Ηλεκτρικά λεωφορεία: Βγαίνουν στους δρόμους δοκιμαστικά χωρίς επιβάτες

Ηλεκτρικά λεωφορεία: Βγαίνουν στους δρόμους δοκιμαστικά χωρίς επιβάτες

Μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων αναμένεται να μπουν σε κυκλοφορία κανονικά προς τον Μάιο

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν τρία χρόνια μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την προμήθεια 770 καινούργιων λεωφορείων και περίπου 17 χρόνια από την τελευταία παραλαβή καινούργιου λεωφορείου, τα 140 ηλεκτρικά λεωφορεία της κινεζικής Yutong Bus τα οποία πάτησαν επί ελληνικού εδάφους, αναμένεται να μπουν σε κυκλοφορία στους δρόμους της Αθήνας προς τον Μάιο. Πρόκειται για ένα από τα τμήματα του «πολύπαθου» διαγωνισμού, το οποίο αφορά την προμήθεια 250 ηλεκτρικών λεωφορείων για την ανανέωση του γηρασμένου στόλου του ΟΑΣΑ (140) αλλά και του ΟΑΣΘ (110).

Χθες παρουσιάστηκε το νέο ηλεκτρικό λεωφορείο των ΟΣΥ (εκτελεί το συγκοινωνιακό έργο), με την πολιτική ηγεσία να επισημαίνει πως τα λεωφορεία βρίσκονται στην Ελλάδα μαζί με τους φορτιστές, δεσμευόμενη ότι θα είναι «συνεπείς στα χρονοδιαγράμματα». Οπως προβλέπει η σύμβαση, σε πρώτη φάση θα ξεκινήσει ο μακροσκοπικός έλεγχος αλλά και οι δοκιμές –χωρίς επιβάτες– σε 38 από τα 140 για διάστημα ενός μήνα. Εφόσον ο έλεγχος ολοκληρωθεί, τότε τα 250 λεωφορεία θα αρχίσουν να παραλαμβάνονται επίσημα. Για την κυκλοφορία των 140 αστικών λεωφορείων της Αθήνας εκπαιδεύονται 200 οδηγοί, διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ανάμεσα σε αυτούς και η Στέλλα Χριστοπούλου, από τις πρώτες γυναίκες οδηγούς των ΟΣΥ που εργάζεται στην εταιρεία 18 χρόνια. «Στην οδήγηση είναι πιο άνετο και πιο εύκολο», λέει στην «Κ», καθώς κρατάει το τιμόνι του νέου ηλεκτρικού λεωφορείου.

Την ώρα που οι φορτιστές βρίσκονται στις αποθήκες των ΟΣΥ, εκκρεμότητα παραμένει η προμήθεια των υλικών και η μόνιμη εγκατάσταση του εξοπλισμού φόρτισης στα 4 αμαξοστάσια της εταιρείας, όπως ανέδειξε η «Κ» σε πρόσφατο δημοσίευμα. Αυτό συνέβη μετά το μπλόκο του Ελεγκτικού Συνεδρίου στη σύμβαση των ΟΣΥ με την ανάδοχο εταιρεία. Από την πλευρά τους οι ΟΣΥ εκτιμούν πως αυτή η εμπλοκή δεν θα επιφέρει καθυστερήσεις, επισημαίνοντας πως έχουν παραθέσει όλες τις απαραίτητες διευκρινίσεις στην αίτηση ανάκλησης της απορριπτικής απόφασης, η οποία εξετάζεται στις 14 Μαρτίου. Παράλληλα, η εταιρεία προκρίνει την προσωρινή εγκατάσταση 10-12 φορτιστών σε 5 αμαξοστάσια (και της Ανθούσας), ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο. Επίσης, προβλέπεται η εγκατάσταση εξοπλισμού για την καταμέτρηση των επιβατών, προκειμένου να αποκτήσει ο ΟΑΣΑ εικόνα για τον πραγματικό αριθμό των επιβατών που συνήθως δεν συνάδει με τον αριθμό των επικυρώσεων. Τέλος, η διοίκηση των ΟΣΥ εκτιμά πως το επόμενο διάστημα θα αποσυρθούν γύρω στα 500 οχήματα κατηγορίας EURO II και EURO III, εφόσον βέβαια παραληφθούν και τα 300 καινούργια λεωφορεία φυσικού αερίου καθώς και τα 300 λεωφορεία μέσω leasing.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή