Νορβηγία: Ενας «σόουμαν» στο τιμόνι του κρατικού fund

Νορβηγία: Ενας «σόουμαν» στο τιμόνι του κρατικού fund

O Νικολάι Τάνγκεν έχει δημιουργήσει podcast που φιλοξενεί κορυφαίους CEO

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oικοδεσπότης Podcast, διαχειριστής επενδυτικού κεφαλαίου, πρώην στρατιωτικός ανακριτής, ο Νορβηγός Νικολάι Τάνγκεν έχει πολλές και διαφορετικές ταυτότητες, εκείνο όμως που τον έκανε διάσημο εκτός συνόρων είναι ο ρόλος του «ψυχαναλυτή» των κορυφαίων CEO του πλανήτη.

Ο Ντάρεν Γουντς, διευθύνων σύμβουλος της Exxon Mobil του εξομολογήθηκε ότι θεωρεί τον εαυτό του «γκουρού» στο μπάρμπεκιου. Σπεσιαλιτέ του; Το τρυφερό rib-eye. Ο Τζέιμς Γκόρμαν, πρόεδρος και πρώην διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley, συνήθιζε να εκδηλώνει ψυχοσωματικά συμπτώματα από το άγχος της δουλειάς. Και ο Ντάνιελ Εκ, ο οποίος ίδρυσε το Spotify, βρίσκεται σε βαθιά εσωτερική σύγκρουση για τον πλούτο που απέκτησε. Αυτές είναι μερικές από τις πληροφορίες που πήραν οι πιστοί ακροατές από ένα μικρό νορβηγικό podcast που ξεκίνησε προ διετίας και έχει γίνει ένας… απίθανος προορισμός για τα μεγαλύτερα ονόματα των επιχειρήσεων. Καλεσμένος αυτής της εβδομάδας ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Tesla Ελον Μασκ, ο οποίος μίλησε για τον αποικισμό του Αρη, τις προκλήσεις της Tesla στην Κίνα και το γεγονός ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να γίνει πιο έξυπνη από οποιονδήποτε άνθρωπο μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Η εκπομπή που ονομάζεται «In Good Company», είναι πνευματικό τέκνο του 57χρονου Τάνγκεν, πρώην διαχειριστή hedge funds του Λονδίνου, ο οποίος το 2020 διορίστηκε διευθύνων σύμβουλος στη Norges Bank Investment Management, η οποία διαχειρίζεται τα τεράστια έσοδα της χώρας από το πετρέλαιο και φέτος κατέγραψε έσοδα ύψους 1,6 τρισ. δολαρίων. Ο πολυμήχανος Νορβηγός θεωρεί ότι το κρατικό επενδυτικό ταμείο και οι άνθρωποι που το διοικούν θα μπορούσαν να γίνουν καλύτερα κατανοητοί από το κοινό. «Σκοπεύουμε να γίνουμε το πιο διαφανές ταμείο στον κόσμο. (…) Η πραγματική διαφάνεια θα ήταν να δείξουμε στον νορβηγικό λαό τι κατέχει, δηλαδή είμαστε κύριοι όλων αυτών των εταιρειών, έχουμε μεγάλα μερίδια, έχουμε πρόσβαση σε αυτούς τους διευθύνοντες συμβούλους», είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του. Κάθε εκπομπή του άλλωστε ξεκινάει με μία αναφορά του στον αριθμό των μετοχών που κατέχει το νορβηγικό ταμείο στην εταιρεία του εκάστοτε καλεσμένου…

Καλεσμένος αυτής της εβδομάδας ο Ελον Μασκ, ο οποίος μίλησε για τον αποικισμό του Αρη και την τεχνητή νοημοσύνη.

Πριν ασχοληθεί με τα οικονομικά, ο Τάνγκεν είχε εκπαιδευθεί ως στρατιωτικός ανακριτής τη δεκαετία του 1980 μέσω του νορβηγικού στρατού, έμαθε ρωσικά και εργάστηκε στη νορβηγική πρεσβεία στη Μόσχα για λιγότερο από ένα χρόνο. Στην εμπειρία του αυτή οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα το ταλέντο του στο να «ξετρυπώνει» ειδήσεις και να φιλοξενεί στελέχη, λίγο πριν κάνουν σημαντικές ανακοινώσεις, όπως ο Σαμ Αλτμαν της OpenAI και ο Τζένσεν Χουάνγκ της Nvidia πριν ξεκινήσει η έκρηξη της AI. Ο Tάνγκεν περίμενε ένα χρόνο αφότου ανέλαβε τα ηνία του πετρελαϊκού ταμείου για να ξεκινήσει το podcast εν μέρει επειδή δεν ήθελε να θεωρηθεί εγωιστική κίνηση, είπε. Δέχθηκε άλλωστε έντονο έλεγχο στην εγχώρια αγορά για την προσωπική του περιουσία, η οποία περιλαμβάνει μια τεράστια συλλογή έργων τέχνης.

«Οι Νορβηγοί ως γνωστόν είμαστε προσεκτικοί. Οι νορβηγικές ελίτ δείχνουν εμφανή σεμνότητα, προτιμώντας τις μικρές ορεινές καμπίνες από τα φανταχτερά σαλέ», λέει ο Τρίγκβε Γκίλμπραντσεν, ερευνητής στο ανεξάρτητο Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών στο Οσλο και πρώην κυβερνητικός σύμβουλος, ο οποίος παρακολούθησε την είσοδο του Tάνγκεν στη δημόσια διοίκηση. Το podcast τον βοήθησε να κερδίσει μεγάλο μέρος του κοινού, ενώ παράλληλα σπάνια «τρώει πόρτα» από τους CEO. Ακόμη και ο Ελον Μασκ, ο οποίος αντιστεκόταν στην πρόσκλησή του για μήνες, τελικά ενέδωσε. Ο Tάνγκεν άνοιξε λογαριασμό στην πλατφόρμα X για την περίσταση καθώς, όπως χαρακτηριστικά λέει, «δεν το βάζει κάτω ποτέ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή