Πτώση στο Χ.Α. λόγω ΑΕΠ, ΕΚΤ και Eurogroup

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστροφή της μεταβλητότητας σημειώθηκε στο ελληνικό Χρηματιστήριο, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για το ελληνικό ΑΕΠ καθώς και τα «νέα» για την προσεχή συνεδρίαση του Eurogroup, όπου φαίνεται δύσκολο να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση των κερδών από τα ANFAs/SMPs.

Επιπλέον, η νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές την οποία προκάλεσαν οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ για την ανάπτυξη στην Eυρωζώνη – και οι οποίες την οδήγησαν στην προαναγγελία νέου γύρου φθηνών δανείων για τις τράπεζες– έδωσε «πάτημα» στους πωλητές, οι οποίοι άσκησαν πιέσεις τόσο σε (κάποιους) τραπεζικούς τίτλους όσο και στις περισσότερες μετοχές της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Είναι χαρακτηριστικό πως από τα blue chips, ανοδικά έκλεισαν μόνο τέσσερις τίτλοι (Jumbo, Motor Oil, ΟΠΑΠ και «Τιτάν»), ενώ τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι Βιοχάλκο (-3,73%), ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ (-2,39%) και «Ελλάκτωρ» (-2,27%).

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,39% στις 704,43 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 55,06 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με οριακή πτώση 0,14%, η μεσαία κεφαλαιοποίηση σημείωσε απώλειες 1,09% και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο -0,10%% και στις 552,40 μονάδες.

Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς έκλεισε στο +2,00% και η Alpha Bank στο +0,40%, ενώ η Εθνική Τράπεζα υποχώρησε κατά 0,68% και η Eurobank σημείωσε πτώση 1,09%.

Το αρνητικό –όπως φαίνεται– αποτέλεσμα του Eurogroup «δικαιολογεί», σύμφωνα με τους αναλυτές, την απόφαση του ΟΔΔΗΧ να προχωρήσει στην έκδοση του ελληνικού 10ετούς αυτή την εβδομάδα και πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Eυρωζώνης.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων συνέχισαν για δεύτερη συνεδρίαση να κινούνται ανοδικά, με αυτήν του 5ετoύς να διαμορφώνεται στο 2,934% (άνοδος 4%), ενώ η απόδοση του ομολόγου λήξης Ιανουαρίου 2028 αυξήθηκε στο 3,830%.

Σύμφωνα με τον Λουκά Παπαϊωάννου, οικονομολόγο της Fast Finance, η κόπωση στην πρόσφατη ανοδική κίνηση του ελληνικού Χρηματιστηρίου που παρατηρήθηκε ήταν αναμενόμενη, με τις τραπεζικές μετοχές να προσπαθούν να διατηρήσουν το ανοδικό μομέντουμ αλλά χωρίς ιδιαίτερη δυναμική.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT