Αύξηση – ρεκόρ του πλούτου των millennials στις ΗΠΑ

Αύξηση – ρεκόρ του πλούτου των millennials στις ΗΠΑ

Από το 2019 έως το τέλος του 2023 διπλασίασαν την περιουσία τους

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία από τις πιο «αδικημένες» γενιές, που μπήκε στην αγορά εργασίας όσο ο κόσμος κλυδωνιζόταν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και έβαλε πολύ χαμηλά τον πήχυ για την εξέλιξη της περιουσία της, ανατρέπει τα δεδομένα. Ο λόγος για τη γενιά των millennials, σήμερα μεταξύ 28 και 43 ετών, που στις ΗΠΑ είδε αύξηση-ρεκόρ στην περιουσία της.

Συγκεκριμένα, όσοι ήταν 23 έως 38 ετών το 2019 διπλασίασαν την περιουσία τους (κατά 101%) έως το τέλος του 2023, σύμφωνα με στοιχεία του think tank Center for American Progress, το οποίο επισημαίνει ότι είναι πρωτοφανής αύξηση, έπειτα από μια περίοδο στασιμότητας που βίωσαν οι νέοι Αμερικανοί προ πανδημίας.

Η αύξηση του πλούτου παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μετά, δηλαδή σε μια περίοδο ύφεσης.

Βέβαια, είναι αναμενόμενο η γενιά που μπαίνει στα πιο παραγωγικά χρόνια της να δει άλμα στον πλούτο της. Ωστόσο, η γενιά αυτή επιβαρύνθηκε με δυσανάλογα υψηλά φοιτητικά δάνεια και κατηγορήθηκε ότι ξοδεύει τα χρήματά της σε ανούσιες πολυτέλειες αντί να αγοράζει σπίτια. Στο πλαίσιο αυτό είναι εντυπωσιακό, πλην της αύξησης-ρεκόρ, και το χρονικό σημείο στο οποίο συνέβη. Ειδικότερα, η αύξηση του πλούτου παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μετά, δηλαδή σε μια περίοδο ύφεσης, που παραδοσιακά επιβαρύνει περισσότερο τους νεότερους εργαζομένους.

Για παράδειγμα, μετά την ύφεση του 2007 στις ΗΠΑ, η περιουσία της Gen X (τότε ήταν 27-42 ετών) αυξήθηκε κατά μόλις 4%. Αντίστοιχα και ο πλούτος της προηγούμενης γενιάς την τετραετία μετά την κρίση του 1990, που αυξήθηκε κατά 46%. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα μεγαλύτερα μέλη της γενιάς των millennials ήρθαν αντιμέτωπα και με τη χρηματοπιστωτική κρίση της περασμένης δεκαετίας στην αρχή της καριέρας τους.

Για την επιτυχία της συγκεκριμένης γενιάς παρά τις κρίσεις ευθύνεται εν μέρει η ισχυρή αμερικανική αγορά εργασίας, όπως διαμορφώθηκε μετά την πανδημία.

«Η πανδημία και η πρωτοφανής στήριξη που παρείχαμε στις οικογένειες —συμπεριλαμβανομένων των νέων ανθρώπων– μέσω επιδομάτων, αναστολής πληρωμών φοιτητικών δανείων και άλλα βοήθησαν στην αρχική ώθηση του πλούτου των νεότερων Αμερικανών», υπογράμμισε στο Business Insider ο Μπρένταν Ντιουκ, ένας εκ των συντακτών της έρευνας. «Διατηρήσαμε αυτή την έκρηξη του πλούτου με μια ιστορικά ισχυρή αγορά εργασίας, η οποία προσελκύει τους νεότερους εργαζομένους και προσφέρει ισχυρή ανάπτυξη μισθών ανάλογα με τον πληθωρισμό στην αρχή της καριέρας τους», τόνισε.Παρότι και άλλες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι ο πλούτος της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας αυξήθηκε με υψηλό ρυθμό, οι millennials είναι πιθανό να αποκλειστούν από την αγορά κατοικίας. «Πρέπει να συντηρήσουμε αυτή την ισχυρή αγορά εργασίας και το Κογκρέσο οφείλει να λάβει δράση για τη μεγαλύτερη οικονομική πρόκληση των νεότερων Αμερικανών: τη στέγαση», σημείωσε ο Ντιουκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT