ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κόκκινα δάνεια 17,5 δισ. έχουν μεταβιβαστεί σε ξένα funds

Κόκκινα δάνεια 17,5 δισ. έχουν μεταβιβαστεί σε ξένα funds

Μπορεί να άλλαξαν χέρια, αλλά παραμένουν ως κυρίαρχο πρόβλημα για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Ο λόγος για τα κόκκινα δάνεια που έχουν πωληθεί σε funds τα τελευταία δύο χρόνια από τις τράπεζες και τα οποία ανέρχονται σε 17,5 δισ. ευρώ. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος για το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) που έχουν ανατεθεί στις εταιρείες διαχείρισης, ο αριθμός των οποίων προσεγγίζει ήδη τις 20.

Ο σημαντικός όγκος των κόκκινων δανείων που έχουν αλλάξει χέρια την τελευταία διετία έχει συμβάλει και στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) που έχουν στους ισολογισμούς τους οι τράπεζες κάτω από τα 80 δισ. ευρώ, με βάση τα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου που δημοσίευσαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, αλλά όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ, η αλλαγή ιδιοκτησίας των δανείων αυτών δεν έχει εξαλείψει το πρόβλημα, καθώς οι οφειλές αυτές εξακολουθούν να βαραίνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Τις οφειλές αυτές διεκδικούν στο ακέραιο οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, πολλές από τις οποίες ανήκουν είτε σε επενδυτικά κεφάλαια, funds, του εξωτερικού είτε σε εγχώριες εταιρείες που λειτουργούσαν στο παρελθόν με τη μορφή εισπρακτικών εταιρειών, ενώ αρκετές είναι και θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ, ο κύριος όγκος των κόκκινων δανείων που έχουν ανατεθεί μέχρι σήμερα σε εταιρείες διαχείρισης είναι κυρίως καταναλωτικά δάνεια. Τα δάνεια αυτής της κατηγορίας προσεγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ και είναι χωρίς εξασφαλίσεις. Ακολουθούν επιχειρηματικά δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ, η πλειονότητα των οποίων φέρει εξασφαλίσεις σε ακίνητα, και δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ που οφείλονται από ελεύθερους επαγγελματίες. Τα στεγαστικά δάνεια που έχουν ανατεθεί σε εταιρείες διαχείρισης περιορίζονται μόλις στα 361 εκατ. ευρώ, αλλά το ποσό αυτό θα αυξηθεί ενόψει κυρίως των τιτλοποιήσεων που δρομολογούν οι τράπεζες έως τα τέλη του 2019 και το 2020.

Ο συνολικός όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα αναλάβουν οι εταιρείες διαχείρισης τους επόμενους μήνες αναμένεται άλλωστε να αυξηθεί γεωμετρικά ενόψει των κινήσεων για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των NPEs. Η πιο σημαντική κίνηση είναι η πρωτοβουλία της Τράπεζας Πειραιώς για την ανάθεση της διαχείρισης ολόκληρου του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων που έχει στον ισολογισμό της η τράπεζα, συνολικού ύψους 27 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με το προσωπικό της μονάδας καθυστερήσεων, στην κοινή εταιρεία που έχει συστήσει με τον σουηδικό όμιλο Intrum.

Στην αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των κόκκινων δανείων που έχει στον ισολογισμό της οδηγεί και η συμφωνία στην οποία προχωράει η Eurobank με την Pimco για την τιτλοποίηση των δύο χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων με τις επωνυμίες Pillar και Cairo, συνολικού ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ. Τη διαχείριση αυτών των δανείων θα αναλάβει η εταιρεία FPS, που σήμερα είναι θυγατρική της Eurobank αλλά πρόκειται να μεταβιβαστεί σε ποσοστό 80% στην Pimco.

Σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες πώλησης ή τιτλοποίησης μεγάλων χαρτοφυλακίων δανείων, τα οποία στη συνέχεια θα ανατεθούν σε εξειδικευμένες εταιρείες διαχείρισης, αναμένεται να προχωρήσουν τόσο η Alpha Bank όσο και η Εθνική Τράπεζα. Να σημειωθεί ότι η Alpha Bank εξετάζει τη μεταβίβαση κόκκινων δανείων ύψους 10 δισ. ευρώ σε συνδυασμό με προσωπικό από τη διεύθυνση καθυστερήσεων της τράπεζας σε ξένο επενδυτικό κεφάλαιο, ενώ παράλληλα σε εξέλιξη είναι και η τιτλοποίηση δύο μεγάλων χαρτοφυλακίων, με στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις. Σημαντικού ύψους πωλήσεις και τιτλοποιήσεις χαρτοφυλακίων με εξασφαλίσεις δρομολογεί και η Εθνική Τράπεζα.