Στην τελική ευθεία για τη μείωση των επιτοκίων

Στην τελική ευθεία για τη μείωση των επιτοκίων

Εκτιμάται ότι κατά το τρίτο τρίμηνο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα έχει υποχωρήσει κάτω του 2%

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει κάτω του 2% το τρίτο τρίμηνο. Ανάλογη θα είναι και η πορεία συνολικά του δείκτη στις χώρες της Ευρωζώνης, επιτρέποντας στην ΕΚΤ να προχωρήσει στη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μ.β. τον Ιούνιο. Αξίζει να επισημανθεί πως ο πληθωρισμός στη Γερμανία εξασθένησε γρήγορα το πρώτο τρίμηνο, ειδικά συγκρινόμενος με τα αντίστοιχα δεδομένα του 2023.

Κατόπιν, το δεύτερο τρίμηνο σταμάτησε ο αντιπληθωρισμός και τον Απρίλιο ο εναρμονισμένος με την Ε.Ε. πληθωρισμός στη Γερμανία αυξήθηκε στο 2,4% ετησίως, από το 2,3% τον Μάρτιο. Τα πρώτα στοιχεία από τον εθνικό δείκτη πληθωρισμού της Γερμανίας, ο οποίος διατηρήθηκε στο 2,2% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, όπως και τον Μάρτιο, δείχνουν ότι οι αυξήσεις των τιμών επικεντρώθηκαν στις ευμετάβλητες συνιστώσες των τροφίμων και της ενέργειας, ενώ ο δομικός πληθωρισμός υποχώρησε.

Οι τιμές των τροφίμων ανήλθαν 0,5% ετησίως τον Απρίλιο, παρουσιάζοντας μεγάλη διακύμανση από την πτώση 0,7% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο. Οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν λιγότερο τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο (1,2% σε ετήσια βάση μετά το 2,7%). Αντιθέτως τα αγαθά, εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ήταν μόλις 2,0% πιο ακριβά από ό,τι προ ενός έτους τον Απρίλιο εν συγκρίσει με το 2,4% τον Μάρτιο και οι τιμές των υπηρεσιών επιβραδύνθηκαν στο 3,4% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, από το 3,7% τον Μάρτιο. Εκτιμάται επίσης ότι οι τιμές των υπηρεσιών, εξαιρουμένης της βραδυπορούσας συνιστώσας των ενοικίων, ανήλθαν ετησίως 4,1% τον Απρίλιο εν συγκρίσει με το 4,5% τον Μάρτιο.

Λαμβάνοντας υπόψη πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί για τυχόν δευτερογενείς συνέπειες των μισθολογικών αυξήσεων στον πληθωρισμό και πως η εργασία αποτελεί ένα συγκριτικά μεγάλο μερίδιο του κόστους για υπηρεσίες, οι χαμηλότερες τιμαριθμικές αυξήσεις στο πεδίο αυτό θα είναι καλοδεχούμενα νέα.

Αναφορικά τώρα με τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης αθροιστικά, ακόμη δεν διαπιστώθηκε κάποια μεγάλη έκπληξη. Μέχρι στιγμής ο αναμενόμενος προς δημοσίευση σήμερα δείκτης θα κινηθεί κατά το Reuters στο 2,4% και σύμφωνα με εμάς στο 2,3% σε ετήσια βάση για τον Απρίλιο, μετά το 2,4% τον Μάρτιο.

Τέλος, πλην της Γερμανίας, χθες δημοσιοποίησε και η Ισπανία τα στοιχεία του Απριλίου, όπου ο εναρμονισμένος με την Ε.Ε. πληθωρισμός ενισχύθηκε στο 3,4% ετησίως, από το 3,3% τον Μάρτιο, ήτοι βρέθηκε μεταξύ του 3,3% που αναμενόταν από το Reuters και του 3,6% της δικής μας πρόβλεψης.

*Ο κ. Σάλομον Φίντλερ είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT