Επιθετική ρητορική, μετριοπαθής πολιτική

Επιθετική ρητορική, μετριοπαθής πολιτική

Οι ενέργειες της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έναντι της Κίνας δείχνουν ηπιότερες των λόγων της

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρόεδρος της Κομισιόν υιοθετεί δημοσίως σκληρή γραμμή έναντι της Κίνας. Ωστόσο, η απογοήτευση λόγω των επιδοτήσεων του Πεκίνου έρχεται σε αντίθεση με την ανάγκη των κομβικών επιχειρήσεων της Ε.Ε. για προσιτά εξαρτήματα πράσινης μετάβασης. Οι ενέργειες της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δείχνουν ηπιότερες των λόγων της. Η εκστρατεία της για δεύτερη θητεία στην Κομισιόν εξαρτάται από την ικανότητά της να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την Κίνα χωρίς να θρυμματίζει την ευρωπαϊκή οικονομία.

Το αμφίσημο μήνυμα της Γερμανίδας πρώην υπουργού Αμύνης συμπίπτει με τις αντικρουόμενες προτεραιότητες των 27 μελών της Ε.Ε., τα οποία ορίζουν τους ελέγχους επί των εξαγωγών και την εξωτερική πολιτική τους, πλην όμως ακολουθούν την Ε.Ε. στους δασμούς και στις εμπορικές συμφωνίες. Ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς είναι ένας καθόλου ένθερμος υποστηρικτής της Φον ντερ Λάιεν, η οποία διορίστηκε το 2019, ενώ μόλις αφίχθη από μια επίσκεψη στην Κίνα όπου αποπειράθηκε να τονώσει τους εμπορικούς δεσμούς παρά τις ανησυχίες του για την ασφάλεια.

Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, του οποίου η αρχική στήριξη προς την πρόεδρο της Κομισιόν έχει υποχωρήσει, εκτιμά ότι το Πεκίνο συνιστά σοβαρότερη προτεραιότητα για τις Βρυξέλλες παρά για την Ουάσιγκτον. Ζήτησε μάλιστα πολύ επιθετικότερη στάση ως προς τις επενδύσεις και τις επιδοτήσεις, ώστε η Γηραιά Ηπειρος να υπερσκελίσει τις αντιπάλους της.

Συνεπώς, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απαιτείται να αγωνιστεί αμφιπλεύρως του εκλογικού ρινγκ: αφενός να συνεχίσει τις έρευνες επί των κινεζικών επιδοτήσεων σε ιατρικό εξοπλισμό και σιδηροδρόμους, να απειλήσει με υψηλούς δασμούς σε ηλεκτρικά οχήματα και μπαταρίες και ως μοχλό πίεσης προς το Πεκίνο να χρησιμοποιήσει τις έρευνες στις ΑΠΕ, αφετέρου να υπερασπιστεί τον ευρωπαϊκό στόχο για μηδενικές εκπομπές έως το 2050. Κι αυτό προϋποθέτει να εκμεταλλευθεί τις κινεζικές φθηνές μπαταρίες και τους ηλιακούς συλλέκτες αντί να κηρύξει εμπορικό πόλεμο με νέους δασμούς.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες αντιμετωπίζουν ένα παρόμοιο αίνιγμα. Από την κολοσσιαία ολλανδική ASML, που κατασκευάζει εξοπλισμό παραγωγής τσιπ, έως τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, η προσπάθεια έγκειται στο να διαφοροποιηθεί ο περιορισμός των εξαγωγών λόγω οικονομικής ασφάλειας και των ξένων επενδύσεων λόγω διακυβευόμενων στρατιωτικών συμφερόντων από την ανάγκη μη εξάρτησης από μεμονωμένη προμηθευτική πηγή ή περιφέρεια του κόσμου. Η Κίνα είναι η τρίτη μεγαλύτερη αγορά των εξαγωγών της Ε.Ε. μετά τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, καθώς και η μεγαλύτερη πηγή εισαγωγών της, σύμφωνα με τη Eurostat.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή