Η «συνειδητή αποσύνδεση» των Fed και ΕΚΤ

Η «συνειδητή αποσύνδεση» των Fed και ΕΚΤ

Θα είναι η πρώτη φορά στην εποχή του ευρώ που η Φρανκφούρτη προηγείται της Ουάσιγκτον σε μείωση επιτοκίων

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Τζερόμ Πάουελ θα αποσυνδέσουν συνειδητά τη νομισματική πολιτική τους. Η πρόεδρος της ΕΚΤ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μειώσει τα επιτόκια πριν από τον ομόλογό της στη Fed. Οι σκληροπυρηνικοί στη Φρανκφούρτη ανησυχούν μήπως πληγεί το ευρώ και αναθερμανθεί ο πληθωρισμός. Ωστόσο, οι διαφορές μεταξύ των δύο οικονομιών μεταφράζονται στο ότι οι διαμετρικές νομισματικές πολιτικές μπορούν μετά το διαζύγιο… να ζήσουν καλά κι εμείς καλύτερα.

Προφανώς ένας χωρισμός είναι δυσκολότατος, εκτός εάν είσαι η Γκουίνεθ Πάλτροου. Το διαζύγιο της Αμερικανίδας ηθοποιού το 2014 από τον ποπ σταρ Κρις Μάρτιν έκανε δημοφιλή την έννοια της «συνειδητής αποσύνδεσης». Η Λαγκάρντ και ο Πάουελ δοκιμάζουν αυτή την εκδοχή σε επίπεδο κεντρικών τραπεζών, αν και δεν πρόκειται για κάτι πρωτόφαντο: μεταξύ 2015 και 2019 η Fed αύξησε το κόστος δανεισμού, ενώ η ΕΚΤ το μείωσε κάτω από το μηδέν. Απλώς, αυτή θα είναι η πρώτη φορά από τη θέσπιση του ευρώ που η Φρανκφούρτη προηγείται της Ουάσιγκτον όσον αφορά τη μείωση των επιτοκίων.

Η ΕΚΤ φαίνεται έτοιμη να ανταποκριθεί τον Ιούνιο στην υποτονική ανάπτυξη και στην πτώση του πληθωρισμού, περιστέλλοντας το κόστος δανεισμού πρώτη φορά μετά το 2019. Ενδέχεται να ακολουθήσουν έως και δύο ακόμη περικοπές φέτος, σύμφωνα με τις προσδοκίες των επενδυτών. Αντιθέτως, οι αγορές αναμένουν ότι ο Πάουελ θα μειώσει τα επιτόκια μόνο άπαξ το 2024, επειδή η οικονομία των ΗΠΑ εξακολουθεί να ενισχύεται και ο πληθωρισμός παραμένει άνω του στόχου του 2%. Οπότε, η διαφορά μεταξύ επιτοκίων Ευρωζώνης και ΗΠΑ θα έφθανε τις 2,1 ποσοστιαίες μονάδες, από 1,4 σήμερα, σύμφωνα με την Barclays.

Η υπόσχεση για υψηλότερες αποδόσεις θα δελέαζε τους επενδυτές στις ΗΠΑ, ενδυναμώνοντας την αξία του δολαρίου έναντι του ευρώ. Εν μέρει αυτό συμβαίνει ήδη, εφόσον το ευρώ υποχωρεί σχεδόν 2,5% έναντι του δολαρίου από τον Ιανουάριο. Η προοπτική αποκλίσεων των επιτοκίων προκαλεί εντάσεις στο εσωτερικό της ΕΚΤ. Πάντως η Λαγκάρντ τόνισε πρόσφατα ότι η ΕΚΤ «εξαρτάται από τα δεδομένα και όχι από τη Fed». Ο κύριος φόβος στους κόλπους της ΕΚΤ είναι ότι το «διαζύγιο» με τη Fed θα αναζωπύρωνε τον πληθωρισμό, ακριβαίνοντας τις εισαγωγές. Στην πράξη, όμως, η Ευρωζώνη είναι αρκετά απομονωμένη έναντι αυτού του τύπου πληθωρισμού.

Το ευρώ δεν είναι τόσο αδύναμο. Παραμένει 13% υψηλότερα από το ναδίρ τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν ένα ευρώ αγόραζε λιγότερο από ένα δολάριο. Οι ερευνητές της ΕΚΤ, τέλος, διαπίστωσαν ότι μια υποτίμηση 1% του ευρώ θα αύξανε τις συνολικές τιμές των εισαγωγών 0,3% ετησίως, ενώ η ανοδική πίεση στον γενικό πληθωρισμό θα ήταν ελάχιστη, μόλις 0,04%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT