Προσφυγή της Εθνικής στο ΣτΕ για τις επικουρικές του ΛΕΠΕΤΕ

Προσφυγή της Εθνικής στο ΣτΕ για τις επικουρικές του ΛΕΠΕΤΕ

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ΣτΕ προσέφυγε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης και αίτησης αναστολής εκτέλεσης της υπουργικής απόφασης που εξέδωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος και η οποία προβλέπει την υποχρέωση της Εθνικής Τράπεζας να καταβάλει 36 εκατ. ευρώ ως μέρος της υποχρέωσης που ορίζει ο νόμος για την πληρωμή των συντάξεων του ΛΕΠΕΤΕ (Λογαριασμός Επικούρησης Εθνικής).  Η προσφυγή στο ΣτΕ έγινε στην εκπνοή της προθεσμίας για την καταβολή στο ενιαίο επικουρικό ταμείο ΕΤΕΑΕΠ 36 εκατ. ευρώ (από τα 40 εκατ. ευρώ συνολικά για το 2019), ώστε να πληρωθούν οι 15.850 συνταξιούχοι της ΕΤΕ το επικουρικό τους. Η αίτηση θα εκδικαστεί από το Πρώτο Τμήμα του την ερχόμενη Δευτέρα και είναι άγνωστο εάν το ΕΤΕΑΕΠ θα καταβάλει στους δικαιούχους συντάξεις και αναδρομικά στις 2 Ιουλίου, υποχρέωση που είναι ανεξάρτητη από την πληρωμή της Eθνικής Tράπεζας.

Σύμφωνα με την άποψη που υποστηρίζει η ΕΤΕ η ρύθμιση που νομοθετήθηκε με πρωτοβουλία του κ. Πετρόπουλου λίγο πριν κλείσει η Βουλή, έρχεται σε αντίθεση με θεμελιώδεις συνταγματικές διατάξεις, είναι μονομερής και παραβιάζει τις αρχές της οικονομικής ελευθερίας. Η προσφυγή στο ΣτΕ έρχεται σε συνέχεια της αντίθεσης που είχε διατυπώσει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας για το περιεχόμενο της νομοθετικής ρύθμισης και της εκτελεστικής πράξης που εξέδωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης με βάση την οποία η επιβάρυνση για την ΕΤΕ είναι άμεση και μάλιστα για το σύνολο της υποχρέωσης. Να σημειωθεί ότι οι 15.850 συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας είναι εδώ και 18 μήνες χωρίς επικουρική σύνταξη και βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη με τη διοίκηση της ΕΤΕ για την τύχη του ΛΕΠΕΤΕ.

Η ΕΤΕ επικαλείται την κεφαλαιακή επιβάρυνση κατά 70 μονάδες βάσης που επιφέρει η ρύθμιση και η οποία θα πρέπει να υπολογιστεί από την τρέχουσα χρήση, μειώνοντας τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας από το 15,7% στο 15%. Οπως σημειώνουν πηγές με γνώση του θέματος, το πλήγμα στα κεφάλαια είναι αποτέλεσμα της σωρευτικής πρόβλεψης για το σύνολο της υποχρέωσης που θα πρέπει να κάνει η Εθνική Τράπεζα εντός του 2019, καθώς βάσει των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ) θα πρέπει να αναγνωρίσει άμεσα το σύνολο της υποχρέωσης και όχι μόνο την ετήσια επιβάρυνση των 50 εκατ. ευρώ που ορίζει η ρύθμιση που πέρασε στη Βουλή. Με δεδομένο ότι η προβλεπόμενη κερδοφορία της τράπεζας δεν επαρκεί για την κάλυψη αυτής της ζημίας, το κόστος θα περάσει απευθείας στα κεφάλαια, ακυρώνοντας την ομαλή υλοποίηση του αναπτυξιακού πλάνου της τράπεζας, που ανακοινώθηκε πριν από περίπου ένα μήνα. Να σημειωθεί ότι η διοίκηση της ΕΤΕ είχε λάβει πρόβλεψη στο πλαίσιο του αναπτυξιακού πλάνου της τράπεζας για την καταβολή στο ενιαίο επικουρικό όλων των ασφαλισμένων, ΕΤΕΑΕΠ, 35 εκατ. ευρώ ετησίως, δηλαδή 165 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας, αλλά το ποσό αυτό θα καταβαλλόταν ετησίως και όχι εφάπαξ.

Νέο Δ.Σ. με 13 μέλη

Τη διεύρυνση του αριθμού των μελών του διοικητικού συμβουλίου με δύο πρόσθετα σε συνδυασμό με περαιτέρω αλλαγές στα υφιστάμενα μέλη, αναμένεται να εγκρίνει η γενική συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας, που τοποθετείται στα τέλη Ιουλίου. Η αύξηση του αριθμού των μελών του Δ.Σ. –από 11 σήμερα σε 13– γίνεται κατόπιν αξίωσης του ΤΧΣ, που σύμφωνα με πληροφορίες θεωρεί ότι η εκπροσώπησή του μόνο με ένα μέλος στο Δ.Σ. –πρόκειται για τον κ. Περικλή Δρούγκα– δεν συμβαδίζει με την αυξημένη μετοχική θέση που διατηρεί στον όμιλο της ΕΤΕ. Την άποψη δημοσιοποίησε το Ταμείο σε χθεσινή ανακοίνωσή του, στην οποία σημειώνει ότι «ως μέτοχος με ποσοστό άνω του 40%, δραστηριοποιείται με σκοπό την ορθή και αποτελεσματική τήρηση των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης και την εφαρμογή βέλτιστων διεθνώς πρακτικών». Με γνώμονα, όπως επισημαίνει, «τους συγκεκριμένους σκοπούς, παρουσίασε στον πρόεδρο του Δ.Σ. της ΕΤΕ μια σειρά προτάσεων για βελτιώσεις στην εταιρική διακυβέρνηση. Το Ταμείο θεωρεί ότι οι αλλαγές αυτές θα δώσουν ισχυρή ώθηση στο ισχύον πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης, ενδυναμώνοντας τη λειτουργία του Δ.Σ. και κατ’ επέκταση και τη λειτουργία της τράπεζας», καταλήγει. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή