Την επιβολή κυρώσεων σε κινεζικές τράπεζες εξετάζουν οι ΗΠΑ

Την επιβολή κυρώσεων σε κινεζικές τράπεζες εξετάζουν οι ΗΠΑ

Τις κατηγορούν ότι υποστηρίζουν τη ρωσική αμυντική βιομηχανία

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ΗΠΑ εξετάζουν την επιβολή κυρώσεων στις κινεζικές τράπεζες που βοήθησαν τη Ρωσία να ξαναχτίσει την πολεμική μηχανή της, με στόχο να τις αποκόψουν από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αποκαλύπτει η Wall Street Journal. Την ώρα που ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν επισκέπτεται την Κίνα αυτή την εβδομάδα, μένει να αποδειχθεί αν αυτή η οικονομική απειλή θα επηρεάσει το εμπόριο Κίνας – Ρωσίας, εμποδίζοντας τη Μόσχα να ανοικοδομήσει τον στρατό της μετά τις απώλειες στην Ουκρανία, αναφέρουν αναλυτές. Λίγο πριν αναχωρήσει για τον «κόκκινο δράκο», ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επέκρινε την κινεζική υποστήριξη στη ρωσική αμυντική βιομηχανία, λέγοντας ότι το Πεκίνο βοηθάει την πολεμική προσπάθεια της Μόσχας στην Ουκρανία μέσω της παροχής κρίσιμων εξαρτημάτων για όπλα. «Η Κίνα δεν μπορεί να παίζει διπλό παιχνίδι. Δεν μπορεί να προσποιείται ότι θέλει να έχει φιλικές σχέσεις με χώρες στην Ευρώπη και ταυτόχρονα να τροφοδοτεί τη μεγαλύτερη απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου». Τις τελευταίες εβδομάδες, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εντείνει την πίεση στην Κίνα, προειδοποιώντας ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να αναλάβει δράση κατά των κινεζικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που διευκολύνουν το εμπόριο αγαθών με διπλές πολιτικές και στρατιωτικές εφαρμογές. Οι κυρώσεις εξετάζονται ως τελευταίο χαρτί σε περίπτωση που οι διπλωματικές πρωτοβουλίες αποτύχουν να πείσουν το Πεκίνο να περιορίσει τις εξαγωγές.

Το «πάγωμα» της πρόσβασης των τραπεζών στο δολάριο –που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στο παγκόσμιο εμπόριο– επιφυλάσσεται συχνά ως έσχατη λύση, καθώς αντίστοιχες κυρώσεις ωθούν συχνά τις τράπεζες σε χρεοκοπία. Θα αντιπροσώπευε επίσης έναν ιδιαίτερο κίνδυνο για την Κίνα, εν μέσω μιας εύθραυστης πορείας οικονομικής ανάκαμψης και ενός αυξανόμενου χρέους. Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών έκανε λόγο για «αβάσιμες» κατηγορίες. «Είμαστε σθεναρά αντίθετοι στην υποκριτική πρακτική της αμερικανικής πλευράς, που ρίχνει λάδι στη φωτιά, ενώ κατηγορεί την κινεζική πλευρά», δήλωσε ο Γουάνγκ Γουενμπίν όταν ρωτήθηκε για τις πιθανές κυρώσεις. «Το δικαίωμα της Κίνας να διεξάγει κανονικές οικονομικές και εμπορικές ανταλλαγές με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, είναι απαραβίαστο», κατέληξε.

Κίνα και Ρωσία έχουν ενισχύσει περισσότερο το διμερές εμπόριο σε γουάν αντί για το δολάριο στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία, θωρακίζοντας δυνητικά τις οικονομίες τους από πιθανές κυρώσεις των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ και άλλα δυτικά κράτη επέβαλαν σαρωτικές κυρώσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022. Αρκετές τράπεζες στην Κίνα, στα ΗΑΕ και στην Τουρκία έχουν ενισχύσει τις απαιτήσεις συμμόρφωσης με τις κυρώσεις, με αποτέλεσμα καθυστερήσεις ή απόρριψη μεταφορών χρημάτων στη Μόσχα, ανέφερε το Reuters. Οι καθυστερήσεις δείχνουν πως οι περιορισμοί των ΗΠΑ μπορούν να έχουν ισχυρό αντίκτυπο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή