ΤΙΤΑΝ: Καθαρά κέρδη 52,4 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο

ΤΙΤΑΝ: Καθαρά κέρδη 52,4 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο

Ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε 6,1%, φθάνοντας τα 623,7 εκατ. ευρώ

Οι υψηλές πωλήσεις τροφοδότησαν την ενισχυμένη κερδοφορία του ομίλου ΤΙΤΑΝ κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου τριμήνου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η εισηγμένη, το 2024 ξεκίνησε με ισχυρή αύξηση των πωλήσεων σε όλες τις περιοχές δραστηριοποίησης, φθάνοντας τα 623,7 εκατ. ευρώ, 6,1% υψηλότερα από το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρήσης.

Ετσι, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας κατέγραψαν αύξηση κατά 18,4% σε 52,4 εκατ. ευρώ, χάρη και στο μειωμένο κόστος χρηματοδότησης, αλλά και τα βελτιωμένα επίπεδα των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Αντίστοιχα, τα λειτουργικά κέρδη EBITDA άγγιξαν τα 109,8 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 2,5% σε σχέση με το περυσινό διάστημα, όταν μάλιστα είχαν επιτευχθεί ιστορικά υψηλές επιδόσεις. Η φετινή θετική πορεία των λειτουργικών κερδών αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, αν υπολογιστεί ότι σημειώθηκε παρά το υψηλότερο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο, την υποτίμηση των νομισμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και το ότι φέτος πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα οι διακοπές λειτουργίας των εργοστασίων στις ΗΠΑ, για λόγους συντήρησης.

Οπως ανέφερε η διοίκηση του ομίλου, «στις ΗΠΑ, για άλλο ένα τρίμηνο οι τιμές κατέγραψαν θετικές τάσεις και οι πωλήσεις κινήθηκαν σε υψηλά επίπεδα, ενώ οι εγχώριες πωλήσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν σημαντικά. Χάρη στον ήπιο χειμώνα, η Νοτιοανατολική Ευρώπη ξεκίνησε τη χρονιά με αυξημένους όγκους και υψηλότερα περιθώρια κέρδους, ενώ οι πωλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο αυξήθηκαν μεν, αλλά η κερδοφορία επλήγη από τις υποτιμήσεις των νομισμάτων». Στο πλαίσιο αυτό, οι εγχώριες πωλήσεις τσιμέντου αυξήθηκαν κατά 3%, ενώ άνοδος κατά 7% σημειώθηκε στο έτοιμο σκυρόδεμα και 2% στα αδρανή υλικά.

Ειδικά σε ό,τι αφορά την αγορά της Ελλάδας, οι τιμές διατήρησαν τη δυναμική τους, αλλά το υψηλό ενεργειακό κόστος είχε αρνητική επίδραση στην κερδοφορία, ενώ και οι τιμές των εξαγωγών ήταν χαμηλότερες σε σχέση με το 2023. Ετσι, οι πωλήσεις σημείωσαν αύξηση κατά 10,3% σε 103,5 εκατ. ευρώ, αλλά τα λειτουργικά κέρδη EBITDA υποχώρησαν κατά 32,7% σε 11,8 εκατ. ευρώ, από 17,5 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023. Στις σημαντικές εξελίξεις του 2024 συγκαταλέγεται η εξαγορά ενός λατομείου στην Αττική, με περισσότερους από 40 εκατ. τόνους αποθεμάτων. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής του ομίλου για την αύξηση των αποθεμάτων, ώστε να καλυφθεί η αυξανόμενη εγχώρια ζήτηση.

Tα λειτουργικά κέρδη EBITDA άγγιξαν τα 109,8 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 2,5% σε σχέση με το περυσινό διάστημα.

Η διοίκηση του ομίλου εμφανίζεται αισιόδοξη για τις προοπτικές του 2024, που «παραμένουν θετικές λόγω των υψηλών όγκων πωλήσεων, των σταθερών επιπέδων των τιμών και της επιτυχούς ολοκλήρωσης έργων, που αποβλέπουν στην περαιτέρω ανάπτυξη». Οπως εξηγεί η εισηγμένη, «οι προοπτικές για τον ελληνικό κατασκευαστικό κλάδο είναι επίσης θετικές, χάρη στην έναρξη πολυάριθμων έργων υποδομής, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 8 δισ. ευρώ.

Ο νέος αυτοκινητόδρομος στη νοτιοδυτική Ελλάδα, ο νέος αερολιμένας και ο αυτοκινητόδρομος που θα συνδέει την ανατολική με τη δυτική Κρήτη, καθώς και πολλά ακόμη έργα στην ηπειρωτική χώρα, αναμένεται να αποτελέσουν πηγή σημαντικής δραστηριότητας τα επόμενα τρία χρόνια. Επιπλέον, με την επέκταση του δικτύου διανομής σκυροδέματος στοχεύουμε να ενισχύσουμε την κερδοφορία μας στη συγκεκριμένη αναπτυσσόμενη αγορά, η οποία ενισχύεται από την πρόοδο έργων που σχετίζονται με τους κλάδους κατοικίας και εμπορικών ακινήτων, καθώς και με τον τουρισμό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT