Εξαρθρώθηκε κύκλωμα με εικονικές σφαγές βοοειδών στη Β. Ελλάδα

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα με εικονικές σφαγές βοοειδών στη Β. Ελλάδα

Κτηνίατροι έβαζαν σφραγίδα για σφαγές βοοειδών προκειμένου να λάβουν την επιδότηση, οι οποίες όμως δεν έγιναν ποτέ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κύκλωμα κτηνιάτρων που έβαζαν σφραγίδα για σφαγές βοοειδών προκειμένου να λάβουν την επιδότηση που προβλέπεται, και οι οποίες όπως δείχνουν τα δεδομένα δεν πραγματοποιήθηκαν, εντοπίστηκε από την Ελληνική Αστυνομία στη Βόρεια Ελλάδα. Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βόρειας Ελλάδας οδηγήθηκε στην εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας, στην οποία συμμετείχαν δύο κτηνίατροι που υπηρετούν στο Δημόσιο και δύο ιδιώτες κτηνίατροι. Πολλά στοιχεία διέθεσε στις Αρχές το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δεδομένου ότι έγιναν διασταυρωτικοί έλεγχοι στα ηλεκτρονικά μητρώα που τηρούνται με τη συνδρομή της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής.

Οπως διαπιστώθηκε, σε κάποιες περιφερειακές ενότητες της Βόρειας Ελλάδας αυξήθηκε υπερβολικά ο αριθμός των εκτρεφόμενων βοοειδών τα τελευταία χρόνια, που υπερβαίνει το 114%, το 91% και σε πολλές το 50%. Με πρωταθλητή, περιφερειακή ενότητα στην οποία η αύξηση ξεπερνάει το 241%. Οπως σημειώνει ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, «ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι στις ίδιες περιφερειακές ενότητες η συμμετοχή των βοοτρόφων στο πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας υπερβαίνει το 50% του συνολικού πληθυσμού των ζώων». Επίσης, στις εν λόγω περιφερειακές ενότητες, σύμφωνα και με τα στοιχεία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, οι σφαγές υπολείπονται σημαντικά του αριθμού των ζώων.

Σε συγκεκριμένο νομό το 2023 είχαν δηλωθεί 134.372 βοοειδή και στα σφαγεία του νομού εσφάγησαν 5.858 και σε σφαγεία γειτονικών νομών εσφάγησαν 5.969 ζώα του ιδίου νομού. Σημειώνεται ότι από τα 134.372, τα 67.374 είναι δηλωμένα στο πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας. Ωστόσο φαίνεται ότι όλα αυτά τα ζώα δεν μπορούν να εντοπιστούν. Τέσσερα άτομα έχουν ήδη προφυλακιστεί, αλλά ελέγχονται περίπου 1.000 περιπτώσεις για τις οποίες υπάρχουν υπόνοιες ότι εφαρμόστηκε το σύστημα των εικονικών σφαγών.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης κατέθεσε χθες στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης σχέδιο νόμου που αφορά τις αλλαγές στα διοικητικά μέτρα και τις κυρώσεις στον τομέα των γεωργικών προϊόντων ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ) και ΕΠΙΠ. Οπως ανακοίνωσε ο κ. Αυγενάκης, στο νομοσχέδιο προβλέπεται η αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων κάθε αρχής ελέγχου, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθεί και μητρώο εγκεκριμένων επιχειρήσεων και δικαιούχων χρήσης ενδείξεων ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ.

Επιπλέον προβλέπονται υποχρεώσεις για όσους επιθυμούν να παραγάγουν, να διακινήσουν και να συσκευάσουν, με σκοπό την εμπορία, γεωργικά προϊόντα ή τρόφιμα ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ, όπως επίσης και για τις επιχειρήσεις παραγωγής, συσκευασίας και εμπορίας γεωργικών προϊόντων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT