Ηπια άνοδος με στήριξη από τις τράπεζες

Ηπια άνοδος με στήριξη από τις τράπεζες

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία πτωτική συνεδρίαση με… άνοδο του Γενικού Δείκτη, είναι η φράση που μπορεί να περιγράψει την εικόνα της αγοράς χθες. Οι τράπεζες και ελάχιστοι τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης στήριξαν ουσιαστικά το Χ.Α., κόντρα στην πτώση που σημείωσε η συντριπτική πλειοψηφία του υπόλοιπου ταμπλό. Αν και η συνεδρίαση ξεκίνησε με ιδιαίτερα θετικό τόνο μετά και τις εξελίξεις γύρω από τον νέο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ωστόσο οι ρυθμοί γρήγορα έπεσαν με τους αγοραστές να υποχωρούν. Οι δηλώσεις Ντράγκι καθώς και οι αναφορές ότι η ΕΚΤ εξετάζει διάφορες επιλογές για να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις των αρνητικών επιτοκίων στις τράπεζες, οι οποίες και οδήγησαν τις ευρωπαϊκές τράπεζες σε ράλι, έδωσαν στα μέσα της συνεδρίασης νέα ώθηση στον τραπεζικό δείκτη «κρατώντας» έτσι το Χ.Α. στα θετικά.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,21% στις 713,73 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 43,35 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με οριακά κέρδη 0,02%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε ελαφρώς κατά 0,07%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,34% στις 541,38 μονάδες, με το +3,35% της Eurobank να ξεχωρίζει. Η Πειραιώς έκλεισε στο +1,34%, η Εθνική στο +0,45% και η Alpha Bank στο +0,41%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, καθοριστικά για την πορεία του Χ.Α. στο βραχυπρόθεσμο διάστημα θα είναι τα αποτελέσματα κερδοφορίας των εισηγμένων, τα οποία έχουν αρχίσει να ανακοινώνονται. Οπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, αν και η ολοκλήρωσή τους αναμένεται στο τέλος του επόμενου μήνα, διαφαίνονται ήδη σαφείς ενδείξεις από τις οποίες προκύπτει: η διατήρηση ή η μικρή διαφοροποίηση του κύκλου εργασιών των εταιρειών, η διατήρηση ικανοποιητικού επιπέδου λειτουργικής κερδοφορίας (EBIDTA), η σημαντική αύξηση της καθαρής κερδοφορίας (προ ή μετά φόρων) για την πλειονότητα των εταιρειών και η δημιουργία ισχυρών ταμειακών ροών επιτρέποντας τη βελτιωμένη χρηματική διανομή, τη διάθεση βελτιωμένου μερίσματος ή αυξημένης επιστροφής κεφαλαίων. Διαγράφονται επομένως ελπιδοφόρες προοπτικές για τον απολογισμό των εταιρικών μεγεθών, τόσο για τους δεικτοβαρείς τίτλους όσο και για σημαντικό αριθμό εταιρειών της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, οι αποτιμήσεις των οποίων παραμένουν σε ελκυστικά επίπεδα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT