Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»: Στα 30 εκατ. οι επιβάτες φέτος

Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»: Στα 30 εκατ. οι επιβάτες φέτος

Κατά το διάστημα 2022-2023 η εταιρεία διένειμε στους μετόχους μέρισμα ύψους 784 εκατ. ευρώ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οφέλη και στη βελτίωση της διασυνδεσιμότητας του «Ελευθέριος Βενιζέλος» με νέες μεγάλες αγορές, όπως η Ασία, προκαλεί η προμήθεια τεσσάρων Airbus A321 neo LR από την Aegean, που θα επιτρέπουν πτήσεις διαρκείας έως επτάμισι ωρών, όπως ανέφερε κατά τη χθεσινή ετήσια γενική συνέλευση ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) Γιάννης Παράσχης. Επίσης, λόγω της αύξησης κατά 16,5% της επιβατικής κίνησης το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, η διοίκηση του ΔΑΑ αναθεώρησε την πρόβλεψή της για τη συνολική πορεία του 2024 σε σχέση με τα μεγέθη που είχε εκτιμήσει στο πλαίσιο της δημόσιας εγγραφής. Τοποθετεί δηλαδή την επιβατική κίνηση για τη φετινή χρονιά σε 30 εκατ. άτομα. Επίσης, η διοίκηση της εταιρείας ανέφερε ότι τα λειτουργικά κέρδη (Ebitda) θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται σε επίπεδα άνω του 60% επί των εσόδων.

Αυτή τη στιγμή ο ΔΑΑ προχωράει στην επέκταση του αερολιμένα, που περιλαμβάνει αύξηση των εμπορικών χώρων άνω του 60% και κατασκευή πολυώροφου κτιρίου στάθμευσης οχημάτων. Ταυτόχρονα, βρίσκεται στη φάση της επιλογής του αναδόχου για τον σχεδιασμό της νέας ανάπτυξης, με επτά σχήματα να έχουν προκριθεί στο δεύτερο στάδιο του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Η χρηματοδότηση της πρώτης φάσης της ανάπτυξης ύψους 650 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα προέλθει από τράπεζες «με ανταγωνιστικούς όρους», ενώ ήδη πραγματοποιούνται επαφές.

Δραστηριότητα εμφανίζει η εταιρεία και στον τομέα ακίνητης περιουσίας, έχοντας προχωρήσει σε σύμβαση με τον όμιλο Aegean-Olympic Air «για την επαναδραστηριοποίηση από τα τέλη του 2022 του μεγάλου υπόστεγου της πρώην Ολυμπιακής Αεροπορίας». Επίσης, η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας απέκτησε νέα γραφεία στον αερολιμένα.

Οπως τόνισε ο κ. Παράσχης, ο ΔΑΑ εμφάνισε κατά το διάστημα 2022-2023 την υψηλότερη μερισματική επίδοση. Στη γενική συνέλευση του Μαΐου 2023 αποφασίστηκε η διανομή μερίσματος 450 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2022 και για συσσωρευμένα και μη διανεμημένα κέρδη από προηγούμενες χρήσεις. Επίσης, σε έκτακτη Γ.Σ. στις 14 Δεκεμβρίου αποφασίστηκε η διανομή ποσού 105 εκατ. ευρώ, αλλά και προμερίσματος 130 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2023. Ως εκ τούτου, το μέρισμα που διανεμήθηκε πριν από την εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο ανήλθε σε 685 εκατ. ευρώ. Χθες, η γενική συνέλευση μετόχων αποφάσισε και τη διανομή μερίσματος 99 εκατ. ευρώ ή 0,33 ευρώ ανά μετοχή.

Στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το μεγαλύτερο μερίδιο επιβατών, σε ποσοστό 46%, αντιστοιχεί στον όμιλο Aegean-Olympic Air, με το 12% της κίνησης να ανήκει στη Sky Express, ενώ την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Ryanair και άλλες χαμηλού κόστους αεροπορικές. Συνολικά, στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών αντιστοιχεί το 38% της κίνησης των ελληνικών αερολιμένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή