Οι μεγιστάνες εγκαταλείπουν τη Νορβηγία λόγω φορολογίας

Οι μεγιστάνες εγκαταλείπουν τη Νορβηγία λόγω φορολογίας

Το διάστημα 2022-2023, 82 πλούσιοι Νορβηγοί με περιουσία 4,3 δισ. δολ. μετακόμισαν στην πλειονότητά τους στην Ελβετία

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν οι φόροι ακίνητης ή κινητής περιουσίας αυξάνονται, οι έχοντες μεταναστεύουν. Κι αυτό συμβαίνει ακόμη και στις πιο ευνομούμενες χώρες, όπως η Νορβηγία, η οποία το 2022-2023 έχασε 82 από τους ζάπλουτους πολίτες της. Μαζί με αυτούς, που στην πλειονότητά τους μεταφέρθηκαν στην Ελβετία, άνοιξαν παραρτήματα εκεί και νορβηγικές τράπεζες, καθώς και επενδυτικοί οίκοι. Ο βασικός λόγος, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, είναι οι αιφνιδιαστικές αυξήσεις στον περιουσιακό φόρο και τη φορολογία μερισμάτων από την αριστερή κυβέρνηση της Νορβηγίας.

Η DNB Bank, ο μεγαλύτερος χρηματοπιστωτικός όμιλος της χώρας, σχεδιάζει να ανοίξει παράρτημα με δύο νορβηγόφωνους υπαλλήλους στη Ζυρίχη, το οποίο θα εστιάζει κυρίως στην παροχή υπηρεσιών ιδιωτικής τραπεζικής. Η νορβηγική επενδυτική τράπεζα Arctic Securities ιδρύει υποκατάστημα στην ίδια πόλη, ελπίζοντας να ενισχύσει τις δραστηριότητές της στα ομόλογα, που της αποφέρουν μεγάλα κέρδη. Η ομόλογή της ABG Sundal Collier έχει ιδρύσει μια θυγατρική στη Λουκέρνη, η οποία εξυπηρετεί κυρίως εταιρικούς πελάτες ως προς τις ανάγκες χρηματοδότησής τους. «Η στρατηγική μας συνίσταται στο να ακολουθούμε την πελατεία μας», δήλωσε σε τηλεφωνική συνομιλία ο Χάλγκεϊρ Χόλουπ, διευθύνων σύμβουλος της μονάδας της DNB στο Λουξεμβούργο, έχοντας λάβει τη σχετική έγκριση από την εθνική ρυθμιστική αρχή Finma.

Τα σχέδια των τραπεζιτών να μετατοπίσουν τμήμα των δραστηριοτήτων τους στην Ελβετία σημαίνουν πως η μικρή αλλά σημαντική μετανάστευση από πλούσιους επιχειρηματίες δυνητικά μπορεί να λάμβανε μόνιμο χαρακτήρα, ενισχύοντας τη θέση της πρώτης ως παραδείσου με χαμηλή φορολογία. Οι νορβηγικοί τραπεζικοί οίκοι, οι οποίοι δεν θέλουν να χάσουν τους πλούσιους πελάτες τους, θα βρεθούν να ανταγωνίζονται με ομίλους, όπως οι UBS Group και Julius Baer στο νέο περιβάλλον. Ογδόντα δύο πλούσιοι Νορβηγοί με καθαρή περιουσία 46 δισ. κορωνών (4,3 δισ. δολ.) εγκατέλειψαν τη χώρα το 2022-2023, ενώ πέρυσι ειδικά αποχώρησαν 34, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Περισσότερα από 70 άτομα εξ αυτών έχουν εγκατασταθεί στην Ελβετία, βάσει δημοσιεύματος της επιχειρηματικής εφημερίδας Dagens Naeringsliv.

Στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας για τη διπλή φορολόγηση μεταξύ Νορβηγίας και Ελβετίας, δυο χωρών από τις λίγες στην Ευρώπη που εξακολουθούν να έχουν περιουσιακό φόρο, οι Νορβηγοί «εξόριστοι» μπορούν να καταβάλουν ένα εφάπαξ ποσό στις ελβετικές αρχές για να αποφύγουν το καθεστώς της πατρίδας τους. Η ελβετική φορολογία ποικίλλει ανάλογα με το καντόνι, αλλά το συνολικό αποτέλεσμα είναι ένα σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό πλούτου και εισοδήματος από τα περισσότερα άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Από πλευράς της η Arctic, η οποία επωφελείται από την αυξανόμενη ζήτηση για σκανδιναβικά εταιρικά ομόλογα υψηλής απόδοσης, επιδιώκει να κεφαλαιοποιήσει την τάση, πλησιάζοντας τους πελάτες στην περιοχή, όπως τόνισε ο Κτζέτιλ Μπάκεν, διευθυντής στρατηγικής του ομίλου.

Ταυτόχρονα, δεδομένου ότι Νορβηγοί επενδυτές και επιχειρηματίες μετακομίζουν στην Ελβετία, «είναι ένα φυσικό βήμα» να λειτουργούμε δίπλα τους για την ανάπτυξη σχέσεων, πρόσθεσε ο ίδιος. «Πολλούς Νορβηγούς θα μπορούσαμε πιθανώς να τους καλύψουμε, στέλνοντας ανθρώπους εκεί κάτω σε εβδομαδιαία βάση», είπε ο Μπάκεν. «Ωστόσο, η εμπειρία μας δείχνει ότι όπου η δουλειά μας είναι επιτυχής, όπως στα ζητήματα υψηλής απόδοσης των σκανδιναβικών τίτλων για γερμανικές εταιρείες και άλλες, εκεί θα πρέπει να είμαστε πιο κοντά σ’ αυτές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή