Πρόταση τεσσάρων χωρών για φορολόγηση των κροίσων

Πρόταση τεσσάρων χωρών για φορολόγηση των κροίσων

Στόχος του σχεδίου Βραζιλίας, Γερμανίας, Ισπανίας και Νότιας Αφρικής είναι τα χρήματα να κατευθυνθούν στην καταπολέμηση της ανισότητας και της υπερθέρμανσης

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοινή πρόταση για την καταπολέμηση της φτώχειας και της κλιματικής κρίσης καταθέτουν υπουργοί από τέσσερις κορυφαίες οικονομίες του κόσμου, ζητώντας τη δικαιότερη φορολόγηση των κροίσων του πλανήτη. Οι 3.000 δισεκατομμυριούχοι του κόσμου θα πρέπει να πληρώνουν φόρο τουλάχιστον 2% επί του ταχέως αναπτυσσόμενου πλούτου τους για τη συγκέντρωση 312 δισ. δολαρίων ετησίως με στόχο την καταπολέμηση της ανισότητας και της υπερθέρμανσης. Αυτή είναι η βασική πρόταση που συνυπογράφουν Βραζιλία, Γερμανία, Ισπανία και Νότια Αφρική, ζητώντας ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα για να απορροφηθούν μεταξύ άλλων οι οικονομικοί κραδασμοί από την πανδημία, την κλιματική κρίση και τις στρατιωτικές συρράξεις σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή.

«Είναι καιρός η διεθνής κοινότητα να ασχοληθεί σοβαρά με την αντιμετώπιση της ανισότητας. Ενα από τα βασικά μέσα που διαθέτουν οι κυβερνήσεις για την προώθηση μεγαλύτερης ισότητας είναι η φορολογική πολιτική. Οχι μόνο έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τον δημοσιονομικό χώρο που πρέπει να επενδύσουν οι κυβερνήσεις στην κοινωνική προστασία, στην εκπαίδευση και στην προστασία του κλίματος, αλλά διασφαλίζει επίσης ότι όλοι στην κοινωνία συμβάλλουν στο κοινό καλό», τονίζουν.

Στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών του G20 στις αρχές του έτους, η προεδρεύουσα Βραζιλία έθεσε ψηλά στην ατζέντα τον φόρο των δισεκατομμυριούχων, ενώ ο Γάλλος οικονομολόγος Ντανιέλ Ζουκμάν αναπτύσσει τώρα τις τεχνικές λεπτομέρειες ενός σχεδίου που θα συζητηθεί ξανά από το G20 τον Ιούνιο. Πρόσφατη έρευνα από την Oxfam διαπίστωσε ότι η έκρηξη των περιουσιακών στοιχείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας και έπειτα από αυτήν σήμαινε ότι οι δισεκατομμυριούχοι ήταν κατά 3,3 τρισ. δολάρια –ή 34%– πλουσιότεροι το 2023 από ό,τι το 2020.

Η πρόταση των «4» υποστηρίζει ότι η εισφορά στους υπερ-πλουσίους είναι ένας απαραίτητος τρίτος πυλώνας που θα συμπληρώσει τις διαπραγματεύσεις για τη φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας και την εισαγωγή ενός ελάχιστου εταιρικού φόρου 15% για τις πολυεθνικές στις αρχές του έτους. Η υποστήριξη του κοινού γι’ αυτή την πρόταση είναι συντριπτική, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν έως και το 80% των ερωτηθέντων να τάσσεται υπέρ της. Είναι βέβαιο πάντως ότι θα συναντήσει αντίσταση. «Δεν θέλω να είμαι αφελής. Ξέρω ότι οι πλούσιοι θα πολεμήσουν. Μισούν τους φόρους. Θα ασκήσουν πίεση στις κυβερνήσεις. Θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που κατέχουν», σημειώνει ο Ζουκμάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή