Στο μικροσκόπιο τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών

Στο μικροσκόπιο τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών

Τι δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα από τη φινλανδική Nordea και την ισπανική Bankinter

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιξε η αυλαία για τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών τραπεζών, τα οποία θα δείξουν εάν τα υψηλά επιτόκια δανεισμού εξακολουθούν να στηρίζουν τα τραπεζικά κέρδη ή εάν πλησιάζει το τέλος του ράλι που καταγράφεται τον τελευταίο χρόνο.

Επειτα από χρόνια χαλαρής νομισματικής πολιτικής, η άνοδος του κόστους δανεισμού στήριξε την κερδοφορία των τραπεζών, με αποτέλεσμα να ανέβουν οι τραπεζικές μετοχές και να δοθούν μεγαλύτερα μερίσματα. Τα αποτελέσματα της φινλανδικής Nordea και της ισπανικής Bankinter, που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, δείχνουν ότι η ανάπτυξη της κερδοφορίας συνεχίζεται και στην αρχή του 2024, παρότι η ΕΚΤ φαίνεται να οδεύει προς μείωση των επιτοκίων δανεισμού τον Ιούνιο. Ωστόσο, προβληματικά σημεία στις οικονομικές καταστάσεις τους είναι η συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους και η ασθενέστερη ζήτηση για δάνεια, υποστήριξε στο Reuters ο Christian Edelman, εκ των υπευθύνων της ομάδας για την Ευρώπη στη συμβουλευτική Oliver Wyman.

Αναλυτές της JP Morgan παραδέχθηκαν την περασμένη εβδομάδα ότι εντέλει κακώς υπήρξαν αρνητικοί απέναντι στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Η εκτίναξη των μετοχών τους κατά 15% το 2024, υπεραποδίδοντας έναντι των αμερικανικών, σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες αποτιμήσεις, δείχνει ότι οι κίνδυνοι είναι λίγοι, ακόμη κι αν επιβραδυνθεί η ανάπτυξη της κερδοφορίας τους.

Με την κεκτημένη ταχύτητα του 2023 από τα υψηλά επιτόκια, οι ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένεται να εμφανίσουν ισχυρά αποτελέσματα και τους πρώτους μήνες του έτους. Ωστόσο, οι επενδυτές θα παρακολουθούν στενά για ενδεχόμενα σημάδια από την επιβράδυνση των ευρωπαϊκών οικονομιών και από την πιθανότητα να ξεκινήσει η μείωση επιτοκίων πριν από τις ΗΠΑ στα οικονομικά τους αποτελέσματα.

Πριν από μερικές ημέρες η αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας, Margarita Delgado, δήλωσε ότι η αύξηση των εσόδων από τόκους «δεν μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμη», καθώς η αναπροσαρμογή των χαρτοφυλακίων δανείων έχει σχεδόν τελειώσει. Σύμφωνα με τον Edelman, τα υψηλά επιτόκια δανεισμού για πολύ καιρό και η ασθενής οικονομία μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση στον κλάδο των εμπορικών ακινήτων, ο οποίος αν και αντιμετωπίζει προβλήματα δεν έχει ακόμη εξελιχθεί σε πολύ μεγάλο «βαρίδι» για τις μεγάλες ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες.

«Εάν τα επιτόκια παραμείνουν υψηλά και πολύ περισσότερο εάν υπάρχει και μια επιβράδυνση της οικονομίας, να αναμένετε σημαντικές απώλειες στα χαρτοφυλάκια των εμπορικών ακινήτων», τόνισε ο ίδιος στο Reuters.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή