Αναστολή πλειστηριασμού για δύο ξενοδοχεία του ομίλου Μαντωνανάκη

Αναστολή πλειστηριασμού για δύο ξενοδοχεία του ομίλου Μαντωνανάκη

Απερρίφθη και αίτηση ακύρωσης της ΕΤΑΔ κατά διαιτητικής απόφασης αποζημίωσης του ομίλου

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ξενοδοχειακή εταιρεία «Αττικός Ηλιος», συμφερόντων του ομίλου Μαντωνανάκη, που ελέγχει το ξενοδοχείο Grand Resort στο Λαγονήσι, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες επικράτησε σε δύο ακόμη δικαστήρια, συνεχίζοντας αφενός να ανθίσταται στις προσπάθειες των τραπεζών να εισπράξουν ποσά έναντι δανείων τους αρχικού κεφαλαίου της τάξεως των 300 εκατ. και αφετέρου να παγιώνει τις απαιτήσεις του από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) που έχουν προκύψει από διαιτητικές αποφάσεις και οι οποίες προσδιορίστηκαν στα 630 εκατ. περίπου. Και τα δύο αυτά ποσά λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων εμφανίζονται αυξημένα από υπερημερίες.

Οπως έγινε γνωστό αυτή την εβδομάδα, το εφετείο προχώρησε στην αναστολή του πλειστηριασμού του Elounda Beach Hotel & Villas και του Elounda Bay Palace και κάθε άλλης πράξης εκτέλεσης κατά των ξενοδοχείων του ομίλου έως ότου ληφθεί η τελική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για την αίτηση ανακοπής που κατέθεσε η «Αττικός Ηλιος» κατά του αρχικού πλειστηριασμού, ο οποίος είχε οριστεί για τον Μάρτιο, με επισπεύδουσα τη Eurobank ως επικεφαλής των ομολογιούχων πιστωτών. Είναι η δεύτερη προσπάθεια να βγουν σε πλειστηριασμό τα ξενοδοχεία αυτά που σταματάει φέτος.

Στις αρχές Απριλίου έγινε γνωστή και άλλη μια απόφαση, του Αρείου Πάγου, που αφορά την τελεσίδικη απόρριψη αίτησης αναίρεσης που είχε καταθέσει η ΕΤΑΔ κατά απόφασης του εφετείου που δικαίωνε τον όμιλο Μαντωνανάκη σχετικά με διαιτητική απόφαση αποζημίωσής του. Θα ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες αποφάσεις, καθώς οι διαιτησίες είναι στο σύνολό τους επτά.

Είναι αυτές οι απορρίψεις των αιτήσεων αναίρεσης της ΕΤΑΔ από το εφετείο που έχουν αναγκάσει τόσο την ίδια όσο και τη μητρική της, το Υπερταμείο, να λάβει σοβαρές προβλέψεις οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν κατά τις επόμενες χρήσεις εάν η ΕΤΑΔ συνεχίσει να χάνει στα δικαστήρια.

Η ΕΤΑΔ ήδη στον ισολογισμό του 2022, που δημοσιεύθηκε στα τέλη του 2023, έχει σχηματίσει πρόβλεψη ποσού 329 εκατ. εξαιτίας των απαιτήσεων Μαντωνανάκη. Αυτές αφορούν τις διαιτησίες που έχουν κυρωθεί από το εφετείο. Για τους ίδιους λόγους η μητρική εταιρεία Υπερταμείο σχημάτισε προβλέψεις 253 εκατ. για το 2022. Η υπόθεση Μαντωνανάκη αφορά δύο βασικές αξιώσεις. Κατ’ αρχάς, τις μη εξυπηρετούμενες απαιτήσεις των τραπεζών από ομολογιακό δάνειο της «Αττικός Ηλιος», αξίας 300 εκατ. περίπου, που με τις προσαυξήσεις που έχουν χρεώσει οι τράπεζες έχει ανέβει πλέον σε ποσό της τάξεως των 500 εκατ., το οποίο δικαστικά αμφισβητείται από τη δανειολήπτρια.

Δεύτερον, απαιτήσεις της «Αττικός Ηλιος» από το Δημόσιο, που μαζί με τους τόκους ξεπερνούν πλέον τα 700 εκατ., με βάση διαιτητικές αποφάσεις που έχει κερδίσει για τη μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων του Δημοσίου απέναντι στην επιχείρηση, σύμφωνα με τις συμβάσεις παραχώρησης του ακινήτου στο οποίο βρισκόταν το «Ξενία» στο Λαγονήσι και έχει πλέον αναπτυχθεί το συγκρότημα Grand Resort Lagonissi. Πρόκειται για ποσό που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κατατάξει μεταξύ των δημοσιονομικών ρίσκων της χώρας. Τις απαιτήσεις αυτές της «Αττικός Ηλιος» έχει προσπαθήσει να προσβάλει, καταθέτοντας αιτήσεις ακύρωσης των σχετικών διαιτητικών αποφάσεων, η υπόχρεη Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, που είναι και η αντισυμβαλλόμενη με την «Αττικός Ηλιος». Ωστόσο, ο Αρειος Πάγος απέρριψε ήδη την πρώτη από αυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή