Μεγάλες κινεζικές εταιρείες μεταφέρουν την παραγωγή τους στο Μεξικό

Μεγάλες κινεζικές εταιρείες μεταφέρουν την παραγωγή τους στο Μεξικό

Αποφεύγουν τις κυρώσεις της Ουάσιγκτον και τα προϊόντα τους που πάνε στην αμερικανική αγορά είναι «made in Mexico»

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Μεξικό μετατρέπεται στη νέα Κίνα, στην εποχή του λεγόμενου «nearshoring», όπου οι μεγάλες οικονομίες επιλέγουν να μετακινήσουν τις παραγωγικές μονάδες τους πιο κοντά στο σημείο πωλήσεων των προϊόντων τους. Η Man Wah είναι μία από τις δεκάδες κινεζικές εταιρείες που μετεγκαταστάθηκαν στο βόρειο Μεξικό τα τελευταία χρόνια για να είναι πιο κοντά στην αγορά των ΗΠΑ. Οι πολυθρόνες και οι δερμάτινοι καναπέδες που βγαίνουν από το εργοστάσιό της στο Μοντερέι είναι 100% «made in Mexico». Και προορίζονται για μεγάλους λιανοπωλητές στις ΗΠΑ, όπως η Costco και η Walmart. Αλλά η εταιρεία είναι από την Κίνα και το εργοστάσιό της στο Μεξικό χτίστηκε με κινεζικά κεφάλαια. Εκτός από την εξοικονόμηση στη ναυτιλία, το τελικό προϊόν θεωρείται μεξικανικό – πράγμα που σημαίνει ότι οι κινεζικές εταιρείες μπορούν να αποφύγουν τους δασμούς και τις κυρώσεις των ΗΠΑ εν μέσω του συνεχιζόμενου εμπορικού πολέμου των δύο χωρών. «Ελπίζουμε να τετραπλασιάσουμε την παραγωγή μας στο Μεξικό. Πρόθεσή μας είναι να τη φέρουμε στο επίπεδο της λειτουργίας μας στο Βιετνάμ», λέει ο διευθυντής Γου Κεν Βέι. Η εταιρεία έφθασε στο Μοντερέι το 2022, αλλά ήδη απασχολεί 450 άτομα και ελπίζει σύντομα να τριπλασιάσει τους υπαλλήλους της. Το nearshoring προσφέρει μια σημαντική ώθηση στη μεξικανική οικονομία – μέχρι τον Ιούνιο του περασμένου έτους, οι συνολικές εξαγωγές του Μεξικού είχαν αυξηθεί κατά 5,8% από πέρυσι, σε 52,9 δισ. δολάρια.

Η μεξικανική Ενωση Βιομηχανικών Πάρκων αναφέρει ότι κάθε τοποθεσία που πρόκειται να χτιστεί στη χώρα μέχρι το 2027 έχει ήδη αγοραστεί. Δεν είναι περίεργο που πολλοί οικονομολόγοι λένε ότι το ενδιαφέρον της Κίνας για τη χώρα δεν είναι παροδικό. «Οι διαρθρωτικοί λόγοι που φέρνουν κεφάλαια στο Μεξικό ήρθαν για να μείνουν. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο εμπορικός πόλεμος Κίνας – ΗΠΑ θα λήξει σύντομα», λέει ο πρώην υφυπουργός Εμπορίου Χουάν Κάρλος Πινέδα.

Το Μεξικό αντικατέστησε πρόσφατα την Κίνα ως ο κύριος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ, μια σημαντική και συμβολική αλλαγή που σημειώθηκε σε μια κρίσιμη περίοδο. Με τις εκλογές να πλησιάζουν και στις δύο πλευρές των συνόρων ΗΠΑ – Μεξικού, δημιουργούνται νέοι πολιτικοί προβληματισμοί, όλα δείχνουν όμως ότι ελάχιστα θα αλλάξουν στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας, ανεξάρτητα από το αν θα βρεθεί στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ ή ο Τζο Μπάιντεν.

Καθώς η επέλαση των Κινέζων συνεχίζεται, ορισμένοι θεωρούν ότι το Μεξικό δεν αποκλείεται να εμπλακεί στην ευρύτερη γεωπολιτική κόντρα μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου. Αλλοι πάλι, όπως ο Πινέδα, είναι πιο αισιόδοξοι. «Το ερώτημα δεν είναι αν αυτή η τάση θα συνεχιστεί, αλλά για πόσο θα μπορούμε να την εκμεταλλευτούμε. Είμαι βέβαιος ότι οι ίδιες συζητήσεις γίνονται στην Κολομβία, στο Βιετνάμ, στην Κόστα Ρίκα. Επομένως, πρέπει να βεβαιωθούμε στο Μεξικό ότι αυτές οι συνθήκες που ευθυγραμμίζονται από μόνες τους συμβαδίζουν με εταιρικές και κυβερνητικές αποφάσεις για διατήρηση αυτής της τάσης μακροπρόθεσμα», λέει.

Πίσω στο Μοντερέι, οι Μεξικανές μοδίστρες στο Man Wah Furniture βάζουν τις τελευταίες πινελιές σε έναν ακόμη καναπέ προτού αποσταλεί βόρεια. Οταν μια αμερικανική οικογένεια τον αγοράσει σε ένα κατάστημα Walmart, πιθανότατα δεν θα έχει την παραμικρή ιδέα για την περίπλοκη γεωπολιτική πίσω από την παραγωγή του. Ωστόσο, ακόμη και αν το nearshoring είναι μια έξυπνη «πίσω πόρτα» για τις ΗΠΑ, είτε μέρος ενός δαπανηρού πολέμου μεταξύ υπερδυνάμεων, προς το παρόν είναι το βασικό πλεονέκτημα που έχει το Μεξικό σε αυτούς τους εχθρικούς καιρούς για το παγκόσμιο εμπόριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή