Χαμηλές οι προσδοκίες μείωσης των επιτοκίων από τη Fed

Χαμηλές οι προσδοκίες μείωσης των επιτοκίων από τη Fed

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης των ΗΠΑ επιβραδύνθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους περισσότερο από το αναμενόμενο, παραμένοντας όμως κοντά στον δυνητικό ρυθμό 1,8% (όπως υπολογίζεται από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα Fed) παρά τη σημαντική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής για την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού. Σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε με ετησιοποιημένο ρυθμό 1,6%, 0,8 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τη μέση εκτίμηση της αγοράς, έναντι 3,4% το προηγούμενο τρίμηνο υπό το βάρος των καθαρών εξαγωγών και των αποθεμάτων που αφαίρεσαν από το παραγόμενο προϊόν συνολικά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες. Μη συμπεριλαμβάνοντας όμως τις δύο αυτές συνιστώσες δαπάνης οι οποίες χαρακτηρίζονται από υψηλό βαθμό μεταβλητότητας, ο ρυθμός μεγέθυνσης της οικονομίας παρέμεινε ισχυρός, 2,8%, αν και 0,7 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από το προηγούμενο τρίμηνο, υποδηλώνοντας ότι οι συνθήκες εσωτερικής ζήτησης παραμένουν σθεναρές, ιδίως λόγω της καταναλωτικής δαπάνης, η οποία συνεχίζει να αυξάνεται δυναμικά (2,5% από 3,3% το προηγούμενο τρίμηνο) υποστηριζόμενη από τον υψηλό ρυθμό αύξησης των μισθών και τον συσσωρευμένο πλούτο των νοικοκυριών.

Ιδιαίτερη όμως έκπληξη για τις αγορές αποτέλεσε η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση του δομικού δείκτη προσωπικής καταναλωτικής δαπάνης το πρώτο τρίμηνο του έτους, η οποία πιθανότατα ενέτεινε τις αμφιβολίες της Fed για το αν ο πληθωρισμός βρίσκεται σταθερά σε πορεία σύγκλισης προς τον μεσοπρόθεσμo στόχο του 2,0%. Ο εν λόγω δείκτης τον οποίο παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή η Fed αναφορικά με την πορεία του πληθωρισμού καθώς θεωρεί ότι αποτυπώνει με πιο σαφή τρόπο το πρότυπο δαπανών των καταναλωτών, αυξήθηκε με ετησιοποιημένο ρυθμό 3,7%, σημαντικά υψηλότερος από 2,0% τα προηγούμενα δύο τρίμηνα. Η διατήρηση ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων περιόρισε περαιτέρω τις προσδοκίες των επενδυτών για μείωση των επιτοκίων από τη Fed σύντομα, με την προθεσμιακή αγορά να μην τιμολογεί πλέον πλήρως το ενδεχόμενο της πρώτης μείωσης κατά 25 μ.β. πριν από την τελευταία συνεδρίαση του έτους τον Δεκέμβριο, ενώ η συνολική εκτιμώμενη μείωση μέχρι το τέλος του 2025 περιορίστηκε σε λιγότερες από 100 μ.β.

Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, οι αγορές σταθερού εισοδήματος δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις, με τις αποδόσεις των κυβερνητικών αμερικανικών ομολόγων να ανέρχονται στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του έτους, συμπαρασύροντας και τα ομόλογα της Ευρωζώνης. Στις αγορές συναλλάγματος, προς έκπληξη πολλών, το δολάριο αποδυναμώθηκε ελαφρώς μετά τα πρόσφατα ισχυρά κέρδη, ενδεχομένως λόγω διάθεσης των επενδυτών για αποκόμιση κερδών.

*EUROBANK RESEARCH

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή