Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα κερδίσουν και από τη μείωση των επιτοκίων

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα κερδίσουν και από τη μείωση των επιτοκίων

Η γαλλική BNP Paribas χαρακτήρισε θετική την προοπτική μείωσης του κόστους δανεισμού

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αυστηρότερη νομισματική πολιτική έχει δώσει μια τεράστια ώθηση στους χειμαζόμενους χρηματοπιστωτικούς ομίλους της Ευρώπης. Και ίσως, με αυτό κατά νουν, να φαίνεται παράξενο το ότι η γαλλική BNP Paribas χαρακτήρισε θετική την προοπτική μείωσης του κόστους δανεισμού. Εν μέρει ο λόγος είναι ότι ο ισολογισμός της ανέρχεται σε 2,7 τρισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, όμως, καθίσταται σαφές ότι το ελαφρώς πιο προσιτό χρήμα δεν είναι τίποτα ανησυχητικό ούτε για τις ανταγωνίστριές της, όπως η γερμανική Deutsche Bank και η βρετανική Barclays. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΒΝΡ, Ζαν – Λοράν Μποναφέ, δήλωσε ότι τα έσοδα της ΒΝΡ θα αυξηθούν φέτος τουλάχιστον 2%, ενώ αναμένει ώθηση από τις μειώσεις επιτοκίων το δεύτερο εξάμηνο. Οι αγορές υπολογίζουν ότι η ΕΚΤ θα περιστείλει το βασικό της επιτόκιο δύο ή τρεις φορές, ώστε το επιτόκιο καταθέσεων να διαμορφωθεί σε περίπου 3,25% ή 3,5% στην εκπνοή του 2024 έναντι 4% σήμερα.

Το παράδοξο έγκειται στο ότι τα υψηλότερα επιτόκια έχουν ενισχύσει τα έσοδα των τραπεζών, αλλά και τα μειωμένα πάλι θα τις ευνοήσουν. Οι αναμενόμενες περικοπές επιτοκίων έχουν μέτριο αντίκτυπο στη συνολικότερη κατάσταση. Τραπεζικοί όμιλοι τύπου BNP έχουν τεράστια βιβλία περιουσιακών στοιχείων σταθερού επιτοκίου, όπως τα στεγαστικά δάνεια, τα οποία ανατιμώνται μόνο αργά με την πάροδο του χρόνου. Πολλές από αυτές τις συμφωνίες είχαν καθοριστεί προ ετών, όταν τα επιτόκια κυμαίνονταν περίπου στο μηδέν, ενώ θα συνεχίσουν να παρατείνουν τη διάρκειά τους σε πολύ πιο προσοδοφόρα επίπεδα για τις τράπεζες. Το ίδιο ισχύει και για την Deutsche Bank, η οποία διατηρούσε δάνεια λιανικής ύψους 168 δισ. ευρώ και διάρκειας άνω των πέντε ετών στα τέλη του 2023, αντίστοιχα με το 80% των συνολικών χορηγήσεων λιανικής.

Το κόστος πληρωμής τόκων για τις υποχρεώσεις των τραπεζών, εν τω μεταξύ, θα μπορούσε να μειωθεί γρήγορα, καθώς θα υποχωρούν τα επιτόκια. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση της BNP, η οποία διαθέτει μεγάλο κομμάτι εταιρικών καταθέσεων και προϊόντων λιανικής αποταμίευσης, που ακολουθούν στενά τα βασικά επιτόκια. Το αποτέλεσμα είναι ότι το κόστος των τόκων θα μειωθεί το δεύτερο εξάμηνο, ενώ η ώθηση από τα παλαιότερα φθηνά δάνεια, που λήγουν, θα εξακολουθήσει. Εν τω μεταξύ, η Barclays υπολογίζει ότι έχει περίπου 4 δισ. στερλίνες σε ακαθάριστα έσοδα από αντισταθμιστικούς παράγοντες έναντι κινήσεων επιτοκίων, που έχουν ήδη «κλειδώσει» για το τρέχον έτος. Εξ ου και οι αναλυτές βλέπουν το καθαρό εισόδημά της από τόκους να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια ακόμη και με μειωμένα επιτόκια. Πέραν τούτων, οι μετοχές των ανωτέρω τραπεζών τελούν υπό διαπραγμάτευση με μεγάλη έκπτωση στη λογιστική αξία τους, αλλά δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από τις κεντρικές τράπεζες το 2024.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή