Η κλιματική κρίση απειλεί τουριστικούς προορισμούς

Η κλιματική κρίση απειλεί τουριστικούς προορισμούς

Οι κερδισμένες και οι χαμένες χώρες από τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια και τις υψηλότερες καλοκαιρινές θερμοκρασίες

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έλευση της άνοιξης στη Β. Αμερική και στην Ευρώπη σημαίνει τραπέζια έξω στη λιακάδα και τουρίστες που κάνουν βόλτες στα πάρκα, πριν να έρθει ένα καλοκαίρι που σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις θα σπάσει νέο ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών. Ομως, όπως δείχνει μια μελέτη του Massachusetts Institute of Technology, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Climate τον Μάρτιο, η κλιματική αλλαγή απειλεί τουριστικούς προορισμούς, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, καθώς μειώνει τον αριθμό των ημερών που ενδείκνυνται για να τις περνάει κανείς έξω, μέσα σε ένα χρόνο.

Εως το 2100, οι κάτοικοι των βόρειων χωρών θα έχουν περισσότερες ημέρες ηλιοφάνειας, καθώς ο ανοιξιάτικος καιρός θα κάνει νωρίτερα την εμφάνισή του, ενώ αντίθετα οι χώρες του Νότου θα έχουν λιγότερες μέρες με μέτριες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του χρόνου, διαπιστώνει η μελέτη.

Αυτό σημαίνει ότι η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία και η Αυστρία θα κερδίσουν από 18 έως 60 ημέρες όπου κανείς μπορεί να καθίσει έξω, κατά τη διάρκεια του χρόνου, καθώς οι χειμώνες θα είναι ηπιότεροι. Αντίθετα, η Ελλάδα θα χάσει 37 τέτοιες μέρες, λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού. Η μελέτη συνδυάζει δεδομένα από 50 κλιματικά μοντέλα και μετράει τα 24ωρα μέσα σε ένα χρόνο όπου ο καιρός είναι αρκετά ευχάριστος ώστε ένας μέσος άνθρωπος να απολαμβάνει τις δραστηριότητες που μπορεί να κάνει σε εξωτερικό χρόνο (τα χειμερινά σπορ εξαιρούνται, αφού είναι γνωστό ότι η κλιματική αλλαγή απειλεί σοβαρά τα θέρετρα του σκι). Οι επιπτώσεις προβλέπονται τεράστιες για την ποιότητα ζωής, τα ταξίδια και τον τουρισμό, τονίζει το Bloomberg.

«Οι αλλαγές στον αριθμό των ημερών που μπορεί να περάσει κανείς έξω επιδρούν άμεσα στο πώς βιώνει την κλιματική αλλαγή ο κόσμος σε όλη τη γη», λέει ο Elfatih Eltahir, καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής στο MIT και επικεφαλής της έρευνας.

Η μελέτη δείχνει ότι υπάρχουν ξεκάθαροι νικητές και χαμένοι. «Η Ρωσία, ο Καναδάς και άλλες χώρες του Βορρά, παγκοσμίως, θα έχουν περισσότερες μέρες για έξω στο μέλλον», λέει ο Yeonwoo Choi, μεταδιδακτορικός ερευνητής του MIT. «Από την άλλη πλευρά, οι αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Ακτή Ελεφαντοστού, θα έχουν λιγότερες μέρες για έξω, επομένως υπάρχει μια ξεκάθαρη διαφορά ανάμεσα στον παγκόσμιο Βορρά και τον παγκόσμιο Νότο».

Η έρευνα επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι οι χώρες του Νότου θα βιώσουν εντονότερα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, παρότι τα κράτη αυτά ευθύνονται λιγότερο για το φαινόμενο, αφού παράγουν χαμηλότερες εκπομπές ρύπων.

Και ενώ οι αλλαγές αυτές θα επηρεάσουν τους κατοίκους πολύ περισσότερο από τους επισκέπτες, εντούτοις η κλιματική αλλαγή αναμένεται να φέρει ανατροπές στον τουρισμό, αλλάζοντας τα μέρη που επισκέπτονται οι ταξιδιώτες.

Το Bloomberg χρησιμοποίησε τα στοιχεία του MIT για να αποτυπώσει πώς θα επηρεαστούν οι δημοφιλέστεροι τουριστικοί προορισμοί του κόσμου.

Οπως διαπίστωσε, οι μεγαλύτερες συνέπειες αναμένονται στους τροπικούς προορισμούς. Στη Δομινικανή Δημοκρατία, οι μέρες που διατίθενται για εξωτερικές δραστηριότητες θα μειωθούν κατά 124 ή κατά 50% έως το 2100. Παρόμοια μείωση θα αντιμετωπίσουν το Μεξικό, η Ινδία, η Ταϊλάνδη και η Αίγυπτος, χάνοντας από 55 έως 86 ημέρες κατάλληλες για έξω, η καθεμιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή