Οι Ευρωπαίοι δυσκολεύονται να πληρώσουν ενοίκια και στεγαστικά δάνεια

Οι Ευρωπαίοι δυσκολεύονται να πληρώσουν ενοίκια και στεγαστικά δάνεια

Αυξάνεται το ποσοστό των νοικοκυριών που καθυστερούν να καλύψουν το κόστος στέγασης, σύμφωνα με έρευνα της ΕΚΤ

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένος είναι ο αριθμός των καταναλωτών στην Ευρωζώνη που δυσκολεύονται να πληρώσουν τις στεγαστικές τους υποχρεώσεις έπειτα από μια μακρά περίοδο αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων και με φόντο την εκτίναξη του κόστους δανεισμού, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το ποσοστό των νοικοκυριών με χαμηλότερο εισόδημα που αναμένεται να κάνουν καθυστερημένες πληρωμές για υπηρεσίες κοινής ωφελείας ή ενοίκιο αυξήθηκε πάνω από το 20% το πρώτο τρίμηνο, από περίπου 15% το 2023, ανέφεραν οι ερευνητές της ΕΚΤ.

Για τις πληρωμές στεγαστικών δανείων το ποσοστό σχεδόν διπλασιάστηκε στο 30%.

«Με δεδομένες τις παρούσες και μελλοντικές συνέπειες τόσο των αυξημένων επιτοκίων όσο και της απώλειας αγοραστικής δύναμης λόγω πληθωρισμού, η ικανότητα των νοικοκυριών να καλύπτουν το κόστος στέγασης και τις πληρωμές στεγαστικών δανείων αποτελεί πηγή ανησυχίας», αναφέρεται στο άρθρο.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων με στόχο τον περιορισμό του πληθωρισμού έχουν επιβαρύνει ιδιαίτερα την αγορά ακινήτων, όπου οι νέες επενδύσεις έχουν μειωθεί. Αυτό ασκεί αυξημένη πίεση στα ενοίκια, τα οποία ήταν υψηλά σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, ακόμη και πριν από την άνοδο του πληθωρισμού.

Η ΕΚΤ είναι πιθανό να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Ιούνιο, με αρκετά μέλη του διοικητικού συμβουλίου και πολλούς πολιτικούς να ανησυχούν ότι η αυστηρή νομισματική πολιτική ασκεί υπερβολική πίεση στην οικονομία των 20 χωρών-μελών της Ζώνης του Ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή