Στα σκαριά μεγάλη συμφωνία στον κλάδο των ορυχείων

Στα σκαριά μεγάλη συμφωνία στον κλάδο των ορυχείων

Πρόταση εξαγοράς της Anglo American έναντι 39 δισ. δολ. από την BHP

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αυστραλιανή BHP, η μεγαλύτερη εταιρεία ορυχείων στον κόσμο, υπέβαλε προσφορά ύψους 39 δισ. δολαρίων για να εξαγοράσει τη μεγάλη της ανταγωνίστρια, Anglo American, σε ένα ντιλ που αν τελεσφορήσει θα αναδιαμορφώσει την παγκόσμια βιομηχανία εξόρυξης.

Η Anglo American –η οποία εκμεταλλεύεται ορυχεία σε χώρες όπως η Χιλή, η Νότια Αφρική, η Βραζιλία και η Αυστραλία– είχε χρηματιστηριακή αξία περίπου 34 δισ. ευρώ πριν δημοσιοποιηθεί η προσέγγιση, ενώ η BHP με κεφαλαιοποίηση 149 δισ. δολαρίων βιάζεται να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό της, καθώς αυξάνεται η ζήτηση για χαλκό λόγω της παγκόσμιας μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα. Το μέταλλο χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ηλεκτρικά οχήματα και η τιμή του αυξήθηκε στις παγκόσμιες αγορές κατά περισσότερο από 15% φέτος, καθώς επιταχύνεται η στροφή προς την καθαρή ενέργεια.

«Το αποτύπωμα της Anglo American στη βιομηχανία χαλκού είναι αυτό που προσείλκυσε έναν γίγαντα εξόρυξης όπως η BHP», δήλωσε ο Τιμ Γουότερερ, αναλυτής στην εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών KCM Trade. Παράλληλα, η τιμή της μετοχής της είχε πέσει σχεδόν κατά 10% τον τελευταίο χρόνο, γεγονός που μπορεί να συνετέλεσε στο να γίνει ακόμη πιο ελκυστικός στόχος εξαγοράς, πρόσθεσε. Μια πιθανή συμφωνία ανάμεσα στους δύο εισηγμένους ομίλους θα ήταν η μεγαλύτερη στον τομέα της εξόρυξης, μετά την εξαγορά της Xstrata από την Glencore το 2013.

Η Anglo, που ιδρύθηκε πριν από 107 χρόνια, συγκαταλέγεται στις 25 πιο πολύτιμες εταιρείες στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και η πρόταση της BHP είναι πιθανό να πυροδοτήσει άγχος για τη φυγή εταιρειών από τη βρετανική πρωτεύουσα. Η προσφορά της BHP είναι αποκλειστικά με ανταλλαγή μετοχών και προβλέπει ότι η Anglo θα προβεί πρώτα σε spin off των μεριδίων ελέγχου σε δραστηριότητες πλατίνας και σιδηρομεταλλεύματος στη Νότια Αφρική, πριν περάσει στον έλεγχο της BHP. Η μη δεσμευτική προσφορά είναι περίπου 25,08 στερλίνες ανά μετοχή – δηλαδή πρίμιουμ 14% στην τιμή κλεισίματος. Μια συγχώνευση με την Anglo θα έδινε στην BHP τον έλεγχο περίπου του 10% της παγκόσμιας προσφοράς χαλκού.

Μια συγχώνευση θα έδινε στον αυστραλιανό κολοσσό τον έλεγχο περίπου του 10% της παγκόσμιας προσφοράς χαλκού.

Η Anglo American κατέχει μερικά από τα πιο περιζήτητα ορυχεία χαλκού στη Λατινική Αμερική, αλλά ο διευθύνων σύμβουλός της Ντάνκαν Γουάμπλαντ δέχεται έντονες πιέσεις από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν η εταιρεία αποκάλυψε μεγάλες υποβαθμίσεις στις προβλέψεις παραγωγής. Το τμήμα διαμαντιών της De Beers και η μονάδα μετάλλων πλατίνας, ειδικότερα, δέχθηκαν σημαντικό πλήγμα από την πτώση των τιμών και σύμφωνα με τη Wall Street Journal, σε μια ξεχωριστή διαδικασία από την προσφορά εξαγοράς της BHP γίνονται παράλληλα συζητήσεις για το τμήμα των διαμαντιών. Η εισηγμένη στο Λονδίνο εταιρεία είχε συνομιλίες τις τελευταίες εβδομάδες με πιθανούς αγοραστές, συμπεριλαμβανομένων πολυτελών οίκων και κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων του Κόλπου.

Η De Beers ιδρύθηκε το 1888 και μαζί με τους συνεργάτες της παράγουν περίπου το ένα τρίτο των ακατέργαστων διαμαντιών στον κόσμο σε αξία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της. Η Anglo κατέχει το 85% της De Beers, με το άλλο 15% να ανήκει στην κυβέρνηση της Μποτσουάνα. Η Anglo αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε ότι η παραγωγή ακατέργαστων διαμαντιών μειώθηκε κατά 23% το πρώτο τρίμηνο και μείωσε τη φετινή καθοδήγηση παραγωγής μεταξύ 26 και 29 εκατ. καρατίων. Οι αβέβαιες οικονομικές συνθήκες, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα, σημαίνουν ότι οι επιχειρήσεις διαμαντιών ακολουθούν μια πιο προσεκτική προσέγγιση στις αγορές, δήλωσε η De Beers αυτόν τον μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή