Κίνα: Στον «πυρετό» του χρυσού η κεντρική τράπεζα

Κίνα: Στον «πυρετό» του χρυσού η κεντρική τράπεζα

Αντικαθιστά σταδιακά τα αμερικανικά ομόλογα του Δημοσίου με το πολύτιμο μέταλλο

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως παραδοσιακά ασφαλές καταφύγιο σε καιρούς γεωπολιτικής αβεβαιότητας, ο χρυσός ήταν αναμενόμενο να εκτοξευθεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και να ενισχυθεί περαιτέρω όταν ξέσπασε ένας ακόμη πόλεμος στη Μέση Ανατολή. Παρέμεινε, όμως, για μεγάλο χρονικό διάστημα σε επίπεδο πάνω από τα 2.400 δολ. η ουγγιά και βρίσκεται ακόμη σε επίμονα υψηλά επίπεδα, αν και έχει αποκλιμακωθεί κάπως τελευταία και κυμαίνεται γύρω στα 2.300 δολ.

Στην αγορά επικρατεί ολοένα και ισχυρότερη η πεποίθηση ότι ο μοχλός που ανεβάζει πλέον το πολύτιμο μέταλλο δεν κινείται από οικονομικούς παράγοντες, αλλά από τις διαθέσεις των Κινέζων επενδυτών και της κεντρικής τράπεζας της Κίνας. Η Κίνα επηρέαζε ανέκαθεν την αγορά του χρυσού, αλλά τελευταία η επιρροή της είναι καθοριστική στην εκτόξευση της τιμής του πολύτιμου μετάλλου, που έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 50% μέσα στην τελευταία διετία. Τόσο η κεντρική τράπεζα της Κίνας όσο και οι επενδυτές στη δεύτερη οικονομία του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των καθημερινών μικροεπενδυτών, αγοράζουν πυρετωδώς το πολύτιμο μέταλλο σαν να μην υπάρχει αύριο.

«Φεύγει» από το δολάριο

Εκτεταμένες αγορές χρυσού πραγματοποιεί πρωτίστως η κεντρική τράπεζα της Κίνας, που τον Μάρτιο αύξησε τα διαθέσιμά της σε χρυσό για 17ο συναπτό μήνα. Αγόρασε περισσότερο χρυσό, όχι μόνον από οποιαδήποτε άλλη κεντρική τράπεζα, αλλά και περισσότερο από όσο είχε αγοράσει τα τελευταία 50 χρόνια. Ο λόγος είναι ότι το Πεκίνο έχει αποφασίσει να αλλάξει τη σύνθεση των διαθεσίμων του και να μειώσει την εξάρτηση της κινεζικής οικονομίας από το δολάριο, που θεωρείται το σημαντικότερο αποθεματικό νόμισμα εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Αγόρασε περισσότερο χρυσό, όχι μόνον από οποιαδήποτε άλλη κεντρική τράπεζα, αλλά και περισσότερο από όσο είχε αγοράσει τα τελευταία 50 χρόνια.

Ουσιαστικά αντικαθιστά σταδιακά με χρυσό το αμερικανικό χρέος, καθώς εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία μειώνει σταθερά τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου στο χαρτοφυλάκιο της κεντρικής τράπεζας. Τον Μάρτιο είχε αμερικανικά ομόλογα αξίας 775 δισ. δολ., ποσό σαφώς μικρότερο από το 1,1 τρισ. δολ. που είχε στην κατοχή της μόλις το 2021. Σύμφωνα μάλιστα με τον Γκουάν Τάο, κορυφαίο οικονομολόγο της BOC International στο Πεκίνο, τα τελευταία χρόνια πληρώνει τον χρυσό που αγοράζει με συνάλλαγμα, μειώνοντας έτσι την έκθεσή της στο δολάριο και σε άλλα νομίσματα, σε αντίθεση με το παρελθόν που αγόραζε χρυσό από την εγχώρια αγορά και πλήρωνε σε γουάν.

Μανία για χρυσό

Και δεν είναι μόνον οι αγορές της κεντρικής τράπεζας. Για τους Κινέζους ο χρυσός είναι πολύ πιο ελκυστικός ως επένδυση μετά τον κλονισμό που έχουν υποστεί οι πιο παραδοσιακές επενδύσεις: η αγορά ακινήτων, που υπήρξε η προσφιλής επένδυση για τις αποταμιεύσεις των περισσότερων οικογενειών, παραμένει σε κρίση ενώ έχει κλονιστεί και η εμπιστοσύνη των επενδυτών στα χρηματιστήρια της χώρας. Κατέρρευσαν, άλλωστε, πολλά επενδυτικά funds που είχαν επενδύσει σε ακίνητα.

Ετσι, ελλείψει καλύτερων εναλλακτικών οι Κινέζοι επενδυτές διοχετεύουν κεφάλαια στον χρυσό και σε επενδυτικές που τοποθετούνται σε χρυσό, ενώ πολλοί νέοι αγοράζουν χρυσά κοσμήματα αλλά και κάποια συλλεκτικά χρυσά είδη. Ανάμεσά τους τα χρυσά «φασολάκια», όπως αποκαλούνται ορισμένα μικροσκοπικά χρυσά τιμαλφή που πωλούνται και online σε διάφορα σχήματα, με άλλα να μοιάζουν με φιστίκια και άλλα με μικρούς λωτούς. Είναι ιδιαιτέρως δημοφιλή μεταξύ των νέων, που έναντι 87 δολαρίων συμμετέχουν στη γενικευμένη μανία για χρυσό που έχει καταλάβει τελευταία την Κίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT