Η οικονομική βοήθεια Ε.Ε. και ΗΠΑ στην Ουκρανία

Η οικονομική βοήθεια Ε.Ε. και ΗΠΑ στην Ουκρανία

Οι προοπτικές και η πρόταση για χρήση των «παγωμένων» ρωσικών περιουσιακών στοιχείων

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περασμένη εβδομάδα, η Ουκρανία έλαβε σημαντική οικονομική βοήθεια ύψους 61 δισ. δολαρίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Απαιτείται ωστόσο ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο χρηματοδότησης για να αντέξει την επίθεση της Μόσχας. Η αποδέσμευση των «παγωμένων» περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας για να δοθούν πολεμικές αποζημιώσεις θα πρέπει να καταλαμβάνει κομβικό ρόλο σε αυτό. Συνδυαστικά με τις δεσμεύσεις άλλων χωρών, το τελευταίο πρόγραμμα αρωγής των ΗΠΑ για όπλα και στρατιωτική εκπαίδευση κυρίως αναμένεται να καλύψει το Κίεβο έως τη λήξη του 2025.

Αυτή η προοπτική είναι σίγουρα καλύτερη από την κατάσταση προ μιας εβδομάδος, όταν εξαντλούνταν επικίνδυνα τα στρατιωτικά εφόδιά του. Βέβαια, η Ουκρανία κινδυνεύει και πάλι να μην έχει οπλισμό στα τέλη του 2025. Ακόμη κι αν ο Τζο Μπάιντεν επανεκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, μάλλον θα δυσκολευτεί να λάβει έγκριση για έτι περαιτέρω κονδύλια, ενώ, αν επανέλθει ο Ντόναλντ Τραμπ, τότε η αμερικανική στήριξη προς την Ουκρανία θα είναι ακόμη πιο επισφαλής.

Ενα πολυετές πρόγραμμα χρηματοδότησης, αντιθέτως, θα είχε πολλά οφέλη, ενώ αρχικά θα παρείχε κάποια προστασία έναντι των πολιτικών μεταβολών των ΗΠΑ. Θα τονώσει, επίσης, το ηθικό της Ουκρανίας και θα δώσει στους δυτικούς ομίλους αμυντικού εξοπλισμού μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση να αυξήσουν την παραγωγή τους. Επίσης, οι υπολογισμοί του Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσαν να αλλάξουν, αν πίστευε ότι η Ουκρανία θα κρατούσε πολλά χρόνια ακόμη.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πιθανότατα δεν θα ήταν σε θέση να ανακτήσει μεγάλο μέρος του εδάφους της, επειδή αυτό θα σήμαινε επίθεση σε θέσεις της Ρωσίας με ισχυρή άμυνα, τη στιγμή που δυσκολεύεται να στρατολογήσει νέους στρατιώτες. Ενδεχομένως, να μπορεί να διαπραγματευθεί μια ειρηνευτική συμφωνία από μια πιο ενδυναμωμένη θέση ή να «παγώσει» τη σύγκρουση, όπως η Βόρεια και η Νότια Κορέα πριν από 71 χρόνια.

Η Ουκρανία καταπονεί όλες τις δυνάμεις της για να αντέξει απέναντι στη Ρωσία, έναν αντίπαλο του οποίου η οικονομία των 2 τρισ. δολαρίων ήταν 11πλάσια της δικής της πέρυσι. Αν και διέθεσε 65 δισ. δολάρια για την άμυνά της το 2023, ένα εντυπωσιακό ποσοστό 37% του ΑΕΠ της, αυτό ωχριά μπροστά στις δαπάνες των 109 δισ. δολαρίων της Ρωσίας, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI). Η δυτική βοήθεια κάλυψε το κενό. Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. διέθεσαν 88 δισ. ευρώ σε βοήθεια πέρυσι.

Το πόσα χρειάζεται το Κίεβο στο μέλλον εξαρτάται από το είδος του πολέμου που διεξάγει. Μια αμυντική εκστρατεία θα κόστιζε λιγότερο από μια προσπάθεια εκδίωξης της Ρωσίας από μεγάλα κομμάτια των εδαφών του.

Δεδομένου ότι το Κρεμλίνο αυξάνει τις δικές του στρατιωτικές δαπάνες, η Ουκρανία στο μέλλον και σε ετήσια βάση θα χρειάζεται πιθανώς τουλάχιστον τόσα όσα της διέθεσαν πέρυσι οι σύμμαχοί της, ήτοι 88 δισ. ευρώ.

Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, οι σύμμαχοι της Ουκρανίας, κυρίως η Ε.Ε., είχαν δεσμεύσει αλλά όχι διαθέσει, ακόμη 103 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Κιέλου. Προσθέστε το πακέτο των ΗΠΑ ύψους 57 δισ. ευρώ (61 δισ. δολ.) και το Κίεβο έχει τώρα πιθανώς αρκετά για να κρατήσει μέχρι τα τέλη του 2025.

Ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος, πάντως, για να του δοθούν πολύ περισσότερα είναι να τεθούν υπό εκμετάλλευση τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, στα σχεδόν 320 δισ. δολάρια. Μεταξύ των προτάσεων, τέλος, είναι η δήμευσή τους, η χρήση τους για τη στήριξη ενός δανείου της Δύσης στην Ουκρανία ή η διοχέτευση στο Κίεβο των τόκων που αποδίδουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT