και στη μετατροπή τους σε δευτερογενείς πρώτες ύλες (π.χ. ανακτημένο πυρολιτικό υγρό) με μεγάλη χρησιμότητα για τη βιομηχανία. Η εταιρεία, εφόσον το έργο της χαρακτηριστεί εμβληματική επένδυση εξαιρετικής σημασίας, σχεδιάζει να υλοποιήσει τη μονάδα πυρόλυσης σε ιδιόκτητη έκταση 45 στρεμμάτων στη Φθιώτιδα. Το εργοστάσιο της Ελλάδας είναι ένα από τα τρία που δρομολογεί η Pyrum στην Ευρώπη, με τα υπόλοιπα δύο να σχεδιάζονται σε Τσεχία και Σουηδία.

Ποιες εταιρείες επιδιώκουν την υπαγωγή των σχεδίων τους στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων μέσω του φορέα Enterprise Greece.

– Την υλοποίηση μεταποιητικής μονάδας παραγωγής καινοτόμων προϊόντων από πλαγκτόν που θα έχει υγρή μορφή και θα χρησιμοποιείται ως τροφή για τα μικρά ιχθύδια. Το εργοστάσιο που σχεδιάζει η Plankton First, ελληνική θυγατρική της ελβετικής Nano Algae Solutions, θα περιλαμβάνει δύο τμήματα. Στη Σκάρφεια Φθιώτιδας, όπου θα γίνεται η πρώτη μεταποίηση με την παραγωγή βιομάζας και στη Βιομηχανική Περιοχή Λαμίας όπου θα παράγονται προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας όπως έλαια, πρωτεΐνες και πολυσακχαρίτες (διπλής συμπύκνωσης), τα οποία θα διατίθεται στην εγχώρια αγορά για τη βελτίωση της διατροφής των ιχθυοκαλλιεργειών.

Μία ακόμη επένδυση της τάξεως των 15 εκατ. ευρώ, για την οποία αναμένεται η υποβολή αίτησης στο Enterprise Greece, περιλαμβάνει την κατασκευή κέντρου έρευνας και ανάπτυξης και μονάδας παραγωγής ανθρακονημάτων βασισμένων στη νανοτεχνολογία. Τα ανθρακονήματα με σκληρότητα διαμαντιού, έχουν ως βάση τον άνθρακα και διαθέτουν υγρή μορφή. Μέσω πατέντας που έχει αναπτύξει η GB Lion Alternative Energy, θα χρησιμοποιούνται στα οδοντικά εμφυτεύματα και στις βαλβίδες καρδιάς, επιμηκύνοντας τον χρόνο ζωής τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή