Ξεκινάει η αυτόνομη επενδυτική λειτουργία του νέου επικουρικού ταμείου

Ξεκινάει η αυτόνομη επενδυτική λειτουργία του νέου επικουρικού ταμείου

Το ρίσκο του χαρτοφυλακίου βαθμιαία θα μειώνεται καθώς ο ασφαλισμένος θα πλησιάζει στην ηλικία συνταξιοδότησης

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νομοθετική διάταξη με την οποία αναμένεται να ανοίξει ο δρόμος για τη λειτουργία του πρώτου επενδυτικού χαρτοφυλακίου του νέου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) προωθεί το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνο Τσακλόγλου, η διάταξη θα επιτρέπει την εξαίρεση των κεφαλαίων του ΤΕΚΑ, που ανέρχονται σε περίπου 140 εκατ. ευρώ, από το κοινό κεφάλαιο το οποίο διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), προκειμένου να ξεκινήσει η αυτόνομη επενδυτική λειτουργία του ταμείου μέσω ενός νέου, προκαθορισμένου (default) επενδυτικού χαρτοφυλακίου.

Σε αυτό θα μεταπέσουν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων που είναι ενταγμένοι ή θα ενταχθούν στο ΤΕΚΑ. Οπως έχει επισημάνει ο κ. Τσακλόγλου, ήδη βρίσκεται σε διαδικασία προετοιμασίας το default χαρτοφυλάκιο για τους ασφαλισμένους του ΤΕΚΑ και χρειάζεται μια νομοθετική ρύθμιση, που θα εισαχθεί στη Βουλή άμεσα, προκειμένου να μεταφερθούν τα κεφάλαια του κεφαλαιοποιητικού επικουρικού ταμείου από το κοινό κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος στο ΤΕΚΑ.

Το ταμείο εισήχθη στον τρίτο χρόνο λειτουργίας του και η νομοθεσία προβλέπει πως θα πρέπει εντός του 2024 να περάσει από την πρώτη, μεταβατική περίοδο ανάπτυξης της επενδυτικής λειτουργίας του, στη δεύτερη. Να σημειωθεί ότι έως σήμερα τα αποθεματικά του ΤΕΚΑ, ύψους περίπου 140 εκατ. ευρώ, προέρχονται από εισφορές 367.000 ασφαλισμένων και 148.000 επιχειρήσεων. Ο αριθμός αυτός θα βαίνει διαρκώς αυξανόμενος, καθώς προστίθενται αυτομάτως όλοι οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας. Επίσης, προαιρετικά, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2024, μπορούν να ενταχθούν στο ΤΕΚΑ και οι ασφαλισμένοι στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του ΕΦΚΑ που έχουν γεννηθεί από 1.1.1987, δηλαδή είναι έως 37 ετών. Θα πρέπει όμως οι ίδιοι να επιλέξουν να αλλάξουν ταμείο επικουρικής ασφάλισης για να μεταβούν στο ΤΕΚΑ.

Βάσει, δε, του σχεδιασμού, έως και το 2026 όλοι οι ασφαλισμένοι θα λαμβάνουν το ίδιο, προκαθορισμένο (default) συνταξιοδοτικό προϊόν, που θα συνδυάζει το κατάλληλο μείγμα κινδύνου, απόδοσης και ασφάλειας για όλη τη διάρκεια του εργασιακού βίου ενός τυπικού ασφαλισμένου, χωρίς ο ίδιος να χρειάζεται να ασχοληθεί περισσότερο με τη διαχείριση των εισφορών του. Το προκαθορισμένο αυτό συνταξιοδοτικό προϊόν θα αντιστοιχεί σε ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο που θα έχει δομή κύκλου ζωής. Δηλαδή, η σύνθεσή του θα είναι προσωποποιημένη, θα διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία του κάθε ασφαλισμένου και θα αντιστοιχεί σε σύνθεση με υψηλότερο ρίσκο για τους νεότερους σε ηλικία ασφαλισμένους, το οποίο βαθμιαία θα μειώνεται καθώς ο ασφαλισμένος θα πλησιάζει στην ηλικία συνταξιοδότησης.

Από το 2026 και μετά, κατά την τρίτη περίοδο, το ΤΕΚΑ θα είναι σε θέση να προσφέρει στους ασφαλισμένους έναν μικρό αριθμό κατάλληλα διαμορφωμένων συνταξιοδοτικών προϊόντων (επενδυτικά χαρτοφυλάκια) διαβαθμισμένου ρίσκου (δυναμικό – ισορροπημένο – συντηρητικό). Θα αφορά βέβαια μόνον εκείνους τους ασφαλισμένους που επιθυμούν να επιλέγουν το συνταξιοδοτικό προϊόν στο οποίο θα τοποθετούνται οι εισφορές τους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myTEKA, ενώ εάν το επιθυμούν θα έχουν τη δυνατότητα να μεταβάλλουν την επιλογή τους κάθε τρία χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT