ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο κ. Γιώργος Μιχελής νέος πρόεδρος της Attica Bank

o-k-giorgos-michelis-neos-proedros-tis-attica-bank-2304752

Εκτακτο διοικητικό συμβούλιο, με θέμα τη σύγκληση γενικής συνέλευσης για την εκλογή νέας διοίκησης, πραγματοποιείται σήμερα στην Τράπεζα Αττικής, μετά την υποβολή παραίτησης του προέδρου Παναγιώτη Ρουμελιώτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη θέση του προέδρου θα προταθεί ο πρώην πρόεδρος του ΤΧΣ Γιώργος Μιχελής. Ο κ. Μιχελής διαθέτει πολυετή εμπειρία στον τραπεζικό κλάδο έχοντας διατελέσει διευθύνων σύμβουλος στην Bancpost, θυγατρική της Eurobank στη Ρουμανία, γενικός διευθυντής στην Εμπορική Τράπεζα και εκτελεστικός αντιπρόεδρος και Chief Operating Officer στην Εγνατία Τράπεζα, της οποίας υπήρξε και ιδρυτικό μέλος. Εχει διατελέσει διοικητικός διευθυντής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και ήταν μέλος σε διοικητικά συμβούλια και εκτελεστικές επιτροπές πολλών χρηματοπιστωτικών και θεσμικών οργανισμών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 2015 έως το 2018 ήταν πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή που έχει αποστείλει ο κ. Ρουμελιώτης προς τον βασικό μέτοχο, τον ΕΦΚΑ, δηλώνει την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου, προκειμένου, όπως σημειώνει, να διευκολύνει τον ΕΦΚΑ που ζήτησε την άμεση σύγκληση γενικής συνέλευσης για την εκλογή νέου Δ.Σ.

Η παραίτηση του κ. Ρουμελιώτη από τη θέση του προέδρου ήταν αναμενόμενη μετά την επεισοδιακή άσκηση των καθηκόντων του ως πρόεδρου της Τράπεζας Αττικής, με αποκορύφωμα τη χειροδικία εις βάρος του διευθύνοντος συμβούλου Θεόδωρου Πανταλάκη. Για το θέμα είχε αποφανθεί ήδη η ΤτΕ μετά και τη σύμφωνη γνώμη του SSM, προκαλώντας την αντίδραση του κ. Ρουμελιώτη, ο οποίος τελικά φαίνεται ότι υποχρεώθηκε στην παραίτηση αφού έχασε τα πολιτικά του ερείσματα.

Υπενθυμίζεται ότι η αρμόδια Διεύθυνση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ΤτΕ, μετά τη χειροδικία κατά του κ. Πανταλάκη, κάλεσε τον κ. Ρουμελιώτη σε ακρόαση, διαδικασία από την οποία δεν προέκυψε προφανώς κανένα ελαφρυντικό στοιχείο για τη στάση του τελευταίου. Στην απόφαση απομάκρυνσης βάρυνε ιδιαίτερα το επεισόδιο άσκησης σωματικής βίας κατά του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας, καθώς κρίθηκε ότι το γεγονός είναι πρωτόγνωρο για τα τραπεζικά πρακτικά και διέσυρε την Τράπεζα Αττικής τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς. Στα αρνητικά βάρυνε άλλωστε το γεγονός ότι ο κ. Ρουμελιώτης δεν αρνήθηκε το γεγονός, αλλά επίσης δεν έδειξε και διάθεση μεταμέλειας. Ο δεύτερος λόγος, που ελήφθη πολύ σοβαρά υπόψη στην απόφαση της επιτροπής της ΤτΕ, είναι ότι τον τελευταίο 1,5 χρόνο ο μη εκτελεστικός διευθυντής έδειχνε ιδιαίτερη σπουδή και ανάμειξη στην καθημερινή τραπεζική πρακτική των εκτελεστικών οργάνων της τράπεζας – και μάλιστα σε σημαντικότατες υποθέσεις, όπως η εκχώρηση διαχείρισης κόκκινων δανείων ύψους 700 εκατ. ευρώ στην Pimco.

Η απόφαση της ΤτΕ για απομάκρυνση του κ. Ρουμελιώτη, κρίνοντάς τον ακατάλληλο για τη θέση του προέδρου, προκάλεσε την αντίδρασή του, μέσω εξωδίκων κατά της εποπτικής αρχής. Να σημειωθεί ότι ο ίδιος έφτασε μέχρι τον εισαγγελέα Ακροάσεων, ζητώντας εισαγγελική παραγγελία, προκειμένου να γίνει αποδέκτης των στοιχείων με βάση τα οποία η ΤτΕ κατέληξε στην απόφασή της περί μη καταλληλότητας.