Αμερικανοί κροίσοι δωρίζουν βίλες που δεν μπορούν να πουλήσουν

Αμερικανοί κροίσοι δωρίζουν βίλες που δεν μπορούν να πουλήσουν

Σημαντικές οι μειώσεις φόρων για τις φιλανθρωπικές δωρεές ακινήτων στις ΗΠΑ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρώην ιδιοκτήτης της ανδρικής ομάδας αμερικανικού ποδοσφαίρου Ουάσιγκτον Κομάντερς, Νταν Σνάιντερ, αναζητούσε αθόρυβα αγοραστή για το σπίτι του στο Πότομακ, στην πολιτεία του Μέριλαντ των ΗΠΑ, επί χρόνια, πριν το αναρτήσει στις συναφείς πλατφόρμες πέρυσι τον Φεβρουάριο αντί 49 εκατ. δολαρίων. Στη συνέχεια μείωσε την τιμή στα 34,9 εκατ. δολάρια και φέτος τον Μάρτιο αποσύρθηκε απότομα από την αγορά.

Ούτε ο ίδιος ούτε η σύζυγός του Τάνια Σνάιντερ βρήκαν αγοραστή, οπότε μετά δώρισαν το σπίτι για φιλανθρωπικούς σκοπούς, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας The Wall Street Journal. Τώρα η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, αποδέκτρια του δώρου, του μεγαλύτερου στην ιστορία της των 110 και πλέον ετών, επαναφέρει το σπίτι προς πώληση, σύμφωνα με τον Κάιλ Ρέισιν, διευθυντή οικονομικών και στρατηγικής της πρώτης. Αρχική τιμή με την οποία θα διατίθεται η έπαυλη είναι ίδια με των Σνάιντερ, ήτοι 34,9 εκατ. δολάρια.

Η δωρεά αυτή αποτελεί ένα ιδιαίτερο παράδειγμα μιας ασυνήθιστης μορφής φιλανθρωπικής προσφοράς, σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα φορολογίας και αγαθοεργιών. Αξίζει να επισημανθεί ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι αρκετά συνηθισμένο οι πλούσιοι ιδιοκτήτες κατοικιών να αφήνουν έργα τέχνης ή ακίνητα σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς, ιδρύματα ή πανεπιστήμια σε περίπτωση θανάτου ή να δωρίζουν μέρος των εσόδων μιας μεγάλης πώλησης. Ωστόσο, είναι πιο ασυνήθιστο να δει κανείς ζάπλουτους, όντας ακόμη εν ζωή, να μεταβιβάζουν απευθείας τον τίτλο ενός μεγάλου οικογενειακού ακινήτου υπό τη μορφή δωρεάς.

Τα τελευταία χρόνια, έχουν πυκνώσει οι μεγάλες δωρεές επαύλεων από γνωστούς ευεργέτες.

Τα τελευταία χρόνια, η φορολογική στρατηγική έγινε πρωτοσέλιδο χάρη στις σημαντικές δωρεές ακινήτων από τον Νταν Σνάιντερ και άλλους γνωστούς ευεργέτες. Λόγου χάριν, το 2022 η δισεκατομμυριούχος Μακένζι Σκοτ και πρώην σύζυγος του ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος, δώρισε δύο επαύλεις στο Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνιας, συνολικής αξίας 55 εκατ. δολαρίων, στο Ιδρυμα Κοινοτήτων της Καλιφόρνιας, το οποίο παρέχει επιχορηγήσεις σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς στο Λος Αντζελες με δράση στην προσιτή στέγαση και την τέχνη. Το 2017, ο πρώην παίκτης της ομάδας μπέιζμπολ των Ρέιντζερς του Τέξας Κόουλ Χάμελς και η τότε σύζυγός του Χάιντι Χάμελς δώρισαν ένα μεγάλο σπίτι στο Μιζούρι, το οποίο είχε εκτιμηθεί 9,75 εκατ. δολάρια, σε μια μη κερδοσκοπική κατασκήνωση για παιδιά με ειδικές ανάγκες και χρόνιες ασθένειες, όπως επισημαίνει η WSJ.

Η δωρεά ενός σπιτιού αντί της προσφοράς των εσόδων από την πώλησή του συνοδεύεται από σοβαρά φορολογικά οφέλη. Εάν ο κάτοχος του σπιτιού έχει την ιδιοκτησία του ακινήτου περισσότερο από ένα χρόνο πριν από τη δωρεά, μπορεί να αφαιρέσει την εύλογη αγοραία αξία του από το φορολογητέο εισόδημά του μετά τη μεταβίβαση, σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Κιρκ, εταίρο ειδικευμένο στην ομοσπονδιακή φορολογία στην Ernst & Young. Οταν η έκπτωση φόρου για τη φιλανθρωπική δωρεά κατοικίας περιορίζεται στο 30% του προσαρμοσμένου ακαθάριστου εισοδήματος ενός φορολογουμένου, η αχρησιμοποίητη έκπτωση μπορεί να μεταφερθεί για επιπλέον πέντε χρόνια. Μια δωρεά κατοικίας μπορεί, τέλος, να γίνει εντός ενός έτους από την αγορά της, αλλά στην περίπτωση αυτή η έκπτωση θα περιοριζόταν στη μικρότερη αγοραία αξία ή στην αρχική τιμή αγοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT