ΕΕ: Ανοίγει γραφείο στη Γροιλανδία για την ανεύρεση κρίσιμων ορυκτών

ΕΕ: Ανοίγει γραφείο στη Γροιλανδία για την ανεύρεση κρίσιμων ορυκτών

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στη χώρα της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη λειτουργία γραφείου στη Γροιλανδία, στο πλαίσιο αναζήτησης πρόσβασης στα αποθέματα κρίσιμων πρώτων υλών που απαιτούνται για τη μετάβαση σε ένα ενεργειακό μοντέλο χαμηλών εκπομπών άνθρακα, θα εγκαινιάσει την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν, η οποία θα μεταβεί στην περιοχή μαζί με την πρωθυπουργό της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν.

«Σίγουρα θέλουμε να αυξήσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας στον τομέα κρίσιμων πρώτων υλών», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Τόμας Μπάερτ, σύμβουλος εμπορίου της φον ντερ Λάιεν.

Εκτός από τη Γροιλανδία, το ταξίδι της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνει επίσκεψη και στα νησιά Φερόε, τα οποία επίσης υπάγονται στο βασίλειο της Δανίας.

Η Γροιλανδία διαθέτει μερικά από τα μεγαλύτερα αποθέματα σπάνιων ορυκτών στον κόσμο, τα οποία είναι απαραίτητα στην κατασκευή κινητών τηλεφώνων, αλλά και τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

«Η επίσκεψη της προέδρου φον ντερ Λάιεν στη Γροιλανδία και στα νησιά Φερόε θα πρέπει πραγματικά να θεωρηθεί σχεδόν ως μια επίσκεψη γεωπολιτικού χαρακτήρα», δήλωσε ο Μπάερτ, προσθέτοντας ότι το μπλοκ επιδιώκει επίσης να ενισχύσει τη θέση του στην Αρκτική, στο πλαίσιο περιβαλλοντικών ζητημάτων και ζητημάτων ασφάλειας.

ΥπΗ ΕΕ επιδιώκει να μειώσει την εξάρτησή της από την Κίνα, η οποία κυριαρχεί στην παραγωγή σπάνιων ορυκτών και άλλων κρίσιμων πρώτων υλών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες άνοιξαν προξενείο στην πρωτεύουσα της Γροιλανδίας το 2020, ένα χρόνο αφότου ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε να αγοράσει το νησί, στο πλαίσιο μιας κίνησης της Ουάσινγκτον να επεκτείνει τη διπλωματική και εμπορική της παρουσία στην περιοχή.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή