Μειώθηκαν οι τιμές Ιντερνετ την τελευταία 4ετία

Μειώθηκαν οι τιμές Ιντερνετ την τελευταία 4ετία

Σύμφωνα με την ΕΕΤΤ, αυξήθηκαν οι γρήγορες συνδέσεις και η κάλυψη με δίκτυα οπτικών ινών FTTP έφθασε το 2023 στο 38,4%

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποκλιμάκωση τιμών στα προγράμματα Ιντερνετ σταθερής των τηλεπικοινωνιακών παρόχων καταγράφεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) Κωνσταντίνος Μασσέλος σε αναφορά – απάντηση σε κοινοβουλευτική ερώτηση για τα τιμολόγια και τις ταχύτητες του Διαδικτύου στην Ελλάδα. Βάσει των στοιχείων που διαθέτει η ΕΕΤΤ σχετικά με τις φθηνότερες διαφημιζόμενες τιμές ευρυζωνικών συνδέσεων προκύπτει «η σημαντική μείωση τιμής των υπηρεσιών πολύ υψηλών ταχυτήτων, η οποία αναμένεται να έχει πολύ σύντομα ως αποτέλεσμα τη μετάβαση της πλειοψηφίας των χρηστών σε αυτές».

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το χαμηλότερο διαφημιζόμενο κόστος μιας γραμμής ταχύτητας 100 Mbps το 2023 έχει μειωθεί κατά 35% σε σχέση με το 2020, ενώ το τιμολόγιο για μια γραμμή ταχύτητας 200 Mbps έχει υποχωρήσει κατά 58%. Αντίστοιχα, το κόστος για μια γραμμή ταχύτητας 1 Gbps υποχώρησε κατά 59% πέρυσι, σε σχέση με το 2022. Επίσης, το κόστος των συνδέσεων αυτών που προσφέρονται μέσω οπτικής ίνας είναι πλέον φθηνότερο από, ή συγκρίσιμο με, το κόστος μιας γραμμής 24 Μbps μέσω δικτύου χαλκού.

Πώς, όμως, διαμορφώνεται η κάλυψη με δίκτυα οπτικών ινών FTTP (fiber to the premises); Αυξήθηκε από 19,8% το 2021 σε 27,8% το 2022, ποσοστό που είναι χαμηλότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου (70%) «κυρίως λόγω απουσίας προηγούμενων καλωδιακών δικτύων τηλεόρασης στη χώρα», όπως αναφέρει η ΕΕΤΤ.

Η ανεξάρτητη αρχή σημειώνει ακόμη ότι βάσει πιο πρόσφατων στοιχείων για το 2023 (που δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμη) η κάλυψη με δίκτυα οπτικών ινών FTTP συνέχισε να αυξάνεται σημαντικά στην Ελλάδα και έφθασε στο 38,4%.

Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία του 2023, ο αριθμός των ευρυζωνικών υπηρεσιών υψηλών ταχυτήτων (από 100Mbps και άνω) αυξήθηκε κατά 676% σε σχέση με το 2020, με τις γρήγορες συνδέσεις να αντιστοιχούν στο 30% του συνόλου, από 4% πριν από μία τετραετία.

Την αποκλιμάκωση των τιμών, κατά την ΕΕΤΤ, φανερώνει η πορεία του υποδείκτη επικοινωνιών που μειώθηκε κατά 2,5%, συγκριτικά με τον γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή που αυξήθηκε κατά 3,5% το 2023 έναντι του 2020.

Κατά καιρούς, έρευνες ξένων εταιρειών φανερώνουν πως τα τιμολόγια Ιντερνετ στην Ελλάδα είναι υψηλότερα έναντι πολλών άλλων χωρών.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ΕΕΤΤ, η μεθοδολογία που ακολουθείται για τις εν λόγω έρευνες, όπως και για αντίστοιχη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν λαμβάνει υπόψη τις προσφορές που συνήθως γίνονται σε συνδρομητές στο πλαίσιο της ανανέωσης των συμβολαίων τους ή την ενδεχόμενη μετακίνησή τους σε άλλον πάροχο.

«Σε αυτές τις περιπτώσεις οι διαφημιζόμενες οικονομικές προσφορές, στους ιστοχώρους των παρόχων, και εκείνες των τελικών συμβολαίων, αποκλίνουν σημαντικά».

Κατ’ επέκταση, οι συγκρίσεις διαφημιζόμενων τιμών από τους ιστοχώρους των παρόχων αποτελούν σε κάθε περίπτωση συγκρίσεις «στιγμιοτύπων», αφού αποτυπώνουν τιμές τη στιγμή κατά την οποία γίνεται η συλλογή των δεδομένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT