Αργά αλλά σταθερά η Ευρωζώνη ανακάμπτει

Αργά αλλά σταθερά η Ευρωζώνη ανακάμπτει

Διόρθωση των αποθεμάτων στη βιομηχανία και αύξηση των καταναλωτικών δαπανών στηρίζουν τον ρυθμό ανάπτυξης

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τα τέλη του 2023 οι προβλέψεις μας για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης ήταν συγκρατημένα αισιόδοξες και στηριχθήκαμε σε δύο βασικά επιχειρήματα. Πρώτον, ο τερματισμός της ύφεσης του παγκόσμιου εμπορίου το 2023 και η επακόλουθη διόρθωση των αποθεμάτων στη μεταποίηση θα στήριζαν την ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής από την άνοιξη του 2024. Δεύτερον, τα σταθερά κέρδη στην πραγματική αγοραστική τους δύναμη θα ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να ανοίξουν επιτέλους ξανά το πορτοφόλι τους. Μέχρι στιγμής τα δεδομένα επαλήθευσαν εν πολλοίς την πρόβλεψή μας, αν και υπήρξε μια ανατροπή.

Παρά το γεγονός ότι η μεταποίηση δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας (ακόμη), η εγχώρια οικονομία φαίνεται να σταθεροποιείται νωρίτερα και λίγο περισσότερο από το αναμενόμενο. Μετά την άνοδο από τον Νοέμβριο του 2023 έως τον Ιανουάριο του 2024, ο δείκτης διευθυντών προμηθειών (ΡΜΙ) της μεταποίησης στην Ευρωζώνη υποχώρησε μετρίως τους τελευταίους τρεις μήνες, στο 45,7 τον Απρίλιο. Η συνεχιζόμενη πτώση των νέων παραγγελιών, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών, και η μείωση των αποθεμάτων των τελικών προϊόντων υποδηλώνει ότι η επίπονη διόρθωσή τους δεν ολοκληρώθηκε ακόμη. Τα τελευταία στοιχεία για τις παραγγελίες της μεταποίησης στη Γερμανία (-0,4% σε μηνιαία βάση τον Μάρτιο και -4,2% σε τριμηνιαία βάση το πρώτο τρίμηνο) επιβεβαιώνουν το μήνυμα από τα δεδομένα της έρευνας περί του δείκτη διευθυντών προμηθειών. Αυτά στη Γερμανία δείχνουν υποτονικότητα συγκριτικά με την Ευρωζώνη συνολικά. 

Η τρέχουσα κατάσταση και οι προοπτικές για τους επόμενους μήνες στη μεταποίηση είναι, επομένως, χειρότερες από ό,τι είχαμε προβλέψει στην αρχή του 2024. Ωστόσο, η ανάκαμψή της μάλλον έχει αναβληθεί για λίγους μήνες. Στον μεταποιητικό PMI της Ευρωζώνης οι προσδοκίες δωδεκαμήνου για την παραγωγή αυξήθηκαν σε υψηλό 14 μηνών τον Απρίλιο. Ακόμη και στην αντίστοιχη έρευνα του γερμανικού ινστιτούτου ifo, οι προσδοκίες της εξάμηνης παραγωγής ανέκαμψαν απότομα σε υψηλό 12 μηνών τον Απρίλιο. Τώρα ας εξετάσουμε τις υπηρεσίες. Αν και ο PMI των ΗΠΑ για την παροχή υπηρεσιών παλινδρόμησε πέρυσι το καλοκαίρι, η έρευνα για τον αντίστοιχο δείκτη στην Ευρωζώνη έδειξε άνοδο σε υψηλό δέκα μηνών, στο 53,3 τον Απρίλιο.

Πρώτη φορά από τον Μάιο του 2023 η καταγραφή της Ευρωζώνης ξεπέρασε των ΗΠΑ. Βέβαια, και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού οι έρευνες για τον PMI υποτίμησαν τις πραγματικές αλλαγές στο ΑΕΠ. Συνολικά η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται σε καλό δρόμο για εκπλήρωση των προβλέψεών μας αναφορικά με ρυθμό 0,8% το 2024 και 1,6% το 2025, ελαφρώς πάνω από τις εκτιμήσεις του Bloomberg για 0,6% και 1,4% αντιστοίχως.

* Ο κ. Χόλγκερ Σμίεντινγκ είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT