Αποχωρήσεις εταιρειών που μετείχαν στον ΣΒΒΕ μετά τη διαμάχη με ΣΕΒ

Αποχωρήσεις εταιρειών που μετείχαν στον ΣΒΒΕ μετά τη διαμάχη με ΣΕΒ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ και η αεροπορική Αegean είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πρώτες αποχωρήσεις μελών από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) που από την περασμένη Παρασκευή μετονομάστηκε σε Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ). Η απόφαση του ΣΒΒΕ ελήφθη σε έκτακτη γενική συνέλευση των μελών του και αποτελεί συνέχεια της αναγόρευσής του σε ισότιμο κοινωνικό εταίρο με νομοσχέδιο που εισήγαγε στη Βουλή το καλοκαίρι του 2018 η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και ψηφίστηκε λίγο αργότερα. Με τη μετονομασία του ο ΣΒΕ θέλησε να αποτινάξει από πάνω του τον τοπικό χαρακτήρα εκπροσώπησης βιομηχανικών επιχειρήσεων και να αξιοποιήσει τον αυξημένης βαρύτητας ρόλο του κοινωνικού εταίρου που απέκτησε σε μια συγκυρία που η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά εν μέσω αναζήτησης συμμαχιών για τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά και τα εργασιακά έκανε άνοιγμα στον Σύνδεσμο των Βορειοελλαδιτών, εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση στον ΣΕΒ για τις θέσεις του απέναντι στον κατώτατο μισθό και τις μεταρρυθμίσεις. Ο επιχειρηματικός κόσμος του ΣΕΒ δεν έκρυψε την ενόχλησή του τότε για την κυβερνητική πρωτοβουλία να καταστήσει τον ΣΒΒΕ κοινωνικό εταίρο, με τον πρόεδρο μάλιστα του συνδέσμου κ. Θεόδωρο Φέσσα να κάνει δημοσίως λόγο για «προσπάθεια διαίρεσης της επιχειρηματικής κοινότητας».

H μετονομασία του ΣΒΒΕ σε ΣΒΕ προκάλεσε νέα ρήξη στις σχέσεις του με τον ΣΕΒ, ο οποίος διαβλέπει προσπάθεια από τον Βορρά υποκατάστασης του ρόλου του, τη στιγμή που, όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές, εκπροσωπεί μόλις το 10% της μεταποίησης. Οι σχέσεις έχουν εισέλθει πλέον σε ένα ψυχροπολεμικό κλίμα, ενώ ήδη από τον Σύνδεσμο της Βορείου Ελλάδας αποχώρησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ και η αεροπορική Αegean που είναι μέλη και του ΣΕΒ και του ΣΒΒΕ. Η πλευρά του ΣΕΒ φέρεται να αναμένει αντίστοιχη στάση και από άλλα μέλη του που συμμετέχουν παράλληλα στον ΣΒΒΕ λόγω δραστηριότητας και στη Β. Ελλάδα, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση του ομίλου Βιοχάλκο, ο οποίος εκτός από μέλος των δύο συνδέσμων συμμετέχει και στην «Ελληνική Παραγωγή» της οποίας μάλιστα είναι και ιδρυτικό μέλος.

Ο ΣΒΒΕ δεν δείχνει να κάμπτεται αλλά επενδύει στον νέο του ρόλο ως κοινωνικού εταίρου. Χθες ανακοίνωσε τη διοργάνωση στρογγυλής τραπέζης για το μέλλον της βιομηχανίας στην Ελλάδα και τη νέα βιομηχανική πολιτική στο πλαίσιο του 2019 EU INDUSTRY DAYS με κεντρικό ομιλητή τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου και παρέμβαση για το θέμα θα κάνει ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ευρωπαϊκής επιτροπής στην Ελλάδα κ. Γ. Μαρκοπουλιώτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή