Προσωρινή διακοπή παράνομων μεταφορών ρωσικού πετρελαίου

Προσωρινή διακοπή παράνομων μεταφορών ρωσικού πετρελαίου

Λόγω άσκησης του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στον Λακωνικό Κόλπο, που θα διαρκέσει έως αύριο

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίαν αποτελεσματική χαρακτηρίζεται η παρέμβαση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στο Λακωνικό Κόλπο για να σταματήσουν οι μεταφορές ρωσικού πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο, που χρησιμοποιούνται συχνά για να παρακαμφθούν οι κυρώσεις στις εξαγωγές ρωσικού αργού. Προκειμένου όμως να μην αποδειχθούν παροδικά τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας, διεθνείς φορείς της ποντοπόρου ναυτιλίας εκτιμούν πως θα χρειαστεί να παραταθεί η δέσμευση του κόλπου για ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού.

Ασκήσεις από πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού ανάγκασαν δεξαμενόπλοια που μεταγγίζουν ρωσικό πετρέλαιο να απομακρυνθούν σε διεθνή ύδατα, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg από το TankerTrackers. Αλλά ο διασκορπισμός των δεξαμενόπλοιων που εμπλέκονται σε μεταφορές ρωσικού πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο από ασκήσεις του ελληνικού Ναυτικού είναι πιθανό να είναι προσωρινή, πιστεύει η ναυλομεσιτική εταιρεία BRS, σύμφωνα με την έγκυρη διεθνή ναυτιλιακή επιθεώρηση TradeWinds.

Τις ασκήσεις ανακοίνωσε η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού προ ημερών και πραγματοποιούνται σε μια περιοχή στα ανοιχτά της νότιας ακτής της Πελοποννήσου στα διεθνή ύδατα, που χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον τα τελευταία λίγα χρόνια για τις ρωσικές εξαγωγές αργού από πλοίο σε πλοίο. Πρακτική που καθιστά δύσκολη την αναγνώριση της προέλευσης του φορτίου και διευκολύνει έτσι την παράκαμψη των κυρώσεων κατά των εισαγωγών ρωσικών υδρογονανθράκων στην Ευρώπη αλλά και αλλού. Η δραστηριότητα του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο και δέσμευσε την περιοχή, ξεκίνησε την 1η Μαΐου και θα διαρκέσει έως τις 9 Μαΐου.

Η BRS, επικαλούμενη τα δεδομένα παρακολούθησης πλοίων της AXSMarine, υποστηρίζει ότι «πολλά από τα δεξαμενόπλοια με ιστορικό συμμετοχής σε δραστηριότητα STS περιπλανώνται στην περιοχή και επομένως είναι πιθανό να ξαναρχίσουν τη δραστηριότητά τους μόλις ολοκληρωθούν οι ασκήσεις». Ωστόσο, αυτά τα ταξίδια και οι επιχειρήσεις μεταφόρτωσης πραγματοποιούνται σε διεθνή ύδατα και δεν παραβιάζουν την απαγόρευση. Ούτε αυτό το πετρέλαιο πωλείται απαραίτητα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά εξάγεται και στην Ασία.

Τον Μάρτιο ο ιστότοπος Euromaidan, επικαλούμενος το εδρεύον στην Ουκρανία Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών Μαύρης Θάλασσας και το BlackSea News, υποστήριξε ότι πλοία εισήγαγαν 82,9 εκατ. βαρέλια από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας μεταξύ 5 Δεκεμβρίου και 29 Φεβρουαρίου, αλλά από αυτόν τον όγκο το 68% μεταφέρθηκε στον Λακωνικό Κόλπο της Ελλάδας για μεταφόρτωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT