Ξεκινάει διήμερο «εχθροπραξιών» για την τύχη της Euromedica

Ξεκινάει διήμερο «εχθροπραξιών» για την τύχη της Euromedica

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο πρόκειται να δοθούν εκτός απροόπτου δύο κρίσιμες μάχες για τον έλεγχο της Euromedica. Από τη μια πλευρά βρίσκεται ο επιχειρηματίας κ. Θωμάς Λιακουνάκος, που ήλεγχε τη Euromedica μέσω της εταιρείας του Axon Συμμετοχών (κατέχει το 47% της Euromedica) η οποία όμως έχει τεθεί πλέον σε ειδική διαχείριση. Από την άλλη πλευρά βρίσκονται οι πιστώτριες τράπεζες και η Farallon Capital που κατέχει δάνεια ύψους 200 εκατ. της Euromedica αλλά και το 17,5% του μετοχικού κεφαλαίου της. Η σημερινή διοίκηση της Euromedica πρόσκειται στην πλευρά του κ. Λιακουνάκου.

Ο επιχειρηματίας έχει ζητήσει διά του management έκτακτη γενική συνέλευση, που έχει προγραμματιστεί για σήμερα με θέμα την αύξηση κεφαλαίου ύψους 60 εκατ. ευρώ. Ομως με δεδομένο πως την πλειοψηφία ελέγχει η ειδική διαχείριση της Axon, είναι αμφίβολο κατά πόσον μπορούν να περάσουν θέματα που εγείρει ο ιδρυτής της Euromedica. Πλην όμως ο όμιλος νοσοκομείων και διαγνωστικών κέντρων χρειάζεται πράγματι, και μάλιστα επιτακτικά, αύξηση κεφαλαίου. Σημειώνεται πως ο κ. Θ. Λιακουνάκος δεν αναγνωρίζει την ειδική διαχείριση στην Axon και μάλιστα έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, καταθέσει αίτηση ανάκλησης της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου για την τοποθέτηση ειδικού διαχειριστή στην Axon, που θα συζητηθεί στις 23 Σεπτεμβρίου.

Ανεξαρτήτως της έκβασης της σημερινής γενικής συνέλευσης πάντως –και εφόσον αυτή δεν διακοπεί ή άλλως επηρεαστεί–, η πλευρά της Farallon έχει ζητήσει σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης για την ανάκληση όλων των μελών του διοικητικού συμβουλίου και την εκλογή νέων μελών επιτροπής ελέγχου, η οποία έχει προγραμματιστεί για αύριο Σάββατο. Ετσι στην αυριανή γενική συνέλευση αναμένεται να περάσει η διοίκηση σε πρόσωπα εμπιστοσύνης της ειδικής διαχείρισης (που η εντολή της είναι να πουλήσει τον όμιλο Euromedica για να ικανοποιήσει τους πιστωτές) και της Farallon. Είναι σαφές πως ο κ. Θ. Λιακουνάκος θα χρησιμοποιήσει όλο το διαθέσιμο νομικό οπλοστάσιο προκειμένου να αποτρέψει ή έστω να καθυστερήσει μια τέτοια εξέλιξη.

Υπενθυμίζεται πως στη Euromedica, εκτός από το 47,6% που ελέγχει η Axon, η Healthcare Investors (ανήκει στη Farallon) ελέγχει ποσοστό της τάξης του 17,5%. Η πλευρά Λιακουνάκου έχει στραφεί νομικά κατά της Farallon αλλά και κατά των πιστωτριών τραπεζών ισχυριζόμενη πως επιχειρούν να υφαρπάξουν την εταιρεία.

Η κατάσταση του ισολογισμού της Eurοmedica σαφώς επιτάσσει αύξηση κεφαλαίου, αφού τα ίδια κεφάλαιά της έχουν καταστεί αρνητικά. Ο κύκλος εργασιών κατά την τελευταία δημοσιευμένη ολόκληρη χρήση, δηλαδή αυτή του 2016, ήταν (προ rebate & clawback) 152,324 εκατ. και τα κέρδη ΕBITDA 18,5 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεών της ανέρχεται σε 417,226 εκατ. και το σύνολο των υποχρεώσεων στα 567 εκατ. ευρώ. Ισολογισμός για ολόκληρη την χρήση του 2017, πόσο μάλλον για αυτή του 2018, δεν υπάρχει και πηγές με γνώση των όσων συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό θεωρούν αδύνατον να καταρτιστούν και ακόμα περισσότερο να ελεγχθούν από ορκωτούς λογιστές οικονομικές καταστάσεις για αρκετούς μήνες ακόμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή