Περισσότεροι παρά ποτέ και με μεγαλύτερη περιουσία οι πλούσιοι σε όλο τον κόσμο

Περισσότεροι παρά ποτέ και με μεγαλύτερη περιουσία οι πλούσιοι σε όλο τον κόσμο

Το 2023 έφτασαν τα 22,8 εκατ. όσοι είχαν περιουσία πάνω από 1 εκατ. δολ.

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποτέ στην Ιστορία δεν υπήρχαν τόσοι πλούσιοι και η περιουσία τους ποτέ δεν ήταν τόσο μεγάλη, χάρη στην αύξηση των τιμών των μετοχών στα χρηματιστήρια, διαπιστώνει διεθνής έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το γραφείο συμβούλων Capgemini και δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Ο αριθμός των πλουσίων στον κόσμο, οι οποίοι ορίζονται ως οι άνθρωποι των οποίων τα διαθέσιμα χρήματα, πλην της κύριας κατοικίας τους, υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο δολάρια, αυξήθηκε σε έναν χρόνο κατά 5,1% και έφθασε το 2023 τα 22,8 εκατ. άτομα, υπολόγισε η μελέτη με τίτλο «Εκθεση για τον παγκόσμιο πλούτο» (World Wealth Report). Η περιουσία τους αυξήθηκε επίσης και υπολογίζεται συνολικά σε 86,8 τρισ. δολάρια, κατέγραψε δηλαδή αύξηση κατά 4,7% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Πρόκειται για δύο ρεκόρ, τόσο ως προς τον αριθμό των προσώπων αυτών όσο και ως προς το ύψος της περιουσίας τους, από το 1997, τη χρονιά δηλαδή που το Capgemini άρχισε να δημοσιεύει την εν λόγω ετήσια έρευνα.

Την αύξηση αυτού του πλούτου επέτρεψε κυρίως η άνοδος των χρηματιστηρίων στον κόσμο: ο αμερικανικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε αύξηση 43% και ο S&P 500 24% το 2023, την ώρα που στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 αυξανόταν κατά 16% και ο DAX στη Φρανκφούρτη κατά 20%. «Οι μετοχές έκαναν άλμα από κοινού με την αγορά της τεχνολογίας, τροφοδοτούμενες από τον ενθουσιασμό για τη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη και τον εν δυνάμει αντίκτυπό της στην οικονομία», αναφέρει το γραφείο στη μελέτη, στο πλαίσιο της οποίας αξιολογήθηκαν 71 χώρες.

Το 2022 οι πιο πλούσιοι άνθρωποι είχαν δει την αξία της περιουσίας τους να καταγράφει την ισχυρότερη υποχώρηση σε διάστημα δεκαετίας, εξαιτίας αυτή τη φορά μιας αναδίπλωσης των τιμών στα χρηματιστήρια.

Πέρυσι η Βόρεια Αμερική γνώρισε τη μεγαλύτερη αύξηση του αριθμού των εκατομμυριούχων, οι οποίοι αυξήθηκαν κατά 7,1%, καθώς και της περιουσίας τους (+7,2%), περισσότερο απ’ ό,τι στην Ασία – Ειρηνικό και την Ευρώπη. Το ύψος των περιουσιών και η παράλληλη αύξηση των ανισοτήτων έχουν προκαλέσει τα τελευταία χρόνια πολλές συζητήσεις για τον ενδεδειγμένο τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν οι πιο πλούσιοι να συνεισφέρουν στη φορολογία. Στην ομάδα των είκοσι (G20), η Βραζιλία και η Γαλλία ωθούν για ένα παγκόσμιο ελάχιστο φόρο στις μεγαλύτερες περιουσίες, ο οποίος θα μπορούσε να αποφέρει 250 δισ. δολάρια επιπλέον, αν οι 3.000 δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη πλήρωναν τουλάχιστον το ισόποσο του 2% της περιουσίας τους σε φόρους εισοδήματος, ένα από τα σενάρια που έχουν τεθεί επί τάπητος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT