Τέλος στη μακρά παραμονή μετοχών στην κατηγορία της επιτήρησης στο Χ.Α.

Τέλος στη μακρά παραμονή μετοχών στην κατηγορία της επιτήρησης στο Χ.Α.

Μία μετοχή θα διαγράφεται μετά έξι μήνες σε αναστολή, με δυνατότητα παράτασης για ακόμη έξι μήνες

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα δεδομένα για την αναστολή, τη διαγραφή και την επαναδιαπραγμάτευση μετοχών, δημιουργεί ο νέος κανονισμός του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με την επιβολή «ποινών» σε όσες εισηγμένες δεν πληρούν τα νέα κριτήρια διασποράς. Παράλληλα, στην κύρια αγορά θεσπίζεται νέο πλαίσιο για την εισαγωγή νέων εταιρειών σε ό,τι αφορά την αρχική διασπορά, την κερδοφορία και την κεφαλαιοποίηση, ενώ καταργείται το φορολογικό πιστοποιητικό.

Ειδικότερα, το Χ.Α. αποφάσισε να βάλει τέλος στη μακρά παραμονή μετοχών στην κατηγορία της επιτήρησης, με όριο τα δύο συνεχόμενα έτη, ενώ μία μετοχή θα διαγράφεται από το Χρηματιστήριο έπειτα από έξι μήνες σε αναστολή με δυνατότητα παράτασης για ακόμη έξι μήνες, κατόπιν αιτιολογημένου αιτήματος του εκδότη. Οι μετοχές σε αναστολή που έχουν διασπορά κάτω του 10% θα διαγράφονται, εναλλακτικά υπάρχει η δυνατότητα του Χ.Α., εφόσον προβλέπεται από τη νομοθεσία, να μεταφέρει στην εναλλακτική αγορά αξιόγραφα που δεν πληρούν τους κανόνες της κύριας αγοράς. Σε ό,τι αφορά την επαναδιαπραγμάτευση, σε περίπτωση αναστολής μεγαλύτερης των έξι μηνών και μέχρι ενός έτους, ο εκδότης θα οφείλει να δημοσιοποιήσει πλέον μόνο ανακοίνωση με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την πλήρη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού.

Σε ό,τι αφορά τους νέους κανόνες που θα διέπουν στο εξής την εισαγωγή νέων εταιρειών στην κύρια αγορά, η αρχική διασπορά θεωρείται επαρκής όταν είναι τουλάχιστον 25% του συνόλου των μετοχών της ίδιας κατηγορίας, κατανεμημένη σε τουλάχιστον 500 πρόσωπα, ή σε τουλάχιστον 300 πρόσωπα με παράλληλο διορισμό τουλάχιστον δύο ειδικών διαπραγματευτών. Κατά παρέκκλιση, επιτρέπεται διασπορά σε ποσοστό τουλάχιστον 15% για εταιρείες με κεφαλαιοποίηση τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ. Η επαρκής διασπορά θα ελέγχεται δύο φορές τον χρόνο σε εξαμηνιαία βάση (Ιανουάριο και Ιούλιο) με βάση την κεφαλαιοποίηση της αρχικής εισαγωγής και τη μέση διασπορά κάθε εξάμηνης περιόδου που αφορά ο έλεγχος.

Σε περίπτωση που μειωθεί η διασπορά κάτω του επιτρεπτού ποσοστού και η συγκεκριμένη μετοχή δεν είναι υψηλής συναλλακτικής δραστηριότητας, παρέχεται προθεσμία έξι μηνών για την αποκατάσταση, με δυνατότητα παράτασης επιπλέον έξι μηνών. Στην περίπτωση μη εμπρόθεσμης αποκατάστασης, η μετοχή θα μεταφέρεται στην κατηγορία επιτήρησης εφόσον η διασπορά είναι τουλάχιστον 10%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT