ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αποζημίωση έως και 80 εκατ. από ΕΤΑΔ επιδικάστηκε στον όμιλο Μαντωνανάκη

Αποζημίωση έως και 80 εκατ. από ΕΤΑΔ επιδικάστηκε στον όμιλο Μαντωνανάκη

Νέα τροπή κατά του Δημοσίου λαμβάνει η δικαστική αντιπαράθεση με τον όμιλο Μαντωνανάκη, σε μια εξέλιξη που πιθανόν να μεταβάλει τα δεδομένα και αναφορικά με την εξυπηρέτηση του καταγγελθέντος τραπεζικού του δανεισμού της τάξης των 350 εκατομμυρίων ευρώ.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της μακροχρόνιας αντιδικίας του ομίλου Μαντωνανάκη με την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και ύστερα από 13 αποφάσεις του Αρείου Πάγου υπέρ του, το αρμόδιο διαιτητικό δικαστήριο εξέδωσε απόφαση με την οποία επιδίκασε στον ξενοδοχειακό όμιλο που διαχειρίζεται το Grand Resort Lagonissi ποσό άνω των 56 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση για υπαίτια αθέτηση των συμβατικών υποχρεώσεων εκ μέρους της ΕΤΑΔ. Εάν συνυπολογιστούν οι τόκοι που αξιώνει ο όμιλος Μαντωνανάκη, το ποσό αυτό πλησιάζει τα 80 εκατομμύρια ευρώ. Κατά της απόφασης αυτής η ΕΤΑΔ ασκεί έφεση ενώ επιχειρεί να μπλοκάρει τυχόν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης από τον ξενοδοχειακό όμιλο ανάλογα με αυτά στις αρχές του καλοκαιριού, οπότε και προχώρησε σε αναγκαστική κατάσχεση των λογαριασμών της ΕΤΑΔ σε 11 ελληνικές τράπεζες για άλλο ποσό, ύψους 44 εκατ. ευρώ από άλλη σχετική απόφαση. Και επ’ αυτής της απόφασης έχει ασκηθεί έφεση. Στην ΕΤΑΔ εκτιμούν πως έχουν θωρακιστεί οι λογαριασμοί της, αν και σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες επισπεύσθηκαν πληρωμές μισθοδοσίας, ως ενδεικτικό της κατάστασης. Νομικές πηγές από την πλευρά του Δημοσίου παραδέχονται πως, εάν απορριφθούν οι εφέσεις της ΕΤΑΔ, τα δύο αυτά διαιτητικά αποτελέσματα αθροίζονται, ανεβάζοντας έτσι τις απαιτήσεις κοντά στα 124 εκατ. ευρώ.

«Η δικαστική κόντρα μεταξύ του ξενοδοχειακού ομίλου και της ΕΤΑΔ κρατεί χρόνια, καθώς ο όμιλος κατηγορεί τη διοίκηση της ΕΤΑΔ ότι θέτει συνεχώς εμπόδια στην υλοποίηση της μεγαλύτερης ξενοδοχειακής επένδυσης στον νομό Αττικής, η οποία γίνεται προς όφελος του ελληνικού Δημοσίου και σε ακίνητο ιδιοκτησίας του», αναφέρουν πηγές από την πλευρά του ομίλου Μαντωνανάκη, προσθέτοντας πως «μετά από χρόνια δικαστικών αγώνων φαίνεται πως ήρθε η ώρα να βγει ο λογαριασμός».

Οι απαιτήσεις αυτές του ξενοδοχειακού ομίλου αλλάζουν τις ισορροπίες αναφορικά με την αντιπαράθεσή του με τις πιστώτριες τράπεζες. Ο όμιλος διαθέτει οκτώ ξενοδοχειακές μονάδες, με γνωστότερες αυτές στο Λαγονήσι και την Ελούντα.  Υπενθυμίζεται πως στις αρχές του τρέχοντος έτους οι τράπεζες προχώρησαν σε καταγγελία των δανείων του, παρά το γεγονός ότι ύστερα από χρόνια ο επιχειρηματίας κέρδισε τελεσίδικα στην αντιπαράθεσή του με την ΕΤΑΔ. Ο επιχειρηματίας αντέδρασε με ένα μπαράζ αγωγών και μηνύσεων κατά των τραπεζών για να μπλοκάρει πλειστηριασμούς και άλλα μέτρα, ισχυριζόμενος πως η καταγγελία των δανείων έγινε κατά παράβαση των μεταξύ τους συνομολογηθέντων (stand still agreement) και έτσι είναι παράνομη και άνευ νομικών συνεπειών. Ο ίδιος είχε οδηγηθεί να πιστεύει πως μετά τις 13 αποφάσεις του Αρείου Πάγου υπέρ του και κατά της ΕΤΑΔ –που παρήγαγαν τα προαναφερθέντα διαιτητικά αποτελέσματα– θα μπορούσε με τις αποζημιώσεις που του έχουν επιδικασθεί, να κλείσει μέρος του δανεισμού του ομίλου που ξεπερνάει τα 350 εκατ. ευρώ και να αναδιαρθρώσει τον υπόλοιπο.