Επενδύσεις 1,25 δισ. ευρώ σε data centers

Επενδύσεις 1,25 δισ. ευρώ σε data centers

Με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 9,91% θα «τρέχει» η αγορά των κέντρων δεδομένων έως το 2029

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαρκώς αυξανόμενη είναι η αγορά των κέντρων δεδομένων στην Ελλάδα, με την περαιτέρω ψηφιοποίηση σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να ενισχύει τη ζήτηση για τις σύνθετες αυτές εγκαταστάσεις που εξασφαλίζουν τη μεταφορά της διακινούμενης, μέσω Διαδικτύου, πληροφορίας. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα ξένης συμβουλευτικής εταιρείας, κατά την τρέχουσα χρονιά μέχρι και το 2029, η αξία των επενδύσεων σε data centers διαμορφώνεται σε 1,25 δισ. ευρώ. Η δραστηριότητα αυτή, που προέρχεται από ένα μεγάλο αριθμό παικτών όχι μόνο στην τεχνολογία, αλλά και στην αγορά ακινήτων, στις κατασκευές και στις συμβουλευτικές υπηρεσίες, αντιστοιχεί σε ρυθμούς ανάπτυξης 9,91% ανά έτος.

Αυτή τη στιγμή, υπολογίζεται ότι υπάρχουν στην Ελλάδα περίπου 15 κέντρα δεδομένων, με τις μεγαλύτερες σχεδιαζόμενες επενδύσεις να προέρχονται από την Digital Realty και τη Microsoft. Οπως έχει αναφέρει στην «Κ» ο Φαμπρίς Κοκιό (Fabrice Coquio), γενικός διευθυντής και ανώτατος αντιπρόεδρος της Digital Realty στη Γαλλία, η εταιρεία με χρονικό ορίζοντα το 2026-2027 δρομολογεί την ανάπτυξη του Athens 5, του πέμπτου κατά σειράν κέντρου δεδομένων της. Επίσης, στο Ηράκλειο της Κρήτης στις αρχές του 2025 θα έχει ολοκληρώσει την πρώτη φάση του Heraklion 1, του πρώτου data center της στο νησί που θα διαθέτει δυναμικότητα έως 6,5 MW.

Ταυτόχρονα, λίγο πριν από την έναρξη υλοποίησης βρίσκεται ένα από τα τρία κέντρα δεδομένων της Microsoft, στο επιχειρηματικό πάρκο Σπάτων (Πέτρα Γιαλού – Βούλια – Προκαλήσι), σε δύο οικοδομικά τετράγωνα (41 και 54). Την εγκατάσταση, που θα έχει δυναμικότητα 19,2 MW, θα κατασκευάσει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κοινοπρακτικά με τον ιταλικό όμιλο Renco. Σύμφωνα με την έρευνα, στη χώρα μας, το μεγαλύτερο μερίδιο όσον αφορά τα κέντρα δεδομένων συνεγκατάστασης (colocation) –βρίσκονται υπό την κυριότητα παρόχων υπηρεσιών data centers που εκμισθώνουν τον χώρο σε έναν ή περισσότερους χρήστες– αντιπροσωπεύουν η Digital Realty και η ιταλική Sparkle.

Οπως αναφέρουν οι αναλυτές, η κομβική γεωγραφική θέση της Ελλάδας, που συνδέει την Ευρώπη, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία, σε συνδυασμό με τη σταθερότητα της οικονομίας καθιστούν τη χώρα ελκυστικό προορισμό για στρατηγικές επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων. Αναφέρουν ακόμη ότι η περαιτέρω ψηφιοποίηση των υπηρεσιών και διαδικασιών του κράτους, μέσω και του Gov.gr που διαθέτει περισσότερες από 1.700 υπηρεσίες, ενισχύει τη διαδικτυακή κίνηση, εντείνοντας τη ζήτηση για νέες επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων.

Την ίδια στιγμή, δεδομένου ότι τα data centers αποτελούν ιδιαίτερα ενεργοβόρες υποδομές, ερώτημα παραμένει εάν υπάρχει στην Ελλάδα η αναγκαία επάρκεια ηλεκτρικών δικτύων. Είναι ενδεικτικό ότι ένα κέντρο δεδομένων έχει ανάγκη από ηλεκτρική ενέργεια που είναι μεγαλύτερη κατά 50 φορές σε σχέση με αυτή ενός τυπικού κτιρίου γραφείων, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Στην Ελλάδα πάντως, παράγοντες της αγοράς εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι οι μεγάλες επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων θα συνοδευτούν με τα απαιτούμενα έργα ανάπτυξης ενός «πράσινου» ηλεκτρικού δικτύου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή