ΟΣΥ: Προχωράει η μίσθωση 300 καινούργιων λεωφορείων

ΟΣΥ: Προχωράει η μίσθωση 300 καινούργιων λεωφορείων

Ο διαγωνισμός ξεκίνησε και τα νέα λεωφορεία αναμένονται στην Αθήνα την άνοιξη 2025

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και κάποιες μέρες ο διαγωνισμός για τη μίσθωση 300 λεωφορείων μέσω leasing, τα οποία αναμένεται να παραμείνουν στον στόλο των ΟΣΥ (εκτελεί το συγκοινωνιακό έργο των λεωφορείων) για δέκα χρόνια – με δικαίωμα παράτασης για ακόμη ένα έτος. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 249,9 εκατ. ευρώ (μαζί με ΦΠΑ). Βασική διαφορά σε σύγκριση με την τρέχουσα μίσθωση οχημάτων, που ισχύει μέχρι τον Απρίλιο του 2025, είναι πως τα λεωφορεία θα είναι καινούργια και όχι μεταχειρισμένα.

Σημειώνεται πως τώρα κυκλοφορούν μέσω leasing 293 μεταχειρισμένα λεωφορεία, που έχουν ηλικία κοντά στα 12-13 έτη και θεωρούνται μάλιστα από τη νεότερη γενιά του στόλου των ΟΣΥ. Ειδικότερα, ο διαγωνισμός περιλαμβάνει τη μίσθωση 100 καινούργιων πετρελαιοκίνητων αρθρωτών λεωφορείων κατηγορίας EURO VI, 100 πετρελαιοκίνητων κανονικών λεωφορείων κατηγορίας EURO VI και 100 καινούργιων ηλεκτρικών οχημάτων midi 8.6 ελάχιστης αυτονομίας 180 χλμ.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, η ανώτατη τιμή του μηνιαίου μισθώματος ανά λεωφορείο δεν θα ξεπερνάει τα 6.000 ευρώ για τα πετρελαιοκίνητα αρθρωτά, τα 5.300 ευρώ για τα πετρελαιοκίνητα κανονικά και τα 5.500 ευρώ για τα ηλεκτρικά. Μάλιστα η προσφερόμενη τιμή παραμένει σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης.

Εκτιμάται ότι τα νέα λεωφορεία θα κυκλοφορήσουν την άνοιξη του 2025. Oι ΟΣΥ αναμένουν πως μέχρι το 2025 ο στόλος θα έχει ανανεωθεί με 951 καινούργια λεωφορεία. Εκτός από τα 300 που θα προστεθούν μέσω leasing, μέχρι τα μέσα Μαιου 140 νέα ηλεκτρικά λεωφορεία θα έχουν βγει στους δρόμους της Αθήνας. Παράλληλα, σταδιακά τους επόμενους μήνες, η εταιρεία ΟΣΥ λέει πως θα αρχίσουν να παραλαμβάνονται 300 νέα λεωφορεία φυσικού αερίου (CNG), ενώ 211 καινούργια λεωφορεία αναμένεται να εκτελέσουν τα δρομολόγια της «ταλαιπωρίας», που σήμερα πραγματοποιούν τα ΚΤΕΛ. «Η σύμβαση βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο», λένε από τον ΟΑΣΑ, τονίζοντας πως προτεραιότητα έχει η Ανατολική Αττική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT