Η Κίνα απέκτησε πρόσβαση σε προηγμένα τσιπ της Nvidia

Η Κίνα απέκτησε πρόσβαση σε προηγμένα τσιπ της Nvidia

Οι αμερικανικοί ημιαγωγοί, παρά το εμπάργκο, αγοράστηκαν μέσω μεταπωλητών

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόσβαση σε προηγμένης τεχνολογίας τσιπ τεχνητής νοημοσύνης με την υπογραφή της Nvidia κατάφερε να αποκτήσει η Κίνα, παρά τις νέες απαγορεύσεις που επέβαλε πρόσφατα η κυβέρνηση Μπάιντεν, αποκαλύπτει το Reuters. Oι ημιαγωγοί κατέληξαν μέσω μεταπωλητών σε κινεζικά πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα, σε ένα νέο κεφάλαιο στον εμπορικό πόλεμο Ουάσιγκτον – Πεκίνου.

Η μελέτη εκατοντάδων εγγράφων από το Reuters δείχνει ότι 10 κινεζικές οντότητες απέκτησαν προηγμένα τσιπ Nvidia ενσωματωμένα σε προϊόντα διακομιστών που κατασκευάζονται από τις Super Micro Computer, Dell Technologies και Gigabyte της Ταϊβάν μετά την επέκταση του αμερικανικού εμπάργκο στις 17 Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα, οι διακομιστές περιείχαν μερικά από τα πιο προηγμένα τσιπ της Nvidia, σύμφωνα με τις προσφορές που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 20 Νοεμβρίου και 28 Φεβρουαρίου. Ενώ οι ΗΠΑ απαγορεύουν στη Nvidia και στους συνεργάτες της να πωλούν προηγμένα τσιπ στην Κίνα, μεταξύ άλλων μέσω τρίτων, η αγοραπωλησία τσιπ δεν είναι παράνομη στην Κίνα. Οι 11 πωλητές των τσιπ ήταν ελάχιστα γνωστοί Κινέζοι λιανοπωλητές.

Οι προσφορές έχουν να κάνουν με προϊόντα που εξήχθησαν και ήταν ευρέως διαθέσιμα πριν από τους περιορισμούς, τόνισε η Nvidia. «Δεν δείχνουν ότι κάποιος από τους εταίρους μας παραβίασε τους κανόνες ελέγχου εξαγωγών, ενώ είναι ένα αμελητέο μερίδιο των προϊόντων που πωλούνται παγκοσμίως», είπε εκπρόσωπός της. «Εάν διαπιστώσουμε ότι οποιοδήποτε προϊόν μεταπωλήθηκε στη συνέχεια κατά παράβαση των κανόνων, θα συνεργαστούμε με τους πελάτες μας για να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα», πρόσθεσε. Μεταξύ των αγοραστών ήταν η Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, το Ινστιτούτο Τεχνητής Νοημοσύνης Σαντόνγκ, η Αντισεισμική Διοίκηση Χουμπέι, τα Πανεπιστήμια Σαντόνγκ και Southwest, μια εταιρεία επενδύσεων τεχνολογίας που ανήκει στην επαρχιακή κυβέρνηση Χεϊλονγκζιάνγκ, ένα κρατικό ερευνητικό κέντρο αεροπορίας και ένα κέντρο διαστημικής επιστήμης.

Μεταξύ των αγοραστών ήταν η Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, το Ινστιτούτο Τεχνητής Νοημοσύνης Σαντόνγκ, ένα κρατικό ερευνητικό κέντρο αεροπορίας και ένα κέντρο διαστημικής επιστήμης.

Ο Ντάνιελ Γκίρκιν, συνεργάτης στη δικηγορική εταιρεία Kirkland & Ellis, εξηγεί ότι τα τσιπ της Nvidia θα μπορούσαν να είχαν εκτραπεί στην Κίνα χωρίς να έχει γνώση ο κατασκευαστής, δεδομένης της έλλειψης ορατότητας στις αλυσίδες εφοδιασμού. Η Super Micro είπε ότι συμμορφώθηκε με τις απαιτήσεις των ΗΠΑ για την πώληση και την εξαγωγή συστημάτων GPU σε περιοχές και μέρη όπου απαιτούνται άδειες, ενώ και η Dell από την πλευρά της διεμήνυσε ότι αν κάποιος διανομέας ή μεταπωλητής αποδειχθεί ότι δεν συμμορφώθηκε με τις νομικές υποχρεώσεις του θα προβεί στις ενδεδειγμένες ενέργειες, «συμπεριλαμβανομένου του τερματισμού της σχέσης μας».

Οι συναλλαγές αποκαλύφθηκαν σε δώδεκα από τους διαγωνισμούς, τους οποίους το Reuters εντόπισε σε δημόσιες βάσεις δεδομένων που καλύπτουν μόνο ένα κλάσμα αγορών από κρατικές οντότητες της Κίνας. Δείχνουν ωστόσο ότι η Κίνα εξακολουθεί να έχει πρόσβαση σε προηγμένα τσιπ που σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την τεχνητή νοημοσύνη για στρατιωτικές εφαρμογές, όπως ο εκσυγχρονισμός των αμυντικών δυνάμεων της Κίνας ή για την ανάπτυξη όπλων όπως είναι οι υπερηχητικοί πύραυλοι.

Οι προσφορές –αξίας μεταξύ 10.000 και 259.000 δολαρίων– δεν προσδιορίζουν τις προβλεπόμενες χρήσεις. Εταιρείες και άτομα που κατηγορούνται για παραβίαση στις ρυθμίσεις εξαγωγών των ΗΠΑ ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αστικές ή ποινικές κυρώσεις, όπως πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων και ποινή κάθειρξης έως και 20 χρόνια. Το Reuters ανέφερε πέρυσι ότι μία «μαύρη αγορά» τσιπ Nvidia είχε εμφανιστεί στην Κίνα, όπως φάνηκε στην αγορά ηλεκτρονικών ειδών της Σενζέν τον Ιούνιο, προτού οι ΗΠΑ διευρύνουν τις απαγορεύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή