Ο εφοπλιστής Ρ. Σααντέ εισβάλλει στην επιχειρηματική ελίτ της Γαλλίας

Ο εφοπλιστής Ρ. Σααντέ εισβάλλει στην επιχειρηματική ελίτ της Γαλλίας

Επενδύει σε αεροπλάνα, λιμάνια, logistics και έχτισε όμιλο μέσων ενημέρωσης

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γαλλολιβανέζος δισεκατομμυριούχος Ροντόλφ Σααντέ, ο ισχυρός άνδρας της παγκόσμιας ναυτιλίας, εισέβαλε αθόρυβα στην επιχειρηματική ελίτ της Γαλλίας, πλέον όμως μπορεί με αξιώσεις να συγκρίνει τον εαυτό του με τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, τον «κύριο Louis Vuitton», Μπερνάρ Αρνό. Ο επικεφαλής της γαλλικής ναυτιλιακής CMA CGM, του τρίτου μεγαλύτερου ομίλου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, ήταν ελάχιστα γνωστός εκτός κλάδου μέχρι τη στιγμή που η πανδημία του απέφερε δισεκατομμύρια κέρδη και άρχισε να ακολουθεί τα βήματα των άλλων Γάλλων βιομηχάνων. Στράφηκε με τη σειρά του στα μέσα ενημέρωσης και άρχισε να χτίζει προσεκτικά το δημόσιο προφίλ του.

Εχοντας αποκτήσει την τελευταία διετία την επιχειρηματική εφημερίδα La Tribune και την καθημερινή La Provence της Μασσαλίας, ο 54χρονος κροίσος πρόσθεσε πρόσφατα στη συλλογή του το BFM-ΤV, το κορυφαίο ειδησεογραφικό κανάλι της Γαλλίας. Οι αυξανόμενες τιμές των θαλάσσιων ναύλων και το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς τον βοήθησαν να δημιουργήσει έναν όμιλο μέσων ενημέρωσης με ταχύτητα αστραπής. «Οι Αρνό, οι Μπολορέ και οι Ντασό έχουν τις δικές τους εφημερίδες. Εχουμε τα μέσα να αναπτύξουμε μια νέα δραστηριότητα. Νομίζω ότι τα μέσα ενημέρωσης, για μια ομάδα σαν τη δική μας, έχουν νόημα», είπε πρόσφατα σε μια σπάνια συνέντευξη από τον ουρανοξύστη της εταιρείας στο λιμάνι της Μασσαλίας. Ο παραλληλισμός με τον Αρνό μπορεί να είναι τολμηρός για τον γεννημένο στη Βηρυτό επιχειρηματία, έχει όμως βάση, γράφουν οι Financial Times, περιγράφοντας έναν έξυπνο διαπραγματευτή με μεγάλες φιλοδοξίες και όρεξη για ρίσκο. Οι δύο άνδρες έχουν άλλωστε και άλλα κοινά, γνωρίζουν με λεπτομέρειες τις εργασίες τους και χτίζουν οικογενειακές επιχειρήσεις.

Μετά την ξέφρενη ανάπτυξη κατά την πανδημία, προχώρησε σε μπαράζ εξαγορών 35 δισ. ευρώ.

Μετά την ξέφρενη ανάπτυξη κατά την πανδημία, ο Σααντέ οδήγησε την CMA CGM σε ένα μπαράζ εξαγορών 35 δισ. ευρώ για να ξεφύγει από την αστάθεια της ναυτιλίας. Αγόρασε αεροπλάνα, λιμάνια στο Λος Αντζελες, την επιχείρηση logistics του Μπολορέ, ακόμη και την αγαπημένη του λιβανέζικη εταιρεία παραγωγής φιστικιών, ενώ ανέπτυξε στενούς δεσμούς με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, τον οποίο συνοδεύει συχνά σε ταξίδια στο εξωτερικό. Τα μέσα ενημέρωσης αποτελούν μικρό μέρος της ιδιοκτησίας της οικογένειας, αλλά φέρνουν νέα επιρροή και νέα προβλήματα, σε μια στιγμή μάλιστα που οι εργαζόμενοι αντιδρούν στον ασφυκτικό έλεγχο των ιδιοκτητών. «Θα ήθελα μια διαφοροποιημένη προσέγγιση στην κάλυψη των ειδήσεων –χωρίς ακρότητες– και θέλω τα μέσα μας να ακολουθούν αυτή τη γραμμή», διαμηνύει ο ίδιος.

Η πανδημία έφερε στον όμιλο ένα άνευ προηγουμένου καθαρό κέρδος ύψους 40 δισ. ευρώ το 2021 και το 2022, αλλά και τη συνειδητοποίηση εντός της κυβέρνησης ότι είναι στρατηγικά σημαντικό να υπάρχει ένας μεγάλος όμιλος θαλάσσιων μεταφορών. Ο όμιλος αντιμετωπίζει πλέον σοβαρή ύφεση που οφείλεται στην επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου και της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας και ο επιρρεπής στις εξαγορές Σααντέ έχει γίνει συνετός, αν και σε αντίθεση με ανταγωνιστές όπως η Maersk, δεν προσανατολίζεται σε περικοπές θέσεων εργασίας. Εχει επίσης προεξοφλήσει ότι η εταιρεία του δεν θα βγει στο χρηματιστήριο γιατί κάτι τέτοιο θα περιόριζε την ευελιξία του σε μια ασταθή βιομηχανία.

Η άνοδος της οικογένειας που τώρα κατατάσσεται στην 56η θέση στον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, με περιουσία ύψους 28,7 δισ. δολαρίων, σφραγίστηκε από δύο γεγονότα. Στο τέλος της δεκαετίας του 1970 ο αείμνηστος πατριάρχης Ζακ Σααντέ πόνταρε ότι τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων θα έφερναν επανάσταση στις παγκόσμιες μεταφορές. Και λίγο αργότερα, η οικογένεια διέφυγε από την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Βηρυτό στη Μασσαλία. Ο Ροντόλφ Σααντέ βλέπει τα μέσα ενημέρωσης ως μέσο για να διασφαλίσει την κληρονομιά της οικογένειας και ίσως να προσελκύσει την επόμενη γενιά στην ομάδα. Εκτός από τον ίδιο και τα δύο αδέλφια του, υπάρχουν πέντε έφηβοι που προορίζονται να αναλάβουν κάποια μέρα τα ηνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή