Οι μεγάλοι χαμένοι από το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού

Οι μεγάλοι χαμένοι από το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού

Η κεφαλαιοποίηση 50 εταιρειών μειώθηκε κατά 1,5 τρισ. δολ. από τα τέλη του 2020

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H πανδημία πέρασε και συμπαρέσυρε αρκετούς από όσους έστεψε νικητές: φαρμακοβιομηχανίες, διαδικτυακές πλατφόρμες συσκέψεων και επικοινωνίας, ηλεκτρονικού εμπορίου και οικιακής γυμναστικής, οινοποιίες και αυτοκινητοβιομηχανίες. Τότε είχαν εκτιναχθεί οι μετοχές τους, όπως και η χρηματιστηριακή τους αξία, αλλά κατόπιν κατακρημνίστηκαν, όπως αναφέρει η εφημερίδα Financial Times. Πρόκειται για 50 εταιρείες, οι οποίες από τα τέλη του 2020 έχουν χάσει σχεδόν 1,5 τρισ. δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία, σύμφωνα με υπολογισμούς των Financial Times βάσει στοιχείων του Bloomberg. Οι επενδυτές γυρίζουν την πλάτη τους σε πολλές από τις μετοχές, που εκτοξεύτηκαν κατά τη διάρκεια των εγκλεισμών.

Σύμφωνα με την S&P Global, οι τεχνολογικοί όμιλοι κυριαρχούν στη λίστα των 50 εταιρειών με χρηματιστηριακή αξία άνω των 10 δισ. δολαρίων, οι οποίοι πραγματοποίησαν τα υψηλότερα ποσοστιαία κέρδη το 2020. Η πλατφόρμα τηλεδιασκέψεων Ζoom, της οποίας η μετοχή αναρριχήθηκε έως και 765% το 2020, χάρις στην τηλεργασία, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους χαμένους. Η μετοχή της εξασθένησε περίπου 80%, ήτοι πτώση της χρηματιστηριακής αξίας άνω των 77 δισ. δολαρίων από τα τέλη εκείνης της χρονιάς, δηλαδή μέσα σε σχεδόν τριάμισι χρόνια. Η εταιρεία επικοινωνιών RingCentral, η οποία βασίζει τις υπηρεσίες της στο λογισμικό νέφος, σημείωσε επίσης άνθηση χάρις στην ανάπτυξη της εργασίας εξ αποστάσεως. Εκτοτε έχει χάσει περίπου το 90% της αξίας της, εφόσον ανταγωνίζεται κολοσσούς τεχνολογίας όπως η Alphabet και η Microsoft.

Από τη λίστα των εταιρειών που άνθησαν κατά την πανδημία, η μεγάλη κερδισμένη είναι η Nvidia.

Ο κατασκευαστής στατικών ποδηλάτων Peloton ήταν ένας άλλος μεγάλος χαμένος, διότι η μετοχή του τα τελευταία τριάμισι χρόνια καταβυθίστηκε 97%, όπερ ισοδυναμεί με απώλεια περίπου 43 δισ. δολαρίων. Ο διευθύνων σύμβουλός της θα παραιτηθεί, όπως αναφέρθηκε πρόσφατα, και θα περικόψει το 15% του εργατικού δυναμικού της. Οι απώλειες προκύπτουν, επειδή η αιφνίδια επιτάχυνση της τάσης της τηλεδιάσκεψης και των ηλεκτρονικών αγορών αποδείχτηκε λιγότερο ανθεκτική από το αναμενόμενο. «Ορισμένες εταιρείες πιθανώς πίστευαν ότι αυτό το σοκ θα ήταν μόνιμο», δήλωσε ο Στίβεν Μπλιτζ, επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ στην TS Lombard. Σε ποσοστιαία βάση η Tesla ήταν η κορυφαία νικήτρια του 2020 και η χρηματιστηριακή αξία της εκτινάχθηκε 787% στα 669 δισ. δολάρια μέχρι τα τέλη εκείνου του Δεκεμβρίου, αλλά έκτοτε υποχώρησε στα 589 δισ. δολάρια. Η Sea με έδρα τη Σιγκαπούρη ήταν δεύτερη, αφότου η χρηματιστηριακή της αξία εκτινάχθηκε από 19 δισ. σε 102 δισ. δολάρια και για τις τρεις βασικές επιχειρήσεις της: βιντεοπαιχνίδια, ηλεκτρονικό εμπόριο και ψηφιακές πληρωμές. Από τότε απώλεσε περισσότερο από το 60% της αξίας της, ενώ οι ελπίδες λόγω εμβολίων τόνωσαν πολύ τις φαρμακοβιομηχανίες Moderna και Pfizer, αλλά και λιγότερο γνωστές κινεζικές εταιρείες, όπως οι WuXi Biologics, Chongqing Zhifei Biological Products κ.λπ. Σήμερα, όμως, η Pfizer έχει πλέον διαγράψει εντελώς τα κέρδη της από το 2020 και το 2021, παρά την από κοινού ανάπτυξη ενός ευρέως χρησιμοποιούμενου εμβολίου μαζί με τη γερμανική BioNTech.

Οπως επισημαίνουν οι Financial Times, μόνον 7 από τους 50 εταιρικούς νικητές του 2020 απέκτησαν υψηλότερη χρηματιστηριακή αξία: η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία BYD, ο όμιλος κυβερνοασφάλειας CrowdStrike, οι εταιρείες λογισμικού The Trade Desk και Datadog, η T-Mobile, η κινεζική εταιρεία τεχνολογίας CATL και η ψηφιακή αγορά της Ν. Αμερικής Mercado Libre. Τέλος, η Nvidia, μια εταιρεία που βγήκε κερδισμένη από την πανδημία, έχει προσθέσει 1,9 τρισ. δολάρια στην αγοραία αξία της από το 2020 λόγω της έκρηξης ενδιαφέροντος για τις μετοχές που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT