Επενδύσεις σε startups δρομολογεί η IBM Ελλάδος

Επενδύσεις σε startups δρομολογεί η IBM Ελλάδος

Η εταιρεία εμφάνισε το 2023 οριακά διψήφια ανάπτυξη και βελτίωση κερδοφορίας

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανάδειξη και η ενίσχυση της καινοτομίας και των ταλέντων αποτελούν έναν από τους βασικούς άξονες στρατηγικής της IBM Ελλάδος εκτός από τη μεγέθυνση της δραστηριότητάς της που σχετίζεται με την ανάπτυξη και την εμπορία λογισμικού. Γι’ αυτόν τον σκοπό, όπως αναφέρει στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής θυγατρικής του αμερικανικού ομίλου Νίκος Μανιάτης, η εταιρεία σχεδιάζει να επενδύσει σε startups υπό τη μορφή χρηματοδότησης, παροχής συμβουλευτικής υποστήριξης ή δωρεάν πρόσβασης σε ψηφιακά εργαλεία. Προς αυτή την κατεύθυνση ο αμερικανικός όμιλος ανακοίνωσε, τον Νοέμβριο του 2023, τη δημιουργία επενδυτικού κεφαλαίου μισού δισ. δολαρίων για την επένδυση σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

«Η τεχνητή νοημοσύνη και η κυβερνοασφάλεια είναι δύο τομείς όπου οι επιχειρήσεις δίνουν ιδιαίτερη έμφαση σε ανώτατο επίπεδο. Εκτιμάται πως μέχρι το 2030 οι επενδύσεις σε τεχνητή νοημοσύνη θα οδηγήσουν σε επιπρόσθετη ανάπτυξη της τάξεως των 16 τρισ. ευρώ, με τις επιχειρήσεις που επενδύουν στον εν λόγω τομέα να έχουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Ταυτόχρονα, η θωράκιση έναντι κυβερνοχτυπημάτων συνδέεται άμεσα με την ψηφιοποίηση διαδικασιών και υποδομών επειδή ο κίνδυνος αυξάνεται, με την κυρίαρχη τάση να είναι αυτή της προληπτικής αντιμετώπισης ενός χτυπήματος και όχι της διαχείρισής του, αφότου, δηλαδή, αυτό εκδηλωθεί», σημειώνει ο κ. Μανιάτης που συμπλήρωσε φέτος ένα χρόνο στη θέση του CEO.

Η τεχνητή νοημοσύνη και η κυβερνοασφάλεια είναι δύο τομείς όπου οι επιχειρήσεις δίνουν ιδιαίτερη έμφαση, αναφέρει στην «Κ» ο CEO της ελληνικής θυγατρικής του αμερικανικού ομίλου, Νίκος Μανιάτης.

Οπως προσθέτει, η ζήτηση για τεχνολογικές λύσεις έχει ενισχυθεί λόγω του μεγάλου αριθμού έργων ψηφιοποίησης στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. «Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, οι ελληνικές επιχειρήσεις ενίσχυσαν σημαντικά την ψηφιακή ωριμότητά τους, έχοντας, δηλαδή, αγγίξει την περίοδο 2019-23 το 70% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ωστόσο απαιτούνται ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις στον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό προκειμένου το χάσμα να συγκλίνει», αναφέρει ο επικεφαλής της IBM Ελλάδος.

Η τάση πάντως είναι αυξητική και απεικονίζεται και στα μεγέθη της εταιρείας, η οποία το 2023, σε ετήσια βάση σύγκρισης, ενίσχυσε σε οριακά διψήφιο ποσοστό τον ρυθμό ανάπτυξης και βελτίωσε την κερδοφορία. Ανοδικά είναι και τα μεγέθη του πρώτου φετινού τριμήνου, συγκριτικά με τα αντίστοιχα του ίδιου διαστήματος του 2022, με το 75% των εσόδων της IBM να προέρχεται από τον τομέα του λογισμικού, ενώ το 25% σχετίζεται με την παροχή υπηρεσιών. To 2022, που υπήρξε η πρώτη χρονιά μετά την απόσχιση του κλάδου υπηρεσιών διαχείρισης υποδομών, η εταιρεία εμφάνισε τζίρο 126 εκατ. ευρώ.

Οπως ακόμη σημειώνει ο κ. Μανιάτης, στον κλάδο της πληροφορικής, εντός κι εκτός Ελλάδος, καταγράφεται έλλειψη εργαζομένων που τοποθετείται σε περίπου 8.000 άτομα, σύμφωνα με μελέτη του ΣΕΠΕ. «Το τεράστιο χάσμα δεξιοτήτων θα πρέπει να καλυφθεί μέσω τόσο της επανεκπαίδευσης των εργαζομένων, αλλά και της αύξησης των ταλέντων και δη κατηγοριών όπως, για παράδειγμα, οι γυναίκες που υποεκπροσωπούνται στον τομέα της τεχνολογίας», σχολιάζει. Πάντως η εταιρεία, που απασχολεί άμεσα και έμμεσα 800 εργαζομένους, έχει καταφέρει να επαναπατρίσει και 20 Ελληνες του εξωτερικού που καλύπτουν διεθνείς θέσεις εργασίας του ομίλου με βάση τη χώρα μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή